Lakserilette med krydderurter og ristet rugbrød
Lakserilette smager fantastisk og kan spises i en sandwich, på rugbrød eller bruges som en let forret til fx nytår eller gæstemiddag. Det kan også serveres som en del af en brunch eller på tapasbordet.
Lakserilette
Ingredienser
Lakserilette
- 300 g varmrøget laks
- 75 g creme fraiche 18 %
- 100 g mayonnaise
- ¼ bundt dild
- ¼ bundt purløg
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Rugbrødstænger
- 4 skiver rugbrød
- 60 g olivenolie*
- 1 tsk flagesalt
Køkkenudstyr
- Bageplade
- Bagepapir
Fremgangsmåde
Rugbrødsstænger
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Skær rugbrød i stænger og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med olivenolie og drys med salt.
- Bag dem i ca. 15-20 minutter til de er sprøde.
- Lad dem afkøle, mens du laver lakseriletten
Lakserilette
- Fjern det brune tran der kan sidde i midten af laksen.
- Pluk laksen fra hinanden og vend med creme fraiche, mayonnaise samt finthakket dild og finthakket purløg.
- Smag til med citornsaft samt salt og friskkværnet peber.
- OBS! Husk laksen i forvejen er salt, så pas på ikke at over salte rilletten.
- Servér med rugbrødsstænger.
Simpel forret med lakserilette
Jeg elsker at servere foretter med fisk – især når de er så nemme at bikse sammen, som lakserilette er. Denne opskrift er derfor perfekt at bruge som en forret til nytår, eller hvis du får gæster og gerne vil servere laks til forret. Den tager ikke mere end 5 minutter at røre sammen, så hvis du har meget andet du skal nå i køkkenet eller gerne vil bruge mere tid med dine gæster, så er lakserilette en oplagt forret. Hvis du vil mætte dine gæster lidt mere til forretten, synes jeg du skal servere lakseriletten på en grøn belgisk spinatvaffel.
Jeg har også andre opskrifter på forretter med fisk – blandt andet endnu en forret med varmrøget laks og en skøn rygeostcreme.
Serverer du lakserilette som forret er det oplagt at akkompagnere den cremede laks med tynde skiver ristet rugbrød, rugbrødstænger eller rugbrødchips. Hvis jeg har rester til overs fra et hjemmebagt rugbrød, bruger jeg som regel det.
Du kan desuden se alle mine opskrifter på forretter her.
Nem opskrift på lakserilette med varmrøget laks
Min lakserilette laves med varmrøget laks. Jeg bruger varmrøget laks af god kvalitet og går gerne til fiskemanden for at finde en god laks. Det vil jeg anbefale at gøre, især hvis lakseriletten skal servere på en særlig aften, som fx nytårsaften.
Lakserilette kan også bruges som pålæg. Faktisk er det nok verdens nemmeste pålæg at lave til en sandwich eller en rugbrødsmad, fordi ingredienser bare skal klargøres og vendes sammen. Prøv at bag dit eget rugbrød efter denne opskrift, det er bare så lækkert!
Ingredienser til lakserilette
Ingredienslisten er overskuelig. 5 simple ingredienser skal der til for at lave lakserilette:
- Varmrøget laks: Den varmrøgede laks er selvfølgelig hovedingrediensen. Gå derfor ikke ned på kvalitet, hvis du gerne vil have en lækker lakserilette.
- Creme fraiche: Brug creme fraiche med 18%, da den gør riletten lind og cremet i konsistensen. Du kan bruge creme fraiche med 38%, hvis den skal være mere fast.
- Mayonnaise: Mayo gør riletten dejlig tung og velsmagende. Brug din foretrukne mayonnaise – jeg bruger denne hjemmelavede mayo.
- Dild: Dild og laks går ALTID godt sammen – så selvfølgelig også i denne lakserilette.
- Purløg: Purløg komplementerer laks virkelig godt, så den krydderut bruger jeg også.
Og til sidst skal der smages til med citron, salt og peber for at sikre, at smagene bliver balanceret. Citron er især vigtig for at opveje for mayonnaisens tyngde.
Servér din rilette med varmrøget laks i glas
Det er virkelig en fin ide at servere lakseriletten i små, fine glas, så man kan se strukturen i riletten og hvor dejlig cremet, den er. Det ser virkelig indbydende ud. Især hvis lakseriletten skal serveres til forret og gerne må se lidt fancy ud.
Sådanne små portionsanretninger er også perfekte, hvis du serverer lakserilette til brunch eller tapas – og gerne med friskbagt brød til.
Læs også: Hvis du er vild med kombinationen af dild, fisk og skaldyr, vil jeg anbefale dig min opskrift på rejesalat. Den er så god til de samme ting.
Kan man erstatte creme fraiche med andet?
Du kan bruge græsk yoghurt eller yoghurt naturel. Det er også lækkert at vende rygeost eller flødeost i for at gøre riletten mere cremet og fast i konsistensen.
Kan den laves dagen før?
Sagtens! Opskriften er oplagt at lave på forhånd, så man kan bruge sin tid i køkkenet på andre ting på selve dagen.
Laver du lakseriletten dagen før, vil den trække mere smag fra krydderurterne. Derfor er det en god ide kun at vende halvdelen i dagen før og vente med at vende resten i på selve dagen. Jeg ville også vente med at smage til med citron på dagen.
Du kan dog sagtens vende alt sammen, komme det på små glas og have dem helt klar på køl indtil servering.