Annonce

Appelsinmarmelade med ingefær og vanilje

appelsinmarmelade opskrift

Duften af appelsiner kan virkelig få mig i et dejligt vinterhumør. Nu hvor appelsinerne er begyndt at komme i supermarkederne, kunne jeg ikke dy mig for at lave de syrlige frugter om til en sød marmelade. Appelsinmarmelade er en skøn vintermarmelade, som kan spises på alt, det du sædvanligvis bruger marmelade til. Men hvad de smager allerbedst på er en god hjemmebagt bolle! Så jeg kan anbefale dig at du bager disse nemme boller til.

Derudover er marmeladen selvfølgelig også god på pandekager, vafler eller til knækbrød. 

Appelsinmarmelade med vanilje

Appelsinmarmelade

Hjemmelavet appelsinmarmelade, der ikke er bitter. En sød marmelade med appelsin, vanilje og ingefær er skøn på knækbrød, boller, pandekager mv.
5 fra 2 stemmer
Antal: 1 Glas
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse50 minutter
I alt1 time

Ingredienser

Fremgangsmåde

  • Skræl to af appelsinerne, fx med en kartoffelskræller, og prøv så vidt muligt ikke at få det hvide med. Skær appelsinskrællerne i strimler og kom dem i en gryde med vandet. Riv ingefær fint og tilsæt. OBS! Kan udelades.
  • Kog appelsinskrællerne op i 20 minutter. 
  • Alle fem appelsiner (inkl de to med fjernet skræl fra før) skrælles fuldstændig, så der kun er appelsinkødet tilbage. Alt skræl og det hvide skal altså fjernes. 
  • Skær appelsinkødet i grove tern og tilsæt det til gryden sammen med udskrabet vaniljekorn fra en vaniljestang. Tilføj også vaniljestangen. Lad det simre ved lav varme i 20 minutter. 
  • Tilsæt sukker og lad det forsat simre 30 minutter, til du får en fast konsistens. Smag til med citronsaft og lidt ekstra sukker, hvis det er for bittert. 
  • Tilsæt evt. 1 tsk melatin under omrøring, sålede din marmelade tykner mere.
  • Kom marmeladen på et skoldet glas og opbevar på køl. Kan holde sig 2-3 uger på køl, uåbnet. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Appelsinmarmelade med ingefær og vanilje

I forhold til smag er appelsin selvfølgelig den vigtigste ingrediens i marmeladen her. Ikke desto mindre har jeg også leget lidt med smagene ved at lave marmeladen med ingefær og vanilje. Ingefæren tager ikke overhånd, men giver derimod blot marmeladen lidt kant. Et lille, skarpt pift. Det kan selvfølgelig udelades, hvis du foretrækker dette.   

Vanilje smager himmelsk i og så gør det virkelig noget for, hvordan marmeladen tager sig ud. Se bare de smukke vaniljekorn. Af den grund er det bedst at bruge en hel vaniljestang eller vaniljepulver fremfor vaniljesukker.  

Læs også: Hvis du er vild med appelsin i det søde køkken, vil jeg anbefale dig et par kageopskrifter med appelsin: Svampet marokkansk appelsinkage eller appelsinkage med chokolade.

En appelsinmarmelade med skræl der IKKE er bitter!

I min opskrift på appelsinmarmelade bruges både kødet fra appelsinerne og skrællen fra to af dem. På trods af at appelsinskallen er med, bliver marmelade ikke bitter. Det hvide er nemlig fjernet fuldstændigt, og det er ret vigtigt. Hvis du gerne vil have en bitter marmelade, så kan du tilføje det hvide. Hvis ikke, gælder det om at være omhyggelig med at fjerne det. 

Bitter eller ej, så er denne marmelade med appelsin SÅ god til oste og hjemmebagt knækbrød, fx surdejsknækbrød, som navnet antyder, er lavet med overskydende surdej. Du kan derfor servere den til et ostebord som dessert, morgenmad eller brunch.  

Appelsinmarmelade med ingefær og vanilje
Appelsinmarmelade med vanilje

En hurtig opskrift på appelsinmarmelade

At lave hjemmelavet marmelade kræver ikke en større investering af tid. Opskriften her er hurtig og nem. Kogetiden er længere – samlet set 1 time og 10 min, men da du ikke behøver konstant at holde øje med appelsinerne, når de koger, kan du lave andre ting imens, fx forberede aftensmad, slå en dej op eller noget tredje.

Marmeladen bliver rimelig tyk på grund af den lange kogetid, men hvis du ønsker en endnu tykkere konsistens, kan du røre melatin i, når marmeladen er færdigkogt.  

Lav din appelsinmarmelade med syltesukker eller rørsukker

Til denne appelsinmarmelade kan der bruges enten syltesukker eller rørsukker. Jeg foretrækker rørsukker for simpelheds skyld, men syltesukker har også sine fordele. 

Syltesukker indeholder nemlig udover sukker også pektin, citronsyre og kaliumsorbat. Sidstnævnte giver marmeladen en længere holdbarhed, mens pektin fungerer som et geleringsmiddel. Hvis du bruger syltesukker, er det derfor ikke nødvendigt med melatin, men du får en mere geleagtig konsistens. 

knækbrød med appelsinmarmelade

Mere marmelade med appelsin?

Jeg er blevet ret vild med at lave mine egne marmelader, fordi det er så hurtigt og nemt, og man får mulighed for at være kreativ. Denne med appelsin er blot én af mine mange opskrifter på marmelade. Du kan nemlig finde flere som fx denne havtornmarmelade.

Hvis du er vild med appelsin i marmelade, så er du kommet til den rette blog. Jeg bruger også appelsiner i min blommemarmelade, hvor det gør marmeladen dejlig syrlig.  

Denne opskrift kan også laves med en blanding af citrusfrugter, fx kan du tilføje mere citron, hvis du ønsker en marmelade med power på syrligheden. Den orange farve er skøn, men du kan også bruge blodappelsiner i stedet for almindelige appelsiner og få en marmelade med et smukt, rødligt skær.  

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments