Finskbrød
Min mor har hjulpet mig i weekenden med at bage de her klassiske sprøde finskbrød eller finsk brød om man vil. Finskbrød er nok én af de mest yndige julesmåkager jeg lige kan komme i tanke om. De har sådan et fint ydre af perlesukker og mandler, som desuden giver et dejligt knas.
Krummen på finskbrød småkagerne er dejlig luftig og er helt perfekt til fx en kom kaffe eller the. Eller gløgg, fx hjemmelavet æblegløgg. Det er altså dejligt! Og den kan du lave med eller uden alkohol.
Hjemmelavet sprøde finskbrød
Finskbrød er en god klassisk julesmåkage, som kan varieres med forskellige topping. Jeg kommer et miks af perlesukker og mandler på, som jeg synes giver en dejlig smag. Hasselnødder er også en mulighed.
Hvert år bager min mor en portion knasende sprøde finskbrød, og hendes portion giver ca. 40 finskbrød, men du kan med fordel doble ingredienserne, og dermed lave en større portion. Det er oplagt hvis du fx vil give værtindegaver eller bare have et godt lager til hele december måned.
Prøv også: Nøddekager med hasselnødder eller kokoskranse.
Nem opskrift på finskbrød julesmåkager
Opskriften på de klassiske finskbrød er super nem. Det tager ingen tid at lave selve småkagedejen, og det tager heller ikke mange minutter at bage dem. De er nogle af de bedste småkager at trylle frem!
Småkagerne kan sagtens holde sig i en kagedåse eller anden lufttæt beholder, således du har til hele december og julehyggen. Hvis du laver opskriften her får du altså 40 stk, afhængig af størrelsen naturligvis.
Opskriften på finskbrød uden æg får du her:
Finskbrød
Ingredienser
- 150 g smør
- 200 g hvedemel
- 50 g sukker
- 1 stk æg
- 35 g mandler*
- 20 g perlesukker
Fremgangsmåde
- Skær smør i tern.
- Bland hvedemel og sukker i en skål og smuldr smørtern heri, som hvis du laver en mørdej.
- Saml dejen og stil den på køl i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 210 grader, almindelig ovn.
- Del dejen i fire og lav én dej ad gangen. Rul hver dej til lange stænger, med en diameter á 2,5-3 cm (på størrelse med en 20’er). Tryk stangen let flad med håndfladen. Stængerne må ikke være for tynde.
- Pensl stængerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og finthakkede mandler.
- Skær finskbrød ud i passende størrelse og placér dem en bageplade med bagepapir. Læg dem med lidt afstand, da de flyder en smule ud.
- Bag dem i 7-8 minutter, til de er gyldne.
- Lad dem afkøle og opbevar i en lufttæt beholder.
Opbevaring af finskbrød
Finsk brød opbevares bedst de i en kagedåse, således de kan holde sig sprøde i 1-2 måneder.
Fryseegnet: Du kan fryse småkagedejen ned. Gør det gerne i små portioner, så du kan tage dem op. Tø dejen op i køleskabet og bag småkagerne som opskriften anviser.