Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Instagram Facebook Pinterest
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Instagram Facebook Pinterest
  • Alle opskrifter
    • Anledning
      • Gæstemad
      • Tapas
      • Brunch
      • Nytår
      • Jul
      • Påske
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter

Rugbrød med surdej

Gå til opskrift Udskriv
Rugbrød med surdej

Min nuværende position i Europa er Paris, som nogle af jer nok allerede er klar over. Her skal de næste måneder spenderes, hvor jeg skal arbejde på et spændende projekt og ellers drive min forretning som på normalvis. Og selvfølgelig bage både brød, boller og rugbrød med surdej.

Min kæreste og jeg elsker(!) surdej og eksperimentere, bager og spiser derfor en masse brød med surdej. Vi har derfor selvfølgelig også medbragt vores (højtelskede) surdej til Paris.

En aktiv og glad surdej resultere derfor i en masse lækre surdejsboller, surdejsbrød og surdejspandekager. Hjemme i Danmark startede hele eksperimenteringen for alvor, og her i Paris skal vi blot forberede vores bagning og nørde. Vi er allerede blevet meget klogere på hvad autolyse kan gøre ved ens bagværk.

Langtidshævet rugbrød med surdej

Det er helt oplagt at anvende surdej til rugbrød, fordi du på den måde kan undgå at bruge gær. Jeg vil til hver en tid anbefale at bruge surdej, da det har en positiv effekt på hævningen og fordi det ikke bliver klæg. Derudover har det en fantastisk smag og bidrager med gode egenskaber. Det kan du desuden også læse mere om i guiden, der beskriver step for step, hvordan du selv kan starte en surdej op.

Det er meget simpelt at bage rugbrød med surdej og efterfølgende har du altså et dejligt stykke hjemmebag, som tilmed har en skøn sprød skorpe og en god krumme.

Verdens bedste opskrift på hjemmebagt rugbrød

Rugbrød, en dejlig dansk klassiker som vi alle kender og spiser næsten dagligt – ihvertfald i norden. Mine tænder kan nærmest bare løbe i vand, bare ved tanken om et hjemmebagt rugbrød – fx med fiskefilet eller kyllingesalat ovenpå. Ej at forglemme den dejlige duft, der spreder sig i køkkenet og resten af huset eller lejligheden, når man tager et hjemmebagt rugbrød ud af ovnen.

Ved du heller intet bedre, end hjemmegjort bagværk? Så bliv hængende, for længere nede i indlægget vil jeg dele en opskrift på mit allerbedste hjemmebagte rugbrød med surdej og kerner. Det er utrolig simpelt, og kræver hverken alt for meget tid eller overskud i hverdagen. Det er altså en opskrift du kan lave fra dag til dag, hvor du ikke skal til først at sætte kerne i blød natten over.

Groft rugbrød med kerner

Et rugbrød er groft, det kan vi ikke komme udenom. Rugbrød er betegnelsen for brød som bliver fremstillet af groft eller halvsigtet rugmel. Mit rugbrød er derfor også bagt med overvejende rugmel og en smule hvedemel. Derudover min opskrift på rugbrød med surdej spækket med kerner som solsikkekerne og hørfrø. Hvis du bedre kan lide fx græskarkerner, kan du lege lidt med at erstatte nogle af de mange solsikkekerner.

Rugbrød med surdej

Hjemmebagt surdejsrugbrød

Det var opskriften på rugbrød med surdej, som vi kom fra. Vi har nemlig testet og testet på livet løs, for at finde frem til den bedste opskrift. Nu sidder den i skabet, og vi er tilfredse. Og som jeg altid siger, er noget godt – så skal det simpelthen deles! Jeg har bagt dette rugbrød med rugmel og en masse kerner, hvor de ikke først skal stå i blød først. Dejen tager minimum af tid og røre sammen – det er faktisk kun hævetiden du skal vente længst på. Jeg tør derfor godt love dig at det her er verdens bedste rugbrødsopskrift.

Sådan bager du rugbrød med surdej

Når man vil bage rugbrød er det vigtigt at have en mere syrlig surdej, end hvis du vil bage brød og boller. Det skyldes at vi har brug for mere syre, så vi ikke får et klæg rugbrød.

Din surdej skal derfor være lettere aktiv, når du skal bage rugbrød. Fodr din surdej (10 g surdej, 60 g vand og 60 g mel) og læg låget på, på klem. Så har du nok surdej til du skal bage. Stil den lunt og lad den hæve med en elastik på, så du kan følge udviklingen. Når surdejen har peaket, har været på sit højeste og hævet op til dobbelt størrelse, skal den falde lidt sammen igen og være en smule på vej ned af glasset, før den er klar. Duft til den: Er den syrlig? Så er den klar.

Få min opskrift på hjemmebagt rugbrød med surdej her:

Reklamelinks er markeret med*
Rugbrød med surdej

Rugbrød med surdej

Hjemmebagt rugbrød smager skønt. Her får du en nem opskrift på rugbrød med surdej.
4,47 fra 113 stemmer
Antal: 1 Brød
Forberedelse20 min
Tilberedelse50 min
Hævetid12 t
I alt1 t 10 min

Ingredienser

Rugbrød

  • 50 g surdej
  • 400 g rugmel
  • 200 g solsikkekerner*
  • 40 g hvedemel
  • 40 g blå birkes
  • 40 g hørfrø
  • 20 g flagesalt*
  • 500 g vand

Køkkenudstyr

  • Rugbrødsform, 2 L*
  • Røremaskine*

Noter

*I de kolde måneder kan du opleve at dejen ikke hæver voldsomt. Surdej er en levende organisme og arter sig lidt forskelligt, blandt andet efter temperatur. Du kan derfor opleve at brødet måske skal hæve i længere tid – op til fx 20 timer, hvis det står alt for koldt. 

Fremgangsmåde

Gør din surdej klar til bagning

  • Din surdej skal være lettere aktiv, når du skal bage rugbrød. Fodr din surdej (10 g surdej, 60 g vand og 60 g mel) og læg låget på, på klem. Stil den lunt og lad den hæve med en elastik på, så du kan følge udviklingen. Tager mellem 4-6 timer. Læs evt. mere i min surdejsguide.
  • Når surdejen har peaket – altså været på sit højeste, hvor den er hævet op til dobbelt størrelse, skal den falde lidt sammen igen og være en smule på vej ned af glasset. Duft til den. Er den syrlig, så er den klar.

Dag 1

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine – det giver det allerbedste resultat. 
  • Alle ingredienser kommes i røreskålen (har man et K-jern, så brug dette) og røres sammen. Kør dejen på medium hastighed i 10-15 minutter. Det er vigtigt i forhold til at melet kan blive absorberet.
  • Kom dejen i en smurt rugbrødsform – brug gerne smør, da det er nemmere når det skal ud. Skyl hænderne med koldt vand og brug dem til at glatte dejens overflade ud. Tryk dejen godt ned i formen og kom et vådt viskestykke over. For et flottere udtryk på toppen, kan du drysse med fx solsikkekerner eller birkes.
    Lad formen stå i en kold ovn eller på køkkenbordet ved stuetemperatur i 12-20 timer.*

Dag 2 – eller efter +12 timer

  • Tænd ovnen på 180° varmluft. 
  • Når ovnen er opvarmet, bages rugbrødet i 50 min. til 1 time, til det har en kernetemperatur på 96-98 grader. 
  • Tag brødet ud af formen, og lad det afkøle inden du skærer.
  • Opbevares i en pose eller formen når det er kølet af.
  • Velbekomme. 
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Rugbrød med surdej

Hvor længe skal rugbrødet hæve og hvor meget?

Det er surdej der får dit rugbrød til at hæve og jo længere brødet hæver, jo mere syrligt vil det blive. Lad rugbrødet hæve til ca. 80-90 % af formen. I de kolde måneder kan du opleve at dejen ikke hæver voldsomt. Surdej er en levende organisme og arter sig lidt forskelligt, blandt andet efter temperatur. Du kan derfor opleve at brødet måske skal hæve i længere tid – op til fx 20 timer, hvis det står alt for koldt. 

Kategorier - Bagværk, Frokost, Morgenmad
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

191 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Syltede blommer i kanel - perfekt til dessert, oste og morgenmad

Syltede blommer i kanel – Gode til dessert, ost og morgenmad

Æbleskiver med kernemælk

Æbleskiver med kærnemælk

Æblemos opskrift

Æblemos med vanilje

Stegt andebryst

Stegt andebryst

Påskekage - rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade

Påskekage – rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade

Rabarberkompot opskrift

Rabarberkompot til det søde og salte køkken

taerte-med-kartofler-og-bacon

Kartoffeltærte med bacon

Opskrift på klatkager

Klatkager af risengrød

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottesdk

View

Jan 30

Open
Gulerødder er en skøn grøntsag, som langt de fleste heldigvis elsker – inklusiv mig!⁠
⁠
De er skønne i farven, søde i smagen og kan både tilberedes og spises rå. ⁠
⁠
Der er utrolig mange lækre ting man kan lave med gulerødder, så hvis du er træt af bare at snacke gulerodsstave, kommer her et væld af opskrifter, som jeg håber kan være med til at inspirere dig til at bruge gulerødder i mange flere retter!⁠
⁠
🥕 Asiatisk salat med soyamarinerede kylling og gomadressing⁠
🥕 Gulerodsboller⁠
🥕 Wok med nudler og kylling⁠
🥕 Pulled pork hotdogs⁠
🥕 Gulerodsrisotto⁠
🥕 Wok med oksekød⁠
⁠
Find mange flere retter med gulerødder på Marialottes.dk. Find også retterne via link i bio!⁠
⁠
#gulerøder #carrots #opskriftermedgulerøder #marialottes⁠

marialottesdk

View

Jan 29

Open
Ugens madplan er fyldt med skønne retter. Du får lige et hurtigt indblik i den:⁠
⁠
I uge 5 kan du glæde dig til ⁠
💚 RATATOUILLE MED MOZZARELLA & PANZANELLA⁠
⁠
💚 PIKANT KYLLING I FAD MED GRØNT⁠
⁠
💚 SPANSK TORTILLA MED SØD KARTOFFEL & ROSENKÅLSSALAT ⁠
⁠
💚 STEGTE TOMATER MED GEDEOST & SALAT MED SPRØD KYLLING⁠
⁠
💚 PASTA MED ROSENKÅL OG SERRANO SKINKE⁠
⁠
💚 CÆSAR SALAT MED KYLLING⁠
⁠
Ugens søde sag er⁠
🍫 BANANKAGE MED CHOKOLADE⁠
⁠
Skal du have nogle af retterne næste uge? 😉⁠
⁠
Så er der ikke meget andet at skrive end RIGTIG GOD UGE ⭐️⁠
⁠
Knus, Maria⁠
⁠
#madplan #matplan #nemmad #gratismadplan #ugensmad⁠

marialottesdk

View

Jan 25

Open
POLENTAFRITTER ⭐️⁠ Sprøde udenpå og bløde indeni!⁠ De er bagt og ikke friturestegt. Så de kan forberedes dagen før og bages sprøde når du skal have dem.⁠
⁠
De her fritter er en fantastisk snack, eller tilbehør 🙃 De er toppet med krydderier, og her kan du virkelig tilpasse dem til din smagsløg. Giv dem f.eks. barbeque krydderi hvis du skal bruges til noget grillet, eller provencekrydderi hvis de skal bruges til en nem snack 😉 ⁠
⁠
Majsgrød koges, parmesan tilsættes, masse stivnes i et fad, skæres herefter ud i stave, vendes i olie og bages i ovnen 👩🏼‍🍳⁠
⁠
MUMS⁠! Jeg serverer dem til en skøn og cremet mayo 😋 Dyppe-dyp i dip er selvfølgelig også skønt! De er virkelig alsidige og du må bare prøve dem. Se videoen og find opskriften på Marialottes.dk⁠. 
.
.
.
#marialottes #polentafritter #fritter #nemsnack #snack #nemmad #sprødefritter #polentamel #polenta #polentagryn #sundefritter #glutenfrifritter

marialottesdk

View

Jan 24

Open
Reklame + RABATKODE TIL DIG! 🥬🍎🧀🥒🍋 Jeg har fundet det fedeste online supermarked i Kbh, som jeg er begyndt at handle fast hos: @foody.dk! De er byens billigste, har UTROLIG meget økologi og så er hjemmesiden meget brugervenlig. Jeg elsker at spare tiden på mine indkøb, og samtidig med at jeg får et bredt udvalg af fødevarer jeg kan shoppe rundt i. Vil du prøve? Jeg har skaffet en rabatkode på 50,- + fri levering til 19,- . Brug koden “Hverdagsmad”, og prøv Foody. Kan varmt anbefale det! 

► BONUS-info: De har en bæredygtig profil, og de levere varer ud på el-cykel i københavnsområdet, levere varer i genbrugsnet som returneres, de går op i at redde maden og har derfor altid gode tilbud. 

Jeg har lige fået leveret varerne her til formiddag og lavede mig denne skønne perlespeltsalat til frokost med feta, grillede forårsløg og tomater, stegt kylling, soltørrede tomater og basilikum 🥗🥬🐓 Vil du have opskriften? 🙈
.
.
.
#mindremadspild #nemopskrift #foodydk#perlespeltsalat #indkøb #hjemmelavetmad #madblogger #frokostsalat #hverdagsmad #onlinesupermarked #salat #madmedmedfølelse #økologi #bæredygtig  #madinspiration

marialottesdk

View

Jan 23

Open
Det er sæson for en masse grøntsager, blandt andet porrer, men kan man bruge det til andet end kartoffelporre suppe? JA⁠
⁠
Man kan lave mange retter med sæsonens grønt, her får du en masse inspiration til hvordan du kan bruge PORRER!⁠
⁠
Som altid kan du finde retterne og mange flere på Marialottes.dk ved fanebladet "SØG RÅVARER" og vælge porrer, eller hvilken som helst anden ingrediens! Men du kan også finde dem i dagens story eller via link i bio!⁠
⁠
🍜 RAMEN⁠
⁠
🥣 PORRESUPPE⁠
⁠
🎋 BAGTE PORRER MED SENNEPSVINAIGRETTE OG PARMESANFLAGER⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MEDE BACON⁠
⁠
🥚 PORRE VINAIGRETTE MED HAKKEDE ÆG⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MED SOLTØRREDE TOMATER⁠
⁠
🐽 SVINEKOTELETTER PÅ PORRE-PEBERFRUGTKOMPOT⁠
⁠
🥣 GRØNTSAGSSUPPE⁠
⁠
Er der en af retterne som du bare må prøve? ⁠
⁠
God uge, knus Maria⁠
⁠
#porrer #madmedporrer #marialottes #opskrifter #sæsonråvarer #nemmad

marialottesdk

View

Jan 22

Open
Så nærmer vi os uge 4, dermed er det også tid til en ny madplan! ⁠
⁠
I madplan uge 4 kan du denne uge glæde dig til en brunlig mad-palette med sæsonpræget mad 😋⁠
⁠
Glæd dig til⁠
🤎 Squash lasagne serveret med salat med parmesan⁠
🤎 Jordskokkerisotto⁠
🤎 Lammefrikadeller med tabouleh salat⁠
🤎 Pasta med salvie og brunet smør⁠
🤎 Svinekoteletter med bagte kartofler og grøntsager⁠
🤎 Svampetærte med rødbedesalat⁠
⁠
OG en skøn snack, nemlig saltkarameller MMMMM⁠
⁠
Find den på dagens Story og i link i bio! ⁠
#madplanuge4 #marialottes #nemmadplan #matplanuke4⁠
#nemmeretter #godmad #hverdagsmad #mums
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Artikler

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by Bloggerspace

© 2014 – 2023 MARIALOTTES.DK