Varmrøget laks med rygeostcreme og squashsalat

Varmrøget laks med rygeostcreme

For tiden summer det af højsommer i vores lille gård på Østerbro. Selv i varmen kan vi ikke dy os for at sætte os ud i gården til de fleste måltider. Senest nød vi denne anretning af varmrøget laks med rygeostcreme. 

Vi spiste den med en lækker, grøn squashsalat, og blev enige om, at det her var rigtig sommermad. Den luftige rygeostcreme er let, og den varmrøgede laks giver et fersk pust – lidt som en god brise på en alt for varm dag. Hvor poetisk den end lyder, så er denne ret utrolig simpel at lave – så jeg håber du har mod på at prøve den!

Sommer eller ej, så egner denne ret sig glimrende som forret til fx nytår eller andre festligheder. Præcis som en lækker lakserilette gør. Begge dele er noget de fleste kender og elsker.

Varmrøget laks med rygeostcreme

Varmrøget laks med rygeostcreme

Rygeostcreme er den perfekte dressing til varmrøget laks, som kan serveres som en simpel forret til fx nytår eller fest.
4,25 fra 8 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt15 minutter

Ingredienser

Varmrøget laks med rygeostcreme

 • 150 g rygeost 10 %
 • 100 g creme fraiche 18 %
 • 50 ml sødmælk
 • ½ stk citron
 • salt og friskkværnet peber
 • 500 g varmrøget laks
 • 1 bundt frisk estragon

Squashsalat

 • 2 stk squash
 • ½ stk citron
 • 15 g olivenolie*
 • salt og friskkværnet peber
 • 1 bundt basilikum

Tilbehør

 • 4 skiver groft brød

Fremgangsmåde

Rygeostcreme

 • Pres din rygeost igennem en fin sigte, på denne måde undgås klumper.
 • Pisk rygeosten sammen creme fraiche og sødmælk og smag til med citronskal og saft, salt og peber. 
 • Bryd den varmrøgede laks op i mindre stykker og server rygeostecremen oven på.
 • Pynt af med estragon – frisk dild, purløg eller kørvel kan også bruges.

Squashsalat

 • Skyl din squash, halver den på langs og snit den i fine bånd på et mandolinjern (kan til nøds gøres i hånden).
 • Lige inden servering marineres squashen op i citronsaft, olivenolie samt salt og peber og vendes med friske basilikumsblade. 
 • Server til varmrøget laks.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Lækker forret med varmrøget laks og rygeostcreme

Retten her kan anrettes rigtig fint med skiver af varmrøget laks, som kan lægges pænt på små, fine tallerkener. Herefter pynter du bare med lidt tilfældige, store dråber af den lækre rygeostcreme og slutter af med en elegant omgang friske krydderurter.

Retten er absolut genial som forret, når det skal være fint, for de fleste elsker laks, men det lille twist med rygeostcreme giver laksen et nyt pift, synes jeg i hvert fald. Fordi den er så simpel at lave, giver det også mere overskud til at stå med en mere kompliceret hovedret, når du skal imponere. Eller mere tid at bruge på at hygge med dine gæster i stedet for at stresse rundt i køkkenet. 

Rygeostcremen kan godt laves lidt i forvejen, dog helst på samme dag, som den skal serveres. Og så skal du sådan set bare have varmrøget laks og krydderurter klar inden serveringen. Nemt!

Varmrøget laks med rygeostcreme

Varmrøget laks med rygeostcreme

Opskrift på den bedste dressing til varmrøget laks

Okay, man kan måske aldrig helt slå dild-dressing til varmrøget laks – men dén her dressing kommer altså virkelig tæt på. Den er lavet på rygeost – en fynsk specialitet, som vi heldigvis også kan få fingrene i i resten af landet. 

Rygeosten røres sammen med lidt creme fraiche og sødmælk, så du opnår den rette cremede konsistens, som en dressing skal have. Og så skal der blot tilføjes estragon og lidt citron, for det syrlige komplementerer laksen så fint, lige så vel som rygeosten. Og selvom dild-dressing også er lækkert, så synes jeg, at det giver laksen ret meget kant at bruge rygeostcreme i stedet. Hvis du er ellevild med smagen af det lækre ost, så må du næsten prøve at lave denne pizza med squash og rygeost.

Er du ikke så vild med smagen af rygeost, så vil jeg slå et slag for min opskrift på urtecreme. En lækker cremet cremet lavet med diverse urter som fx dild og purløg. Du kan bruge en dildpesto som tilbehør til laksen.

Varmrøget laks med rygeostcreme

Servér med en grøn squashsalat 

Da vi spiste retten, servede jeg den med en frisk squashsalat. Den består af squash skåret i tynde skiver på mandolinjern og lidt frisk basilikum og olie. Så alt i alt er det også en af de simplere retter, som man simpelthen ikke kan få nok af i hverdagen. Du kan også komme en ricottacreme i bunden af salaten, som jeg har gjort lige her.

Er du lige så tosset med laks og lette køkkeneventyr som jeg, så har jeg også en opskrift på en skøn pastaret med røget laks og dildpesto. Eller hvis det skal være mere endnu mere cremet, er denne pasta med laks og fløde endnu en god ret! Begge retter tager under 20 minutter at røre sammen og smager utrolig lækkert. Og ellers kan du se alle mine lakseopskrifter her.

Varmrøget laks med rygeostcreme
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 985
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments