Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Vaniljekranse

Gå til opskrift Udskriv
Vaniljekranse opskrift til jul

Vaniljekranse er en af mine yndlingssmåkager til jul. På vores småkagefad i december er der altid hjemmebagte vaniljekranse. Gode, sprøde, yndige småkager med en intens smag af god vanilje! 

Jeg bager de her nemme vaniljekranse hvert år, og de er uden tvivl de bedste af slagsen. Opskriften på vaniljekransene er min mormors og kommer fra hendes bagebog. Den bagebog har min mor arvet, og siden hen har jeg fået fingrene i en række af opskrifterne. 

Disse vaniljekranse laves oprindeligt på en kødhakker, og det er opskriften på vaniljedejen derfor udviklet til. Man kan dog sagtens laves vaniljekranse i en sprøtjepose med stjernetyl. Læs med herunder, hvor jeg deler begge fremgangsmåder.  

De bedste sprøde gammeldags vaniljekranse 

Det jeg elsker ved gode gammeldags vaniljekranse, er deres intense smag af vanilje og sprødhed. Småkager skal have et knæk og så er det vigtigt at krummen er fast, og ikke smuldre. De her kranse med vaniljesukker er helt vidunderlige. De er nemlig sprøde, og så er opskriften utrolig nem at lave!

Vaniljekranse er en klassiker i julen og i denne opskrift er der anvendt en god vanilje. Det er vigtigt at du finder en god vanilje, da det er omdrejningspunktet for den sprøde småkage. Småkagerne har et meget fint rustikt ydre, og det pynter på ethvert julefad skal jeg hilse og sige – gerne med andre gode julesmåkager. 

Vaniljekranse opskrift

Lav vaniljekranse i en kødhakker eller sprøjtepose

Du kan trylle de skønneste vaniljekranse frem på to måder – enten ved brug af en kødhakker eller en sprøjtepose. Min opskrift på vaniljekransedej er dog lavet med henblik på at den skal igennem en kødhakker, så hvis du går med sprøjtepose, skal du være opmærksom på nogle ting. Læs dem herunder i afsnittet med sprøjtepose. 

  1. Vaniljekranse på kødhakker: Jeg bruger selv min mors gamle kødhakker, hvor dejen køres igennem en stjerneform der giver det karakteristiske udseende. Det er sådan en kageplade man kan sætte på maskinen. Jeg kører dejen igennem kødhakkeren og her laver man én lang rulle som efterfølgende kan skæres ud i passende størrelser. Du kan også lave én vaniljekrans ad gangen. Fælles for begge metoder er, at kransene skal samles i enderne, hvilket er meget vigtigt så de ikke går op når de bages i ovnen. 
  2. Vaniljekranse i en sprøjtepose: Hvis du vil bruge dejen i en sprøjtepose skal du være opmærksom på at dejen skal være mindre fast, og dermed mere blød. Det er et faktum for, at dejen kan trykkes ud gennem sprøjteposen. Derfor skal du bruge en smule mindre mel (ca. 325 g), men sørg for at dejen ikke bliver for klistret, fordi så kan den heller ikke trykkes ud gennem dit tyl. Sprøjt vaniljekransedejen ud på en bageplade med bagepapir i den ønskede størrelse. 
    Tip! Er dejen meget hård og umulig at sprøjte ud, kan du lige lade sprøjteposen hvile ved stuetemperatur 10 minutter.  

Lækker opskrift på vaniljekranse uden mandler

Jeg ved at der i nogle opskrifter er mandler i selve dejen for at give smag. Det er en smagssag, men jeg foretrækker min mormors bedste opskrift, og det vaniljekranse uden mandler. 

Opskriften består af en smørdej med vanilje – masser af vanilje. Det vigtige at have sig for øje når man bager hjemmelavede vaniljekranse er at dejen du arbejder med, er en smørdej. Derfor skal der ikke arbejdes med for lang tid, og den skal hverken piskes eller æltes for længe da vaniljekransene da risikere at flyde ud når de bages. 
OBS! Læs endnu flere tips under opskriften. 

Jeg former som sagt mine vaniljekranse på en kødhakker maskine, da jeg synes det er det nemmeste. 

Reklamelinks er markeret med*
Vaniljekranse opskrift til jul

Vaniljekranse

Vaniljekranse uden mandler. Dejen er lavet i en kødhakker på gode gammeldags manér, men du kan også komme dejen i en sprøjtepose. Vær dog opmærksom på nogle faktorer, som du kan læse i afsnittet ovenfor.
5 fra 1 stemme
Antal: 45 stk
Forberedelse10 min
Tilberedelse10 min
Hviletid30 min
I alt50 min

Ingredienser

  • 1 stk vaniljestang*
  • 200 g sukker*
  • 375 g hvedemel
  • 250 g smør
  • 1 stk æg

Køkkenudstyr

  • Kødhakker
  • Stjernetyl, 12 mm*

Fremgangsmåde

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene fra. Vend dem med lidt af sukkeret på et spækbræt.
  • OBS! Jeg bruger en røremaskine.
  • Bland sukker, hvedemel og vanilje sammen i røreskålen. Smuldr koldt smør i med hænderne. Saml dejen med ét æg. Jeg samler dejen på røremaskinen med en dejkrog, men kun lige til dejen har samlet sig. Vigtigt du ikke ælter dejen! Dejen skal være ret fast.
  • Sæt dejen på køl i 30 minutter, hvis du du laver vaniljekransene i en kødhakker. Hvis du bruger et stjernetyl, så udelad at sætte dejen på køl.
  • Tænd ovnen på 210 grader, almindelig ovn.
  • Kom dejen op i en sprøjtepose med en 12 mm stjernetyl eller i en en gammeldags kødhakker med stjerne kageplade. Lav lange dejstrimler og skær dem til, ca. 7 cm og saml dem godt til i enderne.
  • Læg dem over på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 10 minutter.
  • Lad kransene afkøle på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Tips og tricks til nemme hjemmelavede vaniljekranse

  • Vælg vanilje af god kvalitet!
  • Småkagerne er ikke sprøde, lige når de tages ud af ovnen, men det bliver de, når de er helt afkølet.
  • Det er en fordel at alle ingredienser har samme temperatur inden du går i gang. Tag derfor ingredienser ud på køkkenbordet 45 minutter før du går i gang. 
  • Det er vigtigt at du ikke arbejder for meget med dejen, da den så kan miste dens form under afbagningen. Dejen skal hverken piskes eller æltes, men blot lige samles. 
  • Bliv klogere på hvordan du laver sprøjtevenlige vaniljekransene i en stjernetyl i afsnittet længere oppe. 
  • Den rå dej og de færdigbagte vaniljekranse kan fryses ned. Dejen skal du blot lade tø op i køleskabet og så kan de sprøjtes ud igen.

Opbevaring

Opbevar vaniljekransene i en tætsluttende beholder, så de holder sig sprøde i lang tid. Her kan de være i flere uger. 

Prøv også andre gode småkageopskrifter: Finskbrød, jødekager, pebernødder eller kokoskranse.

Vaniljekranse på kødhakker maskine

Pynt op med vaniljekranse i snor
Kom en vaniljekrans i snor og lad den pynte, fx også på juletræet.

Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Æbleboller med nødder

Æbleboller med nødder

kokoskranse til jul

Kokoskranse

kammerjunkere med citron og vanilje

Kammerjunkere

sprøde pebernødder uden æg

Pebernødder

nemme jødekager

Jødekager

Opskrift på klatkager

Klatkager af risengrød

julevafler

Julevafler med kirsebærskum

kage med øl

Ølkage

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 29

Open
Reklame 〰️ I samarbejde med sejeste @nordic.harvest har jeg tryllet en nem onsdagspasta med rucolacreme frem🌿⁠ Til opskriften bruger jeg en af de skønne salater fra Nordic Harvest - nemlig deres baby rucola. Det hedder baby rucola, fordi Nordic Harvests bladgrønt ikke vokser sig ret stort. De dyrker nemlig i en vertikal farm, i etager, hvor de kan spare på både plads og vand. Derfor er denne rucola heller ikke så bitter 🌱👌🏻 Jeg har selv for nylig været en tur forbi Nordic Harvest for at se, hvordan de gør. For en madnørd som mig er det så spændende at opleve, og deres produkter er on point - hver og én. Kæmpe anbefaling herfra. ⁠
⁠
Pasta koges 1-2 minutter mindre end anvist på pakke, og blandes med 1 dl kogevand og pesto 💚⁠
⁠
Derfor er det faktisk bare pesto som skal blendes sammen, og det kan du gøre mens pastaen koges.⁠
⁠
💚 1 håndfuld basilikum⁠
💚 ½ håndfuld bredbladet persille⁠
💚 20 g pinjekerner⁠
💚 1 lille fed hvidløg ⁠
💚 60 g baby rucola, fra Nordic Harvest)⁠
💚 20 g olivenolie⁠
💚 60 g smagsneutral olie⁠
💚 salt og friskkværnet peber⁠
💚 1 stk citron⁠
⁠
Op i en blender/minihakker, og blend til en lind lækker pesto, smag til med salt, peber og citronsaft 🌿⁠
⁠
Find opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 💚⁠
⁠
Bonus-info: Jeg spurgte selvfølgelig også, om de dyrker økologisk. De bruger både økologisk gødning, økologiske frø og bruger hverken sprøjtemidler eller kemikalier, men kan dog ikke få lov at kalde sig økologiske. Ø-mærket dækker nemlig kun over dyrkning i jord.⁠
⁠
#pasta #grønpasta #rucola #pesto #pastamedpesto #onsdagspasta #pastaret #onsdag #rucolapesto #hjemmelavet⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠#Nordicharvest⁠

marialottes

View

Jun 27

Open
BAILEY IS MED CHOKOLADESAUCE 🤎🍫⁠ Det vilde ved den her Bailey is er, at det faktisk ikke er is med bailey, men blot is med baileysmag. Nemlig gennem ingredienserne cognac, kahlua og kaffe ☕️⁠ Jeg er nemlig mest til, at man prøver at ramme smagene med rene ingredienser, fremfor at tilsætte en Bailey! Men det kan man vel også nok? 😉
⁠
En rigtig voksenis - ikke så sød som normal is, derfor er det en god ide at putte nougat og chokoladesauce på toppen af sin baileyis. Det er en helt genial isdessert! 🍨 🤎⁠
⁠
Lyder det som noget for dig? ⁠
⁠
Godt nok er det is-sæson nu, men den kunne også snildt blive serveret til andre tider på året 🎇 🤍⁠
⁠
Find den på Marialottes.dk eller via link i bio 🤎⁠
⁠
#isdessert #bailey #voksen #is #sommer #baileyis #kaffeis⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK