Opskrifter med æbler – få over 30 forskellige æbleopskrifter
Vi har ramt september måned, og hvilken fantastisk årstid. Det er jo lig med en masse gode opskrifter med æbler Jeg elsker efteråret og de skønne råvarer der er i sæson lige nu. Efteråret er min yndlings tid på året, og jeg er vild med de lidt mørkere eftermiddagstimer, der byder op til stearinlys, varme drikker og hygge. Naturen skifter farve – bladene på træerne falder langsomt og smukt, og mine kinder skifter kulør på min gåture. Jeg elsker simpelthen stemningen og alt det, som efteråret byder på. Så er det sagt!
I vores sommerhus har vi æbletræer og hvert år spotter jeg så mange æbletræer på mine gåture på Samsø. Jeg nupper ofte lige et og smager på det – bare lige for at teste om det lever op til mine kriterier: sprødhed √, syrlighed √ sødme √ saftighed √. Er de fire kriterier ikke til stede, så kommer jeg dem fx i en æblekompot.
Opskrifter med æbler
Æbler forbinder jeg så meget med efterår – en rigtig efterårs-råvarer! Æble er noget så fantastiske, smukke, syrlige, søde, velsmagende, sprøde og saftige. Nuvel, de kan også være melede, smagsløse, kedelige og dermed lidt intetsigende… Men noget kan de altid bruges til – fordi der findes så mange forskellige sorter af æbler, og de bidrager hver især med deres egenskaber til en ret. En af de mest kendte danske, må være Ingrid Marie æblet – dejligt sødt og man kan næsten genkende smagen, bare ved første bid.
Hvad kan man bruge æbler til?
Vi kan næsten svømme i æbler, så derfor er det skønt at vi kan kreere så mange måltider og drikke hvor æblet indgår. Der er gode klassiske desserter med æble, snacks med æbler, æblegrød, æbletærter og man kan bruge æbler i diverse bagværk. I salater gør æblerne sig vældig godt, men også i det salte køkken smager det himmelsk. Et overflod af æble kan jo altid forvandles til juice, æblemost eller en sød æblesirup.
Kun fantasien sætter grænser, men en ting er sikkert – lad os hylde æblerne meget mere! Det vil jeg ihvertfald gøre med dette indlæg, hvor jeg har samlet dejlige opskrifter med æbler fra haven.
Opskrifter hvor æbler indgår til morgenmad
Æblemos og æblekompot er fantastiske ingredienser til at give din morgenmad et sødt og naturligt løft. De er nemme at lave og kan bruges i et væld af opskrifter, der både tilfredsstiller smagsløgene og giver en god start på dagen.
En klassiker er at bruge æblemos som topping til havregrød. Den cremede grød får et friskt pust af den søde æblemos, og du kan nemt tilføje lidt kanel eller hakkede nødder for ekstra smag og tekstur. Æblekompot fungerer også godt som fyld i pandekager eller vafler, hvor den søde og let syrlige smag komplimenterer dejen perfekt.
Opskrifter med æbler i det salte køkken
At bruge æbler i det salte køkken, som en smagsgiver er oplagt. Det kan fungere i alt fra at give en sød-syrlig smag, som enten kan være i æblets sprøde form eller som en smagsgiver i fx sauce hvor man blender det.
Bagværk med æbler
Bagværk med æbler er en fantastisk måde at bruge sæsonens frugt på og tilføje saftighed og smag til bagværk. Æblernes naturlige sødme og let syrlige noter giver et skønt modspil til de søde ingredienser i bagværk som kager, tærter og brød.
Salater med æble
Salater med æbler er en skøn måde at tilføje friskhed og sødme til måltidet. Æblernes sprøde konsistens og naturlige syrlighed giver en perfekt kontrast til de mere traditionelle salatingredienser som salatblade, nødder og oste. En af de mest populære kombinationer er grøn salat med skiver af saftige æbler, sprøde valnødder og en cremet blåskimmelost. Den salte ost og nødderne balancerer æblernes sødme, og tilsammen skaber de en harmonisk smagsoplevelse.
Æbler fungerer også godt i mere rustikke salater med kål, hvor de bringer et friskt pust til den grove tekstur. En kål- og æblesalat med sennepsdressing er for eksempel en lækker og sund ret, som passer godt som tilbehør til både kød og fisk.
Kager med æbler
Jeg elsker at bruge æbler i kager. Kager med æbler er en klassiker, der altid vækker glæde ved kaffebordet. Æblernes saftige sødme og let syrlige smag giver kagen et frisk pust, som balancerer perfekt med de søde ingredienser. Der findes mange varianter af kager med æbler – fra den klassiske æbletærte med sprød dej og krydret fyld til en simpel æblekage med sukker og kanel.
Dessertopskrifter med æbler
Jeg elsker at bruge æbler i desserter – de bidrager med en naturlig sødme, men har stadig god syre. Æbler går vidunderligt med mejeriprodukter som piskefløde, mascarpone og creme fraiche. Æbler, kanel eller vanilje og marcipan er også en god kombination i desserter.
Jeg håber du fandt inspiration!
Jeg vil elske at høre om du fik afprøvet nogle af opskrifterne ovenfor. Om ikke andet, vil jeg elske at modtage lidt inspiration den anden vej, og hvis du har lyst til at dele din yndlings opskrift med æble, så smid en kommentar.