
Surdejspandekager er svaret på mindre madspild. Jeg hader at smide mad ud, og det gælder også mine surdejsrester. Der kommer altid surdej til overs, når jeg skal fodre min surdej på ny. Ærgerligt, men det er sådan det er at opbygge en god og solid surdej, som kan bruges til surdejsboller- og brød.
Vi laver en del surdejsbagværk her i Paris, hvor vi bor lige nu, så der bliver en del rester af surdej tilovers for hver gang vi fodre til surdejsboller. Og i stedet for at smide surdejen ud, som kan den bruges til en masse andet lækkert bagværk.
Hjemmebagte pandekager med surdej
Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med surdej, kan du passende tjekke min guide til opstart af surdej, hvor jeg viser dig step by step, hvordan du kommer igang. Jeg lover dig: Når du først er kommet igang med surdej og de bagværk der kommer ud af det, bliver du virkelig bidt af det.
Og hvad du kan bruge den overskydende surdej til, har du nok allerede luret. Overskriften og billederne, har vist afsløret mig – og dog, pandekager havde ikke behøvet at indeholde surdej. Det gør de dog, og det er slet ingen skam. Det smager nemlig virkelig godt! Særligt i selskab med en god klat vaniljeis, hvor det søde møder det syrlige.
Den karakteristiske syrlige smag, kommer dejligt til udtryk i pandekagerne her. Og udover den dejlige smag, har surdejen også nogle sundhedsgavnlige egenskaber med sig: mælkesyrebakterier.
Er du ikke så meget til surdej og den syrlige smag, kan du tage et kig på fx sunde bananpandekager, de amerikanske eller neutrale brunchpandekager. Se også min opskrift på helt klassiske pandekager.
Surdejspandekager til aftensmad
Men det behøver ikke kun at være i det søde køkken du anvender disse surdejspandekager – hvis sukkeret undlades i pandekagedejen kan du bruge dem som madpandekager.
Få opskriften på surdejspandekager her:

Surdejspandekager
Ingredienser
Surdejspandekager
- 75 g surdej
- 1 spsk rørsukker*
- 1 stk æg
- 2 dl mælk
- 100 g hvedemel
- 1 nip salt
- smør til stegning
Syltede svesker
- 0,5 stk citron
- 3 dl vand
- 1 dl æblejuice (eller vand)
- 75 g rørsukker*
- 1 stk vaniljestang*
- 200 g svesker
Fremgangsmåde
Surdejspandekager
- Alle ingredienser piskes sammen. Steges på en varm pande i smør.
Syltede svesker
- Skær en 1/2 citron i skiver. Kom skiverne i vand sammen med æblejuice, sukker og en flækket vaniljestang. Bring det i kog, til sukker er opløst.
- Hæld sukkerlagen over sveskerne i en bøtte.
- Lad dem afkøle, eller kom dem direkte varme på pandekagerne i godt selskab med vaniljeis.
Surdejspandekager med syltede svesker og vaniljeis
Til pandekagerne er serveret lækre, søde og bløde, saftige svesker der er syltede i en vanilje sukkerlagde. De kan heldigvis holde sig på køl længe (3 uger) i deres lagde, og fungere rigtig godt til morgenbordet, på fx yoghurt.
Surdejspandekager med frisk frugt og flødeskum eller en nøddesmør, som fx hjemmelavet peanutbutter eller hasselnøddesmør er også super lækkert.
Men vaniljeis er altså en klar favorit hos os, og for nylig prøvede jeg at skære en skive semifreddo og lagde i. Mums!
