Surdejsboller uden gær

Surdejsboller uden gær

Surdejsboller uden gær
Surdejsboller uden gær er endelig på bloggen. Var det noget med en opskrift på nemme surdejsboller? Så tag endelig et kig med her! For nogle dage siden delte jeg denne “surdejsguide“, som I tog rigtig godt imod. Det er dejligt, at så mange er gået i med projekt surdej! Jeg nyder at følge med i jeres proces, og det er skønt med de billeder, nogen af Jer har sendt mig! Tak for det – det varmer, og bliv endelig ved. I er mere end velkommen til at sende billeder til min mail og fortsat stille mig spørgsmål, hvis I er i tvivl om noget.

SURDEJSBOLLER UDEN GÆR

Nu vil jeg dele en surdejsbolle opskrift, som er uden gær. Du kan også prøve at bage disse surdejsboller. Jeg brugte altid lidt gær i starten, men nu undlader jeg det fuldstændig. Jeg synes nemlig den naturlige hævemiddel er spændende. Jeg skal desuden heller ikke ud at handle, for at kunne lave bollerne. Bollerne er bagt med fuldkornsmel, da jeg elsker den grove tekstur. Bollerne er ret simple at lave, og en god opskrift, hvis man er nybegynder.

Surdejsboller uden gær

FÅ OPSKRIFT PÅ SURDEJSBOLLER UDEN GÆR HER:

5 fra 4 stemmer
Surdejsboller uden gær
SURDEJSBOLLER UDEN GÆR
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
1 t 15 min
Hævetid
14 t
Samlet tid
1 t 25 min
 
Antal: 10 Boller
Ingredienser
 • 2 dl aktiv surdej
 • 1 tsk salt
 • 4 dl koldt vand
 • 4 dl hvidhvede fuldkornsmel eller grahamsmel
 • 3 dl økologisk hvedemel
 • 1 dl havregryn
Sådan gør du
 1. OBS! Jeg bruger en røremaskine. Jeg startede min process omkring kl 16-17.

Dag 1
 1. Rør surdejen ud i vandet og tilsæt salt. 

 2. Tilføj de to meltypert og rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Sæt derefter hastigheden næsten helt op og ælt i ca. 12 minutter til du får en glat og smidig dej*

  * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere.

 3. Smør en bøtte (jeg bruger denne firkantet) med olie og hæld dejen heri. Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver foldninger. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten. Lav 3-5 stykker.

 4. Efter de 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10 timer) - den må gerne stå længere!


Dag 2
 1. Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.

 2. Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm.

 3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. 

 4. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. Drys evt med lidt mel henover, for et flot udtryk.

 5. Bag bollerne ved 250 grader i ca. 10-15 minutter til de er lettere gyldne.

Surdejsboller uden gær

Surdejsboller uden gær

Del med en du holder af:

4
Skriv en kommentar

avatar

  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Mette
Gæst
Mette

Det ser lækkert ud, og jeg har lige lavet dejen. Kan det godt passe, at den sådan er temmelig tynd i det? Mvh Mette

Surdejsboller uden gær
Surdejsboller uden gær er endelig på bloggen. Var det noget med en opskrift på nemme surdejsboller? Så tag endelig et kig med her! For nogle dage siden delte jeg denne “surdejsguide“, som I tog rigtig godt imod. Det er dejligt, at så mange er gået i med projekt surdej! Jeg nyder at følge med i jeres proces, og det er skønt med de billeder, nogen af Jer har sendt mig! Tak for det – det varmer, og bliv endelig ved. I er mere end velkommen til at sende billeder til min mail og fortsat stille mig spørgsmål, hvis I er i tvivl om noget.

SURDEJSBOLLER UDEN GÆR

Nu vil jeg dele en surdejsbolle opskrift, som er uden gær. Du kan også prøve at bage disse surdejsboller. Jeg brugte altid lidt gær i starten, men nu undlader jeg det fuldstændig. Jeg synes nemlig den naturlige hævemiddel er spændende. Jeg skal desuden heller ikke ud at handle, for at kunne lave bollerne. Bollerne er bagt med fuldkornsmel, da jeg elsker den grove tekstur. Bollerne er ret simple at lave, og en god opskrift, hvis man er nybegynder.

Surdejsboller uden gær

FÅ OPSKRIFT PÅ SURDEJSBOLLER UDEN GÆR HER:

5 fra 4 stemmer
Surdejsboller uden gær
SURDEJSBOLLER UDEN GÆR
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
1 t 15 min
Hævetid
14 t
Samlet tid
1 t 25 min
 
Antal: 10 Boller
Ingredienser
 • 2 dl aktiv surdej
 • 1 tsk salt
 • 4 dl koldt vand
 • 4 dl hvidhvede fuldkornsmel eller grahamsmel
 • 3 dl økologisk hvedemel
 • 1 dl havregryn
Sådan gør du
 1. OBS! Jeg bruger en røremaskine. Jeg startede min process omkring kl 16-17.

Dag 1
 1. Rør surdejen ud i vandet og tilsæt salt. 

 2. Tilføj de to meltypert og rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Sæt derefter hastigheden næsten helt op og ælt i ca. 12 minutter til du får en glat og smidig dej*

  * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere.

 3. Smør en bøtte (jeg bruger denne firkantet) med olie og hæld dejen heri. Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver foldninger. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten. Lav 3-5 stykker.

 4. Efter de 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10 timer) - den må gerne stå længere!


Dag 2
 1. Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.

 2. Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm.

 3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. 

 4. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. Drys evt med lidt mel henover, for et flot udtryk.

 5. Bag bollerne ved 250 grader i ca. 10-15 minutter til de er lettere gyldne.

Surdejsboller uden gær

Surdejsboller uden gær

Del med en du holder af:

4
Skriv en kommentar

avatar

  Abonner  
Nyeste Ældste Mest upvotede
Giv besked om
Mette
Gæst
Mette

Det ser lækkert ud, og jeg har lige lavet dejen. Kan det godt passe, at den sådan er temmelig tynd i det? Mvh Mette

TILMELD DIG MIT NYHEDSBREV. BLIV OPDATERET MED SÆSONENS OPSKRIFTER OG FÅ EN HILSEN I NY & NÆ MED INSPIRATION - BÅDE TIL KØKKENET & GANEN
Luk menu