Brunkager med pistacienødder

opskrift brunkager

Vi kan ikke komme udenom, at brunkager hører til i den søde juletid. Ligesom pebernødder! Så lad os fortsætte med den gode julestemning her på bloggen med lidt flere juleopskrifter – det er jo kun december måned én gang om året.

I sidste uge delte jeg en opskrift på sprøde hjemmebagte pebernødder, og siden er de blevet godkendt af både familie og venner. Så jeg tænker ikke, at jeg kan gå helt galt i byen med min opskrift på klassiske brunkager. De er præcis som de skal være: Sprøde, krydrede og fulde af julestemning. 

opskrift brunkager

Brunkager

Opskriften er simpel at gå til, og kræver kun lidt ventetid. Portionen er stor, så du kan med fordel fryse dejen ned.
5 fra 1 stemme
Antal: 80 stk
Forberedelse1 time 15 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt35 minutter

Ingredienser

Noter

Opbevar på frys: Du kan med fordel smide brunkagedejen i fryseren i en pose, når du har rullet dem til pølser. Tag op når du får lyst, og bag friske brunkager ved lejlighed. Du skal blot skære rullen i skiver og bage dem – følg fremgangsmåden i opskriften. 
 

Fremgangsmåde

  • Smelt sukker, brun sukker, sirup og smør i en gryde ved svag varme – smør skal være helt smeltet. Lad det afkøle og sigt krydderier og hvedemel i. Tilsæt potaske udrørt i 2 spsk vand, hakkede pistacienødder og appelsinskal. Ælt dejen hurtigt sammen. 
  • Del dejen i 4 og rul hver del til en rund pølse eller den form du ønsker dine brunkager i (fx firkantet). 
  • Læg dejene på køl i minimum 4 timer – gerne natten over. 
  • Tænd ovnen på 180° varmluft. 
  • Skær dejen i skiver på ca 2-3 mm. Læg dem på en beklædt bageplade og bag brunkagerne ved 180° varmluft i ca. 4-5 min, afhængig af tykkelse. De skal være gyldne. Hold øje med dem, da det går stærkt. 
  • Lad dem afkøle på en rist, før de lægges i en lufttæt dåse eller på glas. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Verdens bedste brunkager a la min mor

Opskriften her er faktisk min mors opskrift, så det kan godt være, at jeg er lidt biased, når jeg siger, at det er verdens bedste brunkager. Men jeg synes virkelig, at de sidder lige i skabet. Smagen er så dejlig og krydret, at man kun komme i julehumør. 

Opskriften her giver en forholdsvis stor portion småkager, men man kan ikke få for mange brunkager – vel? Der er nok til hele december og til familie og venner, og det er jo så dejligt at dele ud. Så jeg håber du har lyst til at prøve opskriften.  

brunkager med pistacienødder

Krydrede brunkager med pistacienødder

Min brunkagedej er uden mandler – jeg tilføjer i stedet pistacienødder, da jeg synes det giver sådan et fint udtryk med de grønne nødder, og så smager pistacienødder jo skønt. Det er lidt en luksus udgave, men du kan også lave dem uden nødder eller bruge mandler i stedet, som man gør i gammeldags opskrifter. 

Derudover bruger jeg også appelsinskal, og selvfølgelig det obligatoriske brunkagekrydderi – en blanding af nelliker, allehånde og kanel. Alternativt kan du købe en krydderiblanding til brunkager, hvor alle de krydderier, der skal bruges allerede er i. Det gør det lidt nemmere – især hvis du ikke allerede har alle krydderierne på hylden. 

Er du vild med krydrede kager og de varme krydderier i bagværk? Så kan jeg anbefale dig at tage et kig på min opskrift på krydderkage med rosiner. Den kage er spækket med kanel, kardemomme og ingefær.

hjemmelavet brunkager

ingredienser til brunkager

Nem opskrift på brunkager med potaske

Disse brunkager er super nemme at lave, og jeg ridser lige opskriften op her. 

Sådan laver du brunkager: Dejen laves og sættes på køl i minimum 4 timer. Herefter skal de skæres i skiver og bages.

Selve brunkagedejen er også nem at lave – det er dog vigtigt at huske at udrøre potaske i vand, da det er sådan det aktiveres. Det er et hævemiddel ligesom bagepulver, natron og hjortetaksalt, som vi jo også kender fra julesmåkage bageriet. Potaske bruges i brunkager, da det gør dem sprøde og porøse. 

Min opskrift giver ca. 80-100 stk, lidt afhængig af hvor tykt du skærer dem. Jeg skærer dem 2-3 mm tykke. Du kan også fordoble eller halvere portionen, hvis du skal bruge flere kager eller synes 100 lyder af lidt meget. 

Bagetid for brunkager

Brunkager smager så godt, fordi de er krydrede og fordi de er sprøde. Når først du har husket alle krydderierne, er det altså vigtigt, at der er styr på bagetid også. Bagetiden afhænger af tykkelsen: 

  • Tynde: Bagetiden er ca. 4 min. 
  • Tykke: Bagetiden er ca. 5 min. 

Det er dog bedre at holde øje med kagerne end at stole blindt på timeren. Det går nemlig rigtig stærkt, og de kan hurtigt brænde på, hvis de får for meget. 

Frys din brunkagedej ned

Brunkagedej egner sig virkelig godt til at fryse ned, så det gælder bare om at udnytte det. Du kan derfor lave dejen en dag, hvor du måske ikke har tid til at skære og bage. Hvis du så fryser den ned, kan du tage den op når du har mere tid eller lyst til nybagte, sprøde kager. Eller du kan nøjes med at bage en del af dejen og gemme resten til en anden dag. 

Inspiration og tips til brunkager

Jeg har efterhånden selv bagt brunkager i mange år, og jeg er vokset op med min mor, som hvert år også har bagt. Så jeg har et par tips du kan tage med på vejen: 

  • Lufttæt beholder: Opbevar brunkager i en lufttæt beholder, så de bliver ved med at være sprøde. 
  • Tynde skiver: Skær tynde skiver, så de ikke skal have så lang tid i ovnen og bliver sprøde. 
  • Dobbelt portion: Når nu du er i gang, kan du lige så godt lave dobbelt portion. Især hvis du har mange at dele med!
  • Værtindegave: Der er ikke noget bedre end hjemmebag at få som værtindegave. Så kan man lægge tid og kærlighed i det. 
  • Brunkagefigurer: Ligesom peberkager kan bruges til at bygge huse, kan du også bruge brunkager. Rul da dejen ud og skær dem, så du får siderne på et hus og tag. Eller stik dejen ud med metaludstikkere.
  • Firkanter: Hvis du er træt af de klassiske runde brunkager, kan du forme dejen til en firkantet pølse – så får du firkantede brunkager. 
  • Sukat eller appelsinskal: I nogle original opskrifter bruges sukat – små stykker kandiseret citrus. Det kan bruges i stedet for appelsinskal. 
bagetid for brunkager
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 999
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments