Annonce

Hjemmelavet mayonnaise – bedste klassiske grundopskrift!

Hjemmelavet mayonnaise med piskeris

Det er så lækkert med en hjemmelavet mayonnaise. Mayonnaise er jo altid en god ingrediens at have i køleskabet, da det kan bruges i alt fra et koldt frokostbord, oven på smørrebrød eller til kartofler. Hvis du skal lave hønsesalat, æggesalat, lakserilette eller andre pålægssalater er mayonnaise uundværlig.

Mayonnaise er desuden en fantastisk dyppelse, både til kartofler eller søde kartofler, fx ovnkartofler eller pommes frites. Hvis man laver sin egen kartoffelsalat, er det også prikken over i’et at bruge hjemmelavet mayonnaise.

Man kan selvfølgelig købe mange gode mayonnaiser, men det er så nemt, lækkert og hurtigt at lave sin egen. Denne mayonnaise kan laves med piskeris eller stavblender.

Hjemmelavet mayonnaise

Hjemmelavet mayonnaise

Hvordan laver man mayonnaise? Her får du en nem opskrift på hjemmerørt mayonnaise, som du kan røre med forskellige smagsgivere.
4,60 fra 5 stemmer
Forberedelse2 minutter
Tilberedelse3 minutter
I alt5 minutter

Ingredienser

  • 2 stk æggeblommer
  • 15 ml hvidvinseddike*
  • 0,5 dl vand
  • 3 dl vindruekerneolie
  • salt og friskkværnet peber

Noter

TIP: 
  • Syrlighed: Hvis du ønsker din mayonnaise mere syrlig kan du smage den yderligere til med eddike. 
  • Smag: Du kan desuden røre den op med andre krydderier som fx hvidløg, paprika, chili mv. 
  • Konsistens: Hvis du ønsker den mindre tyk og cremet kan du fortynde med en smule vand. 

Fremgangsmåde

Med pisker

  • Pisk æggeblommerne sammen med eddike.
  • Pisk nu olien langsomt i æggeblommer mens der piskes kraftigt.
  • Halvvejs kommes vandet i, dette kan undlades, men det gør at mayonnaise bliver mere let og luftig. 
  • HJÆLP! Min mayo skiller?
    Find en ny æggeblomme frem og rør den med lidt eddike. Brug den skilte mayo og tilsæt den gradvist i en tynd stråle, mens du pisker.
  • Smag til med salt og peber.

Med stavblender

  • Find et højt glas frem og kom alle ingredienserne i.
  • Kom stavblenderen ned i glasset, så den rører bunden.
  • Blend.
  • Smag til med salt og peber.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Sådan laver man mayonnaise

Ingredienslisten til mayonnaise er simpel. Du skal kun bruge: æggeblomme, smagsneutral olie og eddike. Og selvfølgelig salt og peber. That’s it. 

Først skal æggeblommen piskes sammen med eddike. Dernæst tilsættes olien gradvist, hvorved der vil ske en emulsion. Æggeblommen virker nemlig som en emulgator, der gør det muligt at blande olie og vand, som ellers er ublandbare. Du kan også at lave mayonnaise med stavblender fremfor med piskeris, så du nemmere opnår emulsion. På den måde kan du nemlig lynhurtigt smække en hjemmerørt mayo sammen. 

Mayonnaise kan være lidt tricky, da det kan risikere at skille,  men bare rolig: Hvis det sker, er der gode råd at hente i min opskrift. Hvis du før har haft en dårlig oplevelse med at lave hjemmelavet mayonnaise, skal du altså ikke tøve med at kaste dig ud i projektet igen. Det skal nok lykkes!  

opskrift på mayonnaise

sådan laver du nem mayonnaise

Opskrift på hjemmelavet mayonnaise 

Det er super nemt at lave din egen hjemmerørte mayo. Og det er lækkert, da den indeholder få ingredienser, som du ved præcis hvad er. Der er altså ingen underlige e-numre eller tilsætningsstoffer.

Hjemmelavet mayonnaise kan bruges i en burger eller i en sandwich, som fx i en lækker flæskestegssandwich. Og hvis du alligevel laver fritter til, så har du jo allerede en god dyppelse. 

Denne opskrift er på helt simpel, ægte mayonnaise. Du kan sagtens tilføje andre ingredienser, hvis du har lyst til, at mayonnaisen skal smage af noget andet fx chili, hvidløg, bearnaise eller trøffel. 

Holdbarhed på hjemmerørt mayonnaise 

Hjemmerørt mayonnaise har en holdbarhed på 2-3 dage på køl. Dog kan du kan som regel fint opbevare den i op til en uge, hvis den ikke står ude og får lov at ilte. Det er dog sjældent, at en mayonnaise lever så længe hjemme hos os.

Hvilken olie til mayonnaise?

En ret essentiel del af at lave den bedste mayonnaise, er at vælge den rigtige olie. Men hvad er den rette olie? 

I min optik er det allerbedst at bruge en smagsneutral olie som fx solsikke- eller vindruekerneolie. Disse olier er nemlig neutrale i både smag og udseende. Hvis du spørger mig, er olivenolie og rapsolie for dominerende i smagen, og det ødelægger simpelthen mayonnaisen. Det er desuden heller ikke optimalt at blende olivenolie. 

Hvis du gerne vil have dine mayonnaise til at smag af trøffel eller chili, kan du dog vælge at erstatte noget af olien med trøffelolie eller chiliolie. 

ingredienser til hjemmerørt mayonnaise

Du kan lave mayonnaise med stavblender eller piskeris 

Jeg giver både opskriften på at lave mayonnaise med piskeris på den gode gammeldags metode eller med stavblender.

Vi kan nok ikke komme udenom, at stavblender nok er den bedste metode til at lave en hurtig mayo, og så er den ret idiotsikker! Det kan nærmest ikke lade sig gøre at lave en skilt mayonnaise med stavblender.

Men der er jo altid noget charmerende ved at brug håndkraft, så den metode bruger jeg selv ind imellem. Oplever du ofte at din mayo skiller, vil jeg dog anbefale at bruge stavblender.

Hjemmelavet mayonnaise med stavblender
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

1 Comment
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments