
Rugbrød, en dejlig dansk klassiker. Vi kender den alle, og det er bare så godt! Mine tænder kan nærmest bare løbe i vand ved tanken om et hjemmebagt rugbrød – uhm, med fiskefilet eller kyllingesalat. Orv, ej at forglemme den dejlige duft, der spreder sig i mit køkken (og resten af lejligheden), når jeg bager et rugbrød. Jeg elsker det! Ved du heller intet bedre, end nybagt brød? Så bliv hængende, for i dag vil jeg dele en opskrift på mit allerbedste hjemmebagte rugbrød med surdej og kerner. Det er utrolig simpelt, og kræver hverken alt for meget tid eller overskud.
SURDEJSRUGBRØD: SURDEJSBAGNING I PARIS
Min nuværende position i Europa er Paris, som nogle af jer nok allerede er klar over. Her skal de næste måneder spenderes, hvor jeg skal arbejde på et spændende projekt og ellers drive min forretning som på normalvis. Min kæreste og jeg elsker(!) surdej og eksperimentere, bager og spiser derfor en masse brød med surdej. Vi har selvfølgelig også medbragt vores (elskede) surdej med til Paris. En aktiv og glad surdej resultere derfor i en masse lækre surdejsboller, surdejsbrød og surdejspandekager. Hjemme i Danmark startede hele eksperimenteringen for alvor, og her i Paris skal den blot forberedes. Hele min begejstring for surdej kan du læse lige her, hvortil der er en guide til hvordan du selv kan starte en surdej op. Det er nemlig slet ikke svært. Tværtimod.

SURDEJSRUGBRØD
Det var opskriften på surdejsrugbrødet som vi kom fra. Vi har nemlig testet og testet på livet løs, for at finde frem til den bedste opskrift på rugbrød. Nu sidder den i skabet, og vi er tilfredse. Og som jeg altid siger, er noget godt – så skal det simpelthen deles! Opskriften på rugbrød uden gær kan du derfor finde længere nede i indlægget. Jeg har bagt dette rugbrød med rugmel og en masse kerner, hvor de ikke først skal stå i blød først. Dejen til rugbrødet tager derfor minimum af tid og røre sammen – det er faktisk kun hævetiden du skal vente længest på.
FÅ DEN BEDSTE RUGBRØDS OPSKRIFT HER:
- 1 stk rugbrødsform
- 50 g surdej
- 400 g rugmel
- 200 g solsikkekerner
- 40 g hvedemel
- 40 g blå birkes*
- 40 g hørfrø
- 25 g flagesalt*
- 500 g vand
-
OBS! Jeg bruger en røremaskine – det giver det allerbedste resultat.
-
Alle ingredienser kommes i røreskålen (har man et K-jern, så brug dette) og røres sammen. Kør dejen på medium hastisged i 10-15 minutter.
-
Kom dejen i en smurt rugbrødsform. Skyl hænderne med koldt vand og brug dem til at glatte dejens overflade ud. Tryk dejen godt ned i formen og kom et vådt viskestykke over. Lad formen stå i en kold ovn eller på køkkenbordet ved stuetemperatur i 12 timer.
-
Tænd ovnen på 180 graders varmluft.
-
Bag rugbrødet i 50 min til 1 time, til det har en kernetemperatur på 96-98 grader.
-
Tag brødet ud af formen, og lad det afkøle.
-
Opbevares i en pose eller formen når det er kølet af.
-
Velbekomme.

Skriv en kommentar