Surdejsknækbrød – knækbrød med surdejsrester
Jeg spiser ikke så mange knækbrød, eller rettere jeg køber dem aldrig. Jeg har altid selv bagt knækbrød, hvis jeg skulle bruge dem til fx tapas eller bare til snacks. Sådan en sprød bid knækbrød med ost… så enkelt og SÅ godt. Og dem man bager selv, er altså noget mere spændende at spise, end dem man kan købe i supermarkedet. Til tapas er det også en nem tilføjelse, især hvis man har tzatziki, hummus, myntedip eller andre lækkerier at dyppe i. Dem finder du blandt andet opskrifter på i min samling af opskrifter til tapas.
Er du landet på denne opskrift på knækbrød, men har du ingen surdej, så kan du i stedet tjekke min opskrift på knækbrød uden surdej ud, som indeholder en masse gode kerner. Alternativt er disse polentaknækbrød også anderledes og spændende.
Surdejsknækbrød – knækbrød med surdej
Ingredienser
- 150 g græskarkerner*
- 50 g solsikkekerner*
- 50 g hvide quinoa*
- 35 g havregryn*
- 180 g hvedemel
- 35 g fuldkorns hvedemel
- 1 tsk flagesalt
- 1 tsk bagepulver*
- 80 g surdej
- 1,5 dl vand (koldt)
- 1 dl olivenolie*
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Rør de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt surdej, vand og olivenolie.
- Rør alle ingredienser godt sammen til en ensartet, men klistret masse.
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir med en tykkelse på ca. 1,5-2 mm. Fjern øverste bagepapir og snit med en kniv størrelse på knækbrødene – du kan lave firkanter, trekanter mv.
- Læg bagepapirert med knækbrødene over på en bradepande og bag knækbrødene ved 180° varmluft i ca. 25-30 minutter, til de er lettere gyldne og sprøde.
- Lad dem afkøle, knæk dem fra hinanden og kom dem i en lufttæt beholder.
Lav sprøde knækbrød med surdejsrester
Hvis du har en surdej, som du passer og plejer, så ved du også, at der går nogle surdejsrester til mellem fodringer, når du skal til at bage med surdejen, fx surdejsboller, rugbrød med surdej eller hvad du nu finder på af alverdens lækre bagværk med surdej.
I stedet for at smide resterne ud, så kan du bruge dem i andet bagværk. Surdejsrester har nemlig den dejlige syrlige smag, som vi kender fra surdejsbagværk – de har bare ikke samme hæveevne. Man kan derfor tilføje overskydende surdej for smagens skyld i alt fra surdejspandekager til sådan en plade simpel surdejsknækbrød.
Går du og overvejer at starte en surdej, men har ikke gjort det endnu, så vil jeg KUN anbefale dig at gøre det. Det er en fed og anderledes måde at bage på. Jeg deler mine tips og tricks til surdejens verden samt, hvordan du starter en surdej op fra bunden, step for step.
Opskrift på simple surdejsknækbrød med overskydende surdej
Opskriften på mine surdejsknækbrød er blandt de nemmeste opskrifter du finder på bloggen. Alt skal nemlig bare røres sammen – først de tørre ingredienser og så tilføjes de våde. Dejen skal være ret klistret og derfor kan den være svær at rulle ud. Det kan derfor være en god idé at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir – det gør det noget nemmere at arbejde med.
Herefter snittes knækbrødene i den form, du ønsker.
Knækbrød med surdej, havregryn og quinoa
I min optik så er knækbrød genialt, fordi det er en lækker måde at få spist en masse frø og kerner og derved få nogle gode næringsstoffer indenbords. Du kan bruge lige de kerner du foretrækker – alt fra hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø og chiafrø til græskarkerner. Her er det kun, hvad køkkenskabet indeholder, der sætter grænser.
Jeg tilføjer desuden havregryn og quinoa til mine surdejsknækbrød. På den måde får man fuldkorn og protein med i købet.
Inspiration til flere surdejsopskrifter: Prøv disse nemme vafler med surdej.
Tilbehør til surdejsknækbrød
Når nu du får bagt sådan en lækker plade surdejsknækbrød, så skal de selvfølgelig serveres til noget:
- Oste: Som det meste knækbrød, så smager surdejsknækbrød virkelig dejligt med en skive ost på. Prøv med en helt almindelig skiveskåret ost med kommen eller med nogle hapser af Vesterhavsost til. Mums.
- Marmelade: Surdejsknækbrød har på grund af surdejsresterne en lækker, syrlig smag, som – ja, du har nok gættet det – går genialt sammen med en sød marmelade. På billederne ser du min hjemmelavet appelsinmarmelade, men du kan også prøve dig af med fx med blommemarmelade eller havtornmarmelade med appelsin eller din foretrukne slags.
- Tapas: Knækbrød passer rigtig fint på tapasbordet, da det kan bruges til at dyppe i alverdens lækre dyppelser. Stykker af knækbrød kan også anrettes med skiver af ost, pesto og/eller serranoskinke.