Surdejsknækbrød – knækbrød med surdejsrester

surdejsknækbrød af rester

Jeg spiser ikke så mange knækbrød, eller rettere jeg køber dem aldrig. Jeg har altid selv bagt knækbrød, hvis jeg skulle bruge dem til fx tapas eller bare til snacks. Sådan en sprød bid knækbrød med ost… så enkelt og SÅ godt. Og dem man bager selv, er altså noget mere spændende at spise, end dem man kan købe i supermarkedet. Til tapas er det også en nem tilføjelse, især hvis man har tzatziki, hummus, myntedip eller andre lækkerier at dyppe i. Dem finder du blandt andet opskrifter på i min samling af opskrifter til tapas

Er du landet på denne opskrift på knækbrød, men har du ingen surdej, så kan du i stedet tjekke min opskrift på knækbrød uden surdej ud, som indeholder en masse gode kerner. Alternativt er disse polentaknækbrød også anderledes og spændende.  

opskrift surdejsknækbrød

Surdejsknækbrød – knækbrød med surdej

Srøde surdejsknækbrød med kerner og frø. Brug dine surdejsrester til at bage lækre knækbrød med surdej, i stedet for at smide det ud. Du kan bruge de kerner du foretrækker.
4,67 fra 3 stemmer
Antal: 2 bradepander
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt35 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 180° varmluft.
  • Rør de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt surdej, vand og olivenolie. 
  • Rør alle ingredienser godt sammen til en ensartet, men klistret masse. 
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir med en tykkelse på ca. 1,5-2 mm. Fjern øverste bagepapir og snit med en kniv størrelse på knækbrødene – du kan lave firkanter, trekanter mv. 
  • Læg bagepapirert med knækbrødene over på en bradepande og bag knækbrødene ved 180° varmluft i ca. 25-30 minutter, til de er lettere gyldne og sprøde. 
  • Lad dem afkøle, knæk dem fra hinanden og kom dem i en lufttæt beholder.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
ingredienser til knækbrød med surdej
opskrift surdejsknækbrød
surdejsknækbrød

Lav sprøde knækbrød med surdejsrester

Hvis du har en surdej, som du passer og plejer, så ved du også, at der går nogle surdejsrester til mellem fodringer, når du skal til at bage med surdejen, fx surdejsbollerrugbrød med surdej eller hvad du nu finder på af alverdens lækre bagværk med surdej.

I stedet for at smide resterne ud, så kan du bruge dem i andet bagværk. Surdejsrester har nemlig den dejlige syrlige smag, som vi kender fra surdejsbagværk – de har bare ikke samme hæveevne. Man kan derfor tilføje overskydende surdej for smagens skyld i alt fra surdejspandekager til sådan en plade simpel surdejsknækbrød. 

Går du og overvejer at starte en surdej, men har ikke gjort det endnu, så vil jeg KUN anbefale dig at gøre det. Det er en fed og anderledes måde at bage på. Jeg deler mine tips og tricks til surdejens verden samt, hvordan du starter en surdej op fra bunden, step for step.

Opskrift på simple surdejsknækbrød med overskydende surdej

Opskriften på mine surdejsknækbrød er blandt de nemmeste opskrifter du finder på bloggen. Alt skal nemlig bare røres sammen – først de tørre ingredienser og så tilføjes de våde. Dejen skal være ret klistret og derfor kan den være svær at rulle ud. Det kan derfor være en god idé at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir – det gør det noget nemmere at arbejde med. 

Herefter snittes knækbrødene i den form, du ønsker. 

Knækbrød med surdej, havregryn og quinoa

I min optik så er knækbrød genialt, fordi det er en lækker måde at få spist en masse frø og kerner og derved få nogle gode næringsstoffer indenbords. Du kan bruge lige de kerner du foretrækker – alt fra hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø og chiafrø til græskarkerner. Her er det kun, hvad køkkenskabet indeholder, der sætter grænser. 

Jeg tilføjer desuden havregryn og quinoa til mine surdejsknækbrød. På den måde får man fuldkorn og protein med i købet. 

Inspiration til flere surdejsopskrifter: Prøv disse nemme vafler med surdej.

surdejsknækbrød af rester

Tilbehør til surdejsknækbrød

Når nu du får bagt sådan en lækker plade surdejsknækbrød, så skal de selvfølgelig serveres til noget:

  • Oste: Som det meste knækbrød, så smager surdejsknækbrød virkelig dejligt med en skive ost på. Prøv med en helt almindelig skiveskåret ost med kommen eller med nogle hapser af Vesterhavsost til. Mums. 
  • Marmelade: Surdejsknækbrød har på grund af surdejsresterne en lækker, syrlig smag, som – ja, du har nok gættet det – går genialt sammen med en sød marmelade. På billederne ser du min hjemmelavet appelsinmarmelade, men du kan også prøve dig af med fx med blommemarmelade eller havtornmarmelade med appelsin eller din foretrukne slags. 
  • Tapas: Knækbrød passer rigtig fint på tapasbordet, da det kan bruges til at dyppe i alverdens lækre dyppelser. Stykker af knækbrød kan også anrettes med skiver af ost, pesto og/eller serranoskinke. 
surdejsknækbrød med overskydende surdej
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

10 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments