
Disse cookies med nødder har jeg længe haft en forkærlighed for, da det er dem min mor altid serverer i hendes lille café. Derfor fik jeg lyst til at dele opskriften med jer. Det er en virkelig nem opskrift, som ikke tager maks. 20 minutter at lave – og alligevel smager de vildt godt. Nødderne giver et godt bid, mens den lille smule appelsinskal tilføjer en bitterhed og syrlighed, der passer perfekt med chokoladens sødme. Sådan helt juleagtige cookies – jeg ville ihvertfald med glæde servere disse cookies i juledagene.
Så hvis du ikke lige ved, hvad du skal servere næste gang du får gæster og gerne vil slippe for at stå i køkkenet en evighed, må du endelig prøve opskriften!
Nemme cookies med nødder og chokolade
Som sagt er det noget af verdens nemmeste bagværk at bikse sammen, sådanne cookies. Dejen skal hverken æltes, hæves eller bage i særlig lang tid.
Først skal smør, sukker, æg og brun farin piskes sammen. Hvis du ikke har brun farin kan det godt erstattes med en anden type sukker, men så vil du dog få en lidt anden farve cookies – den brune farin er nemlig den, der giver den lækre gyldenbrune farve. Herefter skal resten af ingredienser bare tilføjes, inklusiv hakkede hasselnødder og chokolade. Og voila, så er dejen faktisk klar til at blive trillet til kugler.
Kuglerne placeres på en bageplade med afstand fra hinanden og trykkes lidt flade. Det er kun nødvendigt med et lille tryk, da dejkuglerne nok selv skal flyde ud. Derfor er det også vigtigt, at de står lidt fra hinanden – medmindre du altså gerne vil have én stor cookie. Jo, det kan garanteret også noget! Jeg giver cookiesne omkring 8-10 minutter, så de bliver gyldne. Jeg foretrækker klart cookies, der ikke er alt for sprøde – de skal gerne være lidt bløde og chewy inde i midten, især disse, da hasselnødderne tilsætter det perfekte crunch.


Småkager til kaffe og te
I min mors café serverer hun gerne en cookie sammen med en kop te eller kaffe. Så det er selvfølgelig også det, jeg gør, når jeg får gæster, der skal forkæles. Sådan en lille, lækker småkage er god at dyppe i teen, og chokoladen og orange-smagen gør, at den også klæder en kop kaffe ret så mageligt.
Et smart tip er, at man kan fryse dejkuglerne ned, så man har altid har noget lækkert på hånden, der hurtigt kan tages op og bages, hvis man skulle få uventede gæster. Hvis du er typen, der elsker at være godt forberedt, er det også en genial løsning.

Variér dine cookies med nødder
Der findes et utal af opskrifter på cookies, og det skyldes at der er uendelige måder, man kan variere dem på. Jeg bruger hasselnødder i disse – da det er de nødder min mor bruger – men man kan også sagtens vælge en anden nød. Valnødder og macademia-nødder kunne for eksempel være et godt bud.
Det samme gælder chokoladen – du kan bruge lys, mørk, hvid eller en blanding af de tre. I sidste ende skal du jo bage de cookies, du synes smager allerbedst. Opskriften her kan derfor også sagtens betragtes som en grundopskrift, som du kan bruge året rundt til alle lejligheder.
Få opskriften på nøddecookies her:

Cookies med nødder
Ingredienser
- 140 g smør (blødt)
- 200 g hvedemel
- 100 g hasselnødder* (eller mandler)
- 1 stk æg
- 0,5 tsk bagepulver*
- 150 g rørsukker*
- 50 g brun farin*
- 1 nip flagesalt*
- 100 g chokolade
- 0,5 stk appelsin (revet skal)
Fremgangsmåde
- Opvarm ovnen til 175° varmluft.
- Pisk smør, sukker, æg og brun faring sammen i en skål.
- Tilsæt hakkede nødder og chokolade til skålen sammen med de øvrige ingredienser. Rør alt godt sammen og form til 10 små kugler og placer dem på en bageplade belædt med bagepapir – gerne med god afstand, da de flyder ud under bagningen.
- Giv kuglerne et lille tryk, og kom dem i ovnen.
- Bages i 8-10 minutter, til de er lettere gyldne i kanten. Men hold øje efter de 8 minutter, og vurder det derfra.

Få flere opskrifter på cookies
Jeg har efterhånden et par opskrifter på cookies liggende på bloggen, så hvis du vil ha’ cookies der er bagt med andet end nødder kan du tage et kig på dem med fx kokos og chokolade, som er uden tilsat sukker. Hvis du er glad for smagen af kaffe kan jeg anbefalde disse cookies med kaffegrums – en virklige lækker opskrift! Dem kan du også bruge til denne is-cookie sandwich.