Annonce

Pandekager

klassiske pandekage opskrift

Jeg elsker pandekager! Har du også fået de godet gammeldags pandekager som barn hos dine bedsteforældre? Det har jeg i hvert fald. Jeg forbinder virkelig pandekager med barndom, fordi det altid var noget både min mormor og farmor kunne finde på at servere for mig, da jeg var lille. 

Dengang elskede jeg at få pandekager med tilhørende varm kakao, og det har ærlig talt ikke ændret sig ret meget. Sådan at få en stak nybagte pandekager om eftermiddagen, når man har lyst til noget sødt – og så med et kop varm kakao til. Helt klassisk og perfekt. Også selvom det nu til dags er mig, der står og vender pandekagerne på panden. 

Pandekager er noget jeg for det meste har spist med sødt tilbehør. Det er jo så lækkert at rulle en pandekage sammen med marmelade. Og lidt sukker. Eller kolde med smør og sukker.

I indlægget her deler jeg mine bedste tips på pandekager, så du får den helt rigtige pandekagedej, der lykkes hver gang. Og du får min mormors opskrift på tynde pandekager!

Pandekager

Pandekager

Gode gammeldags klassiske pandekager stegt i smør. Spises lune med fx marmelade eller is, og gerne kolde smør smør og sukker.
4,58 fra 7 stemmer
Antal: 10 stk
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse15 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel i en skål og start med at pisk halvdelen af mælken i, så alle klumper forsvinder. Pisk derefter det resterende mælk i sammen med de andre ingredienser. På den måde undgår du fuldstændigt klumper.
  • Lad gerne dejen hvile 30 minutter på køl (det er ikke et must!).
  • Varm en pande op på lidt over middel varme, tilsæt 1 tsk smør og lad det smelte. 
  • Steg én pandekage ad gangen, og kom altid smør på panden ved ny bagning. Bag dem gyldne på begge sider.
  • Spis dem lune med marmelade og sukker, eller vaniljeis. 
  • Velbekomme. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Gammeldags klassiske pandekager a la min mormor

Gennem min barndom har jeg spist allerflest pandekager hos min farmor. Alligevel er det opskriften fra min mormors gamle kogebog, der kommer her. Min mormors håndskrevne kogebog er nemlig guld værd, da hun så fint har skrevet opskrifter ned gennem tiden. 

Min mormors opskrift er på klassiske pandekager, som vi kender dem: Pandekagedejen er lavet med æg, mælk og hvedemel. De er søde, velsmagende og bløde – og har en sprød kant. Lige som de skal være. 

tilbehør til tynde pandekager

pandekagedej til bedste pandekager

Opskrift på pandekager med æg og mælk

Æg, mælk, hvedemel og lidt sukker. Det er bestemt nemme og hurtige pandekager. Der er ikke smør i dejen, men jeg steger altid i smør. Sådan får man nemlig dejlige, sprøde pandekager. 

Du kan også tilføje krydderier til din pandekagedej for lidt afveksling. Fx pandekager med kardemomme, kanel eller vanilje.

Læs også:
Man kan også lave andre slags pandekager, fx nogle der er lidt tykkere, og det er selvfølgelig de  amerikanske pandekager jeg mener.

Pandekagedej uden klumper

En af de trælse ting, der kan ske, når man laver tynde pandekager, er at der kommer klumper i dejen. Det kan dog nemt undgås ved, at du først pisker halvdelen af mælken i til der ikke er nogen klumper og herefter tilføjer resten. For at være på den sikre side kan en stavblender eller almindelig blender også bruges. 

Gode tips til hvordan du laver de bedste pandekager

Selvom pandekagedej er simpel at lave, så kan det altså godt indimellem gå galt med bagningen. Jeg er i hvert fald nogle gange kommet i problemer med diverse ting, så derfor får du her nogle gode tips til hvordan du laver verdens bedste, nemme pandekager – hver gang: 

  • Hviletid: Lad dejen hvile i ca. 30 minutter. Dejen bliver bedre, er mere homogen og det er nemmere at arbejde med, når de skal bages på panden.  
  • Steg i smør: Altid smør, mest for smagens skyld. Tilføj gerne nyt smør før hver bagning, og vær ekstra generøs i starten. 
  • Panden skal være varm: Den første pandekage er aldrig perfekt (så den hapser man jo), men det er fordi panden ikke har været varm nok fra start. Kom desuden først fedtstof på, når panden er varmet godt op. 
  • Hold dem varme i ovnen: Tænd ovnen på 80° varmluft og læg et ildfast fad ind med de mange pandekager, når du er ved at stege de sidste færdige, så de holder sig lune. Kom sølvpapir over, så de ikke tørrer ud før servering. 
  • Undgå klumper: Pisk mælken i lidt ad gangen, som der også står i opskriften. Læs evt. også afsnittet omkring, hvordan du fuldstændig undgår det.  
  • Brug en god pande: Har du slip let, er det også en fordel. Hvis ikke er smør svaret! 
Rasmus klump pandekager med syltetøj

hjemmelavede pandekager

Inspiration til hvad du kan komme på af fyld til nybagte pandekager

Pandekager er ikke så søde i sig selv, men skal spises med noget sødt. Jeg elsker en simpel kombination af sukker og marmelade, men til afveksling er her også nogle virkelig gode bud: 

Pandekager med øl

Pandekager med øl er virkelig noget du bør prøve, hvis ikke du har prøvet det før! Det er ret simpelt – bare erstat ca. halvdelen af mælken med enten juleøl, hvidtøl eller almindelige øl. Hvidtøl er især godt, da det giver en sød, karamelagtig smag og er ganske anderledes. Pandekager med øl steges på samme måde som klassiske pandekager. 

Holdbarhed og opbevaring af pandekager

  • Holdbarhed: De kan holde 3-4 dage på køl, men de bliver tørre med tiden. Allerede på andendagen vil jeg derfor anbefale, at man luner resterne.  
  • Frysning: De kan godt fryses, men en optøet pandekage er ikke nær så god som en nybagt.
  • Opbevaring: Du kan opbevare dem på en tallerken udenfor køleskabet efter du har lavet dem i 3 timer. Ellers i køleskab. 

Pandekagens historie

Pandekager findes der utallige varianter af, og man kan støde på noget, der kaldes en pandekage i alle verdenshjørner. Både de søde af slagsen, som vi forbinder ordet med her i Danmark, og de salte. Ordet dukkede op i det engelske sprog i Middelalderen, men selv tilbage i det antikke Grækenland stegte man dej på panden og serverede det til morgenmad. 

Pandekager består af mel, mælk, sukker og æg – alle sammen hvide ingredienser, som man ikke måtte spise i fasten op til påske. Derfor er der faktisk også en gammel kristen tradition om at spise pandekager 39 dage før påske, for at opbruge disse ingredienser. Denne dag kaldes Hvide Tirsdag, men er måske mere populært kendt som Pandekagedagen. 

Vi er i Danmark også begyndt at fejre Pandekagedagen, men altså man kan jo spise de dejlige pandekager meget mere end én gang om året og i alle mulige afskygninger: Morgen, middag og aften!

Er man til en stor stak, så er Rasmus Klump pandekager jo de bedste. Jeg elsker selv at spise dem på den måde, en pandekagestak serveret med syltetøj eller marmelade og allerhelst hindbærmarmelade. Hvis du vil have Rasmus Klump pandekager, så skal du sådan set bare fordoble den her opskrift!

Rasmus klump pandekager med syltetøj
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 978
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments