Æblesmør

hjemmelavet æblesmør opsrkrift

Jeg er ikke stødt på nogen steder, hvor man kan købe æblesmør – så derfor har jeg lavet det selv. Æblesmør har egentlig ikke noget med smør at gøre, men det går som den perfekte smørelse på nybagte boller og knækbrød, og det kan bruges i bagværk som æblemuffins og sågar også i det salte køkken. 

Heldigvis er æblesmør meget nemt at lave, så næste gang du planlægger at bage hjemmebagte boller, overvej om ikke du skal lave en omgang æblesmør også. Hvis du kan lide tanken om marmelade med æble, så vil du helt sikkert kunne lide dette. Æblesmørret passer muligvis endnu bedre ovenpå æbleboller – det skal jeg i hvert fald have testet! Tilgengæld har jeg testet at det smager vanvittig godt med en lille teske i disse æblemuffins inden de bages. Og ellers også ovenpå!

hjemmelavet æblesmør

Æblesmør

Æblesmør med kanel er en vidunderlig smørelse. Spis den på nybagte boller, rugbrød eller pandekager. Leg med krydderierne, fx vanilje, ingefær mv.
5 fra 3 stemmer
Antal: 1 Portion
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse1 time 45 minutter
I alt1 time 55 minutter

Ingredienser

Noter

OBS! Jeg har brugt Ingrid Marie æbler, hvorfor farven bliver så smuk lyserød. Jeg har også afprøvet med almindelige madæbler og der bliver farven mere gullig-grøn, som æblets farve. 
TIP:

Fremgangsmåde

  • Skær æblerne (inkl. kærnehus og skræl) i grove stykker.
  • Kom æblerne i en gryde sammen med vand, kardemommekapsler, stjerneanis og kanel.
  • Lad det småkoge/simre ved middel varme under låg i ca. 20-25 minutter, afhægig af sorten æblersorten. Konsistensen skal blive som en æblemos.
  • Tag æblemosen op og kom dem igennem en si, så du har en glat æblemos. Tilbage har du skrog og krydderierne. De kasseres.
  • Kom den fine og glatte æblemos tilbage i gryden og lad det stå og simre i 1,5 – 2 timer med sukker, indtil mosen er kogt så meget ind at konsistensen er som smør.
  • Smag æblesmørret til med en smule citronsaft.
  • Hæld æblesmørret på skoldet glas og opbevar på køl.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er æblesmør?

Når nu æblesmør ikke har noget at gøre med smør, så lad os lige få det på rene, hvad det er. Jeg plejer at sige, at det er en form for æblesauce, som tilberedes i lang tid, så det altså bliver meget koncentreret. 

Det er meget vigtigt at tilberedningen foregår langsomt, så frugtsukkeret i æblerne karamelliserer. Det er denne karamellisering, der gør æblesmørret brunligt, og den høje koncentration af sukker gør desuden, at æblesmør kan holde sig i rigtig lang tid. Så man kan godt sige, at æblesmør er en slags karamelliseret æblemos.  

Prøv en klat æblesmør på havregrøden eller smør det ovenpå en skive ristet rugbrød. Jeg elsker det især på en skive hjemmebagt rugbrød, hvor syrligheden fra surdej er perfekt modspil til æblesmørrets sødme. Mums!

æblesmør med ingrid marie æbler
hjemmelavet æblesmør
ingredienser til æblesmør
muffins med hjemmelavet æblesmør

Sådan laver du hjemmelavet æblesmør

Det kræver lidt tålmodighed at lave æblesmør, men det er ventetiden værd – tro mig. Der skal bruges mange æbler, som skæres i stykker og herefter skal simre med krydderier i 20-25 minutter. Denne æblemos skal så sis og koges igen i et par timer. 

Så fremgangsmåden er egentlig meget simpelt, selvom det kan virke uoverskueligt at skulle koge det ad to omgange. Heldigvis kan du dog lade gryden stå ved lavt blus, så du ikke konstant behøver at være over det. 

Et godt tip – du behøver ikke at skrælle æblerne, da æblernes skræl indeholder pektin – æblets egen stivelse – som er med til at give æblesmørret en fast og cremet konsistens. Så det er synd at skrælle dem. 

Inspiration til opskrifter med æble: Prøv min hjemmebagt æblekage med æblestykker vendt i kanelsukker.

Opskrift på æblesmør med kanel, stjerneanis og kardemomme

Min opskrift kan bruges med alle slags spiseæbler. Dog kan resultatet godt se meget forskelligt ud og smage forskelligt, afhængig af hvilke man bruger. Se fx bare den smukke, lyserøde farve jeg har fået, fordi jeg brugt Ingrid Marie æbler. 

Udover æbler er de varme krydderier også vigtige – især hvis man vil ramme en efterårsvibe. Jeg bruger kanel, stjerneanis og kardemomme. 

En æblesmør uden sukker

Denne opskrift er næsten uden tilføjet sukker. Æblerne er nemlig rigeligt søde, ikke desto mindre er det vigtigt til sidst at runde smagen af med sukker og for den sags skyld også citron. Du kan altså godt udelade dette sukker, men det er næsten ærgerligt, da man sagtens kan smage forskel. 

Laver du din æblesmør uden sukker kan du med fordel bruge æblesmørret i æbleskiver. Det smager nemlig skønt. Æblesmør kan også bruges til at lave en luksus version af gammeldags æblekage, hvor du blot udskifter æblemos med æblesmør. 

hjemmelavet æblesmør opskrift
Jeg har her skåret en af mine æblemuffins med marcipan op og kommet æblesmør på. I nogle af mine æblemuffins har jeg tilsat en teske. Opskriften på muffins med æble er lige her.

Andre forslag til krydderier i din æblesmør

Er du vild med den klassiske æblesmør, så prøv at lave forskellige varianter med andre krydderier, som fx: 

  • Lakrids: Tilsæt enten lakridsrod i første kogning, eller smag til med lidt pulver til sidst. 
  • Ingefær: Kog frisk ingefær med fra start og sigt fra efter første kogning.  
  • Vanilje: Du kan også tilføje en vaniljestang i stedet for krydderier. 
sådan laver du æblesmør
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 986
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments