Vaniljekranse

Vaniljekranse opskrift til jul

Vaniljekranse er en af mine yndlingssmåkager til jul. På vores småkagefad i december er der altid hjemmebagte vaniljekranse. Gode, sprøde, yndige småkager med en intens smag af god vanilje! 

Jeg bager de her nemme vaniljekranse hvert år, og de er uden tvivl de bedste af slagsen. Opskriften på vaniljekransene er min mormors og kommer fra hendes bagebog. Den bagebog har min mor arvet, og siden hen har jeg fået fingrene i en række af opskrifterne. 

Disse vaniljekranse laves oprindeligt på en kødhakker, og det er opskriften på vaniljedejen derfor udviklet til. Man kan dog sagtens laves vaniljekranse i en sprøtjepose med stjernetyl. Læs med herunder, hvor jeg deler begge fremgangsmåder.  

De bedste sprøde gammeldags vaniljekranse 

Det jeg elsker ved gode gammeldags vaniljekranse, er deres intense smag af vanilje og sprødhed. Småkager skal have et knæk og så er det vigtigt at krummen er fast, og ikke smuldre. De her kranse med vaniljesukker er helt vidunderlige. De er nemlig sprøde, og så er opskriften utrolig nem at lave!

Vaniljekranse er en klassiker i julen og i denne opskrift er der anvendt en god vanilje. Det er vigtigt at du finder en god vanilje, da det er omdrejningspunktet for den sprøde småkage. Småkagerne har et meget fint rustikt ydre, og det pynter på ethvert julefad skal jeg hilse og sige – gerne med andre gode julesmåkager

Vaniljekranse opskrift

Lav vaniljekranse i en kødhakker eller sprøjtepose

Du kan trylle de skønneste vaniljekranse frem på to måder – enten ved brug af en kødhakker eller en sprøjtepose. Min opskrift på vaniljekransedej er dog lavet med henblik på at den skal igennem en kødhakker, så hvis du går med sprøjtepose, skal du være opmærksom på nogle ting. Læs dem herunder i afsnittet med sprøjtepose. 

  1. Vaniljekranse på kødhakker: Jeg bruger selv min mors gamle kødhakker, hvor dejen køres igennem en stjerneform der giver det karakteristiske udseende. Det er sådan en kageplade man kan sætte på maskinen. Jeg kører dejen igennem kødhakkeren og her laver man én lang rulle som efterfølgende kan skæres ud i passende størrelser. Du kan også lave én vaniljekrans ad gangen. Fælles for begge metoder er, at kransene skal samles i enderne, hvilket er meget vigtigt så de ikke går op når de bages i ovnen. 
  2. Vaniljekranse i en sprøjtepose: Hvis du vil bruge dejen i en sprøjtepose skal du være opmærksom på at dejen skal være mindre fast, og dermed mere blød. Det er et faktum for, at dejen kan trykkes ud gennem sprøjteposen. Derfor skal du bruge en smule mindre mel (ca. 325 g), men sørg for at dejen ikke bliver for klistret, fordi så kan den heller ikke trykkes ud gennem dit tyl. Sprøjt vaniljekransedejen ud på en bageplade med bagepapir i den ønskede størrelse. 
    Tip! Er dejen meget hård og umulig at sprøjte ud, kan du lige lade sprøjteposen hvile ved stuetemperatur 10 minutter.  

Lækker opskrift på vaniljekranse uden mandler

Jeg ved at der i nogle opskrifter er mandler i selve dejen for at give smag. Det er en smagssag, men jeg foretrækker min mormors bedste opskrift, og det vaniljekranse uden mandler. 

Opskriften består af en smørdej med vanilje – masser af vanilje. Det vigtige at have sig for øje når man bager hjemmelavede vaniljekranse er at dejen du arbejder med, er en smørdej. Derfor skal der ikke arbejdes med for lang tid, og den skal hverken piskes eller æltes for længe da vaniljekransene da risikere at flyde ud når de bages. 
OBS! Læs endnu flere tips under opskriften. 

Jeg former som sagt mine vaniljekranse på en kødhakker maskine, da jeg synes det er det nemmeste. 

Vaniljekranse opskrift til jul

Vaniljekranse

Vaniljekranse uden mandler. Dejen er lavet i en kødhakker på gode gammeldags manér, men du kan også komme dejen i en sprøjtepose. Vær dog opmærksom på nogle faktorer, som du kan læse i afsnittet ovenfor.
4,84 fra 6 stemmer
Antal: 45 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse10 minutter
Hviletid30 minutter
I alt50 minutter

Ingredienser

  • 1 stk vaniljestang
  • 200 g sukker
  • 375 g hvedemel
  • 250 g smør
  • 1 stk æg

Køkkenudstyr

Fremgangsmåde

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene fra. Vend dem med lidt af sukkeret på et spækbræt.
  • OBS! Jeg bruger en røremaskine.
  • Bland sukker, hvedemel, smør og vanilje sammen i røreskålen. Saml dejen med ét æg. Jeg samler dejen på røremaskinen med en dejkrog, men kun lige til dejen har samlet sig. Vigtigt du ikke ælter dejen! Dejen skal være ret fast.
  • Sæt dejen på køl i 30 minutter, hvis du du laver vaniljekransene i en kødhakker. Hvis du bruger et stjernetyl, så udelad at sætte dejen på køl.
  • Tænd ovnen på 210 grader, almindelig ovn.
  • Kom dejen op i en sprøjtepose med en 12 mm stjernetyl eller i en en gammeldags kødhakker med stjerne kageplade. Lav lange dejstrimler og skær dem til, ca. 7 cm og saml dem godt til i enderne.
  • Læg dem over på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 10 minutter.
  • Lad kransene afkøle på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Tips og tricks til nemme hjemmelavede vaniljekranse

  • Vælg vanilje af god kvalitet!
  • Småkagerne er ikke sprøde, lige når de tages ud af ovnen, men det bliver de, når de er helt afkølet.
  • Det er en fordel at alle ingredienser har samme temperatur inden du går i gang. Tag derfor ingredienser ud på køkkenbordet 45 minutter før du går i gang. 
  • Det er vigtigt at du ikke arbejder for meget med dejen, da den så kan miste dens form under afbagningen. Dejen skal hverken piskes eller æltes, men blot lige samles. 
  • Bliv klogere på hvordan du laver sprøjtevenlige vaniljekransene i en stjernetyl i afsnittet længere oppe. 
  • Den rå dej og de færdigbagte vaniljekranse kan fryses ned. Dejen skal du blot lade tø op i køleskabet og så kan de sprøjtes ud igen.

Opbevaring

Opbevar vaniljekransene i en tætsluttende beholder, så de holder sig sprøde i lang tid. Her kan de være i flere uger. 

Prøv også andre gode småkageopskrifter: Finskbrød, jødekager, pebernødder eller kokoskranse.

Vaniljekranse på kødhakker maskine

Pynt op med vaniljekranse i snor
Kom en vaniljekrans i snor og lad den pynte, fx også på juletræet.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 986
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments