Biscotti med mandler, chokolade og appelsinskal
Biscotti er sprøde italienske småkager, som er genial at dyppe i kaffen. De er nemme at bage og kan varieres lige som du har lyst. Jeg elsker dem!
Du har nok før spottet Biscotti i supermarkedet – i italienske supermarkeder kan man i hvert fald finde dem – men de kan også sagtens bages derhjemme. Jeg er meget tilfreds med denne opskrift, som jeg synes minder meget om dem, man finder på caféer. Så servér din yndlingskaffe med en italiensk lækkerbisken, der smager bedst, når den får et lille dyp i kaffen – eller teen – eller kakaoen … Biscotti er for alle!
Hvad er biscotti?
Biscotti er italienske småkager med mandler, som har den her lidt sjove aflange form. Småkagen stammer fra Toscana og dyppes traditionelt set helst i dessertvinen Vin Santo.
Hvis du ikke har hørt om dem før, har du måske hørt om Cantucci eller Cantuccini – det kendes de små sprøde cookies nemlig også som. Cantucci er et gammelt italiensk ord, der betyder et lille brød med meget skorpe. Altså en meget crunchy småkage! Den helt klassiske med mandler får du opskriften på lige her.
En anden ting, der gør Biscotti til Biscotti er, at de skal bages to gange – det er faktisk også det ordet Biscotti eller biscoctus betyder. Først bager man altså dejen som et slags brød, hvorefter man skærer dem ud i skiver, som så bages igen. Så hvad er Biscotti? Intet mindre end en italiensk tvebak.
Opskrift på sprøde biscotti med mandler og chokolade
Min opskrift på italienske Biscotti indeholder udover mandler også mørk chokolade og appelsinskal. Det er klassisk at lave Biscotti med appelsin såvel som chokolade, og kombinationen med mandler er jo bare genial.
Fremgangsmåden er ganske simpel. I grove træk skal æg og sukker piskes luftigt, de tørre ingredienser skal tilsættes, så appelsinskal og til sidst mandler og mørk chokolade – grofthakket. Når det er æltet sammen, skal dejen formes til aflange stænger og pensles med æggehvide. Herefter kan dobbeltbagningen begynde.
Resultatet bliver fantastisk sprøde, søde mandelbiscotti med en kant af appelsinsmag. Molto bueno!
Hvis kombinationen af sødt, syrligt og crunchy er lige noget for dig, så skal du endelig også prøve mine cookies med nødder, chokolade og appelsin.
Biscotti med mandler og chokolade
Ingredienser
- 2 stk æg
- 220 g sukker
- 280 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver*
- 0,5 stk appelsin
- ¼ tsk flagesalt
- 120 g mandler*
- 75 g mørk chokolade*
- 1 stk æggehvide
Køkkenudstyr
- Bageplade
- Bagepapir
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på den maksimale temperatur, varmluft.
- Pisk æg og sukker luftige med en elpisker, ca. 1,5 minut.
- Sigt hvedemel og bagepulver til æggeblandingen. Tilsæt salt. Rør det godt sammen og vend skallen fra en hel appelsin i dejen.
- Tilsæt mandler og grofthakket mørk chokolade. Ælt dejen sammen.
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Form med hjælp fra en dejspatel eller hænderne to aflange brød/stænger af dejen, der måler ca. 30 cm i længden og 5 cm i bredden.
- Pisk æggehvide med en gaffel, til den er skummende. Pensl den derefter over den aflange brød.
- Skru ovnen ned til 180° grader og bag brødene. Den høje temperatur sikrer, at kiksene ikke mister deres form for meget når de bages.
- Bag kiksene i ca. 20 minutter, til de er gyldne udenpå, men stadig småbløde indvendige. Lad småkagerne køle af i ca. 5 minutter, og skær dem derefter til biscotti på et skærebræt med en skarp kniv – skær diagonalt i en tykkelse på ca. 2 cm.
- Læg kiksene tilbage på bagepladen med den nedskårne side nedad og bag dem yderligere i 15 minutter til de er gyldne og sprøde. Hold øje, da ovne arter sig forskelligt.
- Lad dem køle helt ned inden du opbevarer dem i en lufttæt beholder.
De bedste sprøde italienske mandelbiscotti
Biscotti med mandler og chokolade er bedst, når de er sprøde. Det er derfor vigtigt, at de bliver bagt nok i ovnen, så de ikke bliver bløde i midten. Derfor kan man heller ikke springe bagning nr. 2 over. Så får man nemlig en omgang Biscotti med chokolade, der dog er smeltet, men hvor cookien ikke er sprød.
Kan jeg bruge andre nødder og chokolade?
Ja, det kan du sagtens. Der kan leges løs med hasselnødder, pistacienødder, pinjekerner, lys eller hvid chokolade på kryds og tværs. Du kan også glasere dine Biscotti med chokolade eller tilføje krydderier som fx anis eller kanel. Det passer nemlig så godt til appelsinskallen.
Du kan selvfølgelig også lave mandelbiscotti uden appelsinskal eller med en anden syrlig frugt. Lime måske? Eller du kan lave Biscotti med mandler og chokolade præcis som de er her i min opskrift. Velbekomme.