Ølkage
Sådan en gammeldags, klassisk ølkage smager helt vidunderligt. Kagen er fyldt med en masse lækre varme krydderier, og selvom den er skøn at servere i månederne op til jul, så er det også en skøn kage i de kolde måneder – både til efterår og vinter.
Kagen er verdens nemmeste du kan bage! Alle ingredienser skal nemlig blot røres sammen i en skål, hældes i en smurt aflang rugbrødsform og bages i ovnen. Og denne her kage med øl vil man gerne bage, fordi den vidunderlige duft fra krydderierne spreder sig i hele køkkenet.
Hjemmelavet gammeldags ølkage
I min opskrift på gammeldags ølkage får du en kage der er spækket med krydderier som kanel, nelliker og kardemomme. Sådan en klassisk ølkage har en sød- og krydret smag, der passer perfekt til en kop varm the, kaffe eller gløgg. Så det går også for et dejligt stykke julebag.
Når kagen med øl kommer ud af ovnen skal den lige afkøle. Skorpen er helt sprød-chewey, og skæres som var det et brød med en brødkniv. Skær et par skiver og nyd dem med et lag koldt tandsmør.
Verdens nemmeste opskrift på ølkage med øl og krydderier
Det her er en virkelig nem opskrift på sønderjysk ølkage, da alle ingredienser som sagt blot skal blandes sammen i en skål. Herefter hældes i en smurt form og bages i en forvarmet ovn.
Selve kagedejen består af øl, du kan bruge enten mørk øl, porter eller hvidtøl – 33 cl, hvilket svarer til en flaske- eller dåseøl. Derudover består kagedejen af brun farin, hvedemel, natron og skønne krydderier. Du får derfor en skøn krydret kage, grundet de mange forskellige krydderier. Jeg håber du har lyst til at bruge denne opskrift, så du kan spise en svampet ølkage.
Kagen bages i en aflang brødform, jeg bruger en rugbrødsform. Men du kan sagtens bage kagen i en bradepande eller ildfast fad. Men hvis du ønsker at spise kagen som et brød, som du kan komme smør eller marmelade på, er en rugbrødsform bedst.
Ølkage
Ingredienser
- 400 g brun farin
- 500 g hvedemel
- ¼ tsk flagesalt
- 1 tsk stødt nelliker*
- 2 tsk kanel*
- 1 tsk stødt kardemomme*
- 2 tsk natron*
- 330 ml hvidtøl
Noter
- Tip: Riv lidt appelsinskal i dejen, fra en økologisk appelsin 🍊
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 garder, varmluft.
- Rør alle ingredienserne sammen i en skål, til alle klumperne er væk.
- Smør en aflang rugbrødsform med lidt smør eller sprayfedt og hæld dejen i formen.
- Bag kagen i ca. 65-70 minutter. Stik en gaffel i kagen for at tjekke om den er færdig, og ellers giv den 5 minutter mere.
- Lad den afkøle og nyd en skive med smør på.
Gode tips til din hjemmebagte ølkage
Spis ølkagen med et lag koldt tandsmør
Spis din ølkage med et godt lag iskoldt tandsmør, smager vidunderligt. Det kolde salte bløde, men stadig faste smør er en god smagskombination med den krydret kage.
Kan man erstatte brun farin?
Du kan godt erstatte brun farin med muscovadosukker i opskriften, som har en lidt anderledes bismag. Men det er bestemt lækkert! Du kan også veksle mellem mørk eller lys brun farin.
Opbevaring af ølkagen
Jeg opbevarer kagen i brødformen og kommer den i en posen. Kagen bliver faktisk ikke ringe dagen efter. Men den er god lige at riste på brødristeren, og så komme smør på.
Fryseegnet
Du kan godt fryse ølkagen ned. Skær den evt. i skiver inden du fryser den – på den måde kan du nem tage et stykke kage op.