Opskrifter med laks
Laks er en virkelig god rÄvare, da den er nem at tilberede, smager rigtig godt og kan spises bÄde varm og kold. Det er ogsÄ én af grundene til, at jeg er glad for retter med laks.
NÄr der skal laves lÊkker mad med fisk, er laks et rigtig godt valg. Der findes nemlig mange gode opskrifter med laks, som alle kan lave. Det kan vÊre i grÞnne salater.
Mangler du et par idéer til nemme retter med laks, er laks i ovnen eller pasta med laks nogle gode bud, som du sagtens vil kunne lave pÄ ingen tid.
Tilberedning af laks
Laks kan tilberedes og spises pÄ mange mÄder. Du kan bÄde fÄ rÄ laks, som tatar, rimmet eller gravad laks, men ogsÄ laks, der er tilberedt med varme, f.eks. dampet, grillet, bagt og rÞget laks (bÄde varmrÞget og koldrÞget laks). VarmrÞget laks med rygeostcreme er et godt eksempel pÄ en nem opskrift med laks, som de fleste vil kunne lide. Det samme med en klassisk lakserilette.
Det gode ved laks er, at den i langt de fleste tilfĂŠlde er nem og hurtig at tilberede. Ănsker du hurtig og nem aftensmad, er laks derfor perfekt. Men det er den helt sikkert ogsĂ„ dagen derpĂ„, som en nem frokost.
NÄr du tilbereder laksen, skal du passe pÄ ikke at sÊtte varmen for hÞjt. SÄ vÊlg en lav temperatur, f.eks. omkring 120 grader i 25-30 minutter.
UdskĂŠring af laks
NÄr du har kÞbt en laks hos fiskehandleren, skal den fileteres (udskÊres). Her kan du skÊre hele vejen igennem fisken og efterfÞlgende fjerne benene.
FÞrst afskÊller du laksen ved at skrabe med kniven fra halen og op mod hovedet og skÊrer efterfÞlgende et skrÄt snit langs med hovedet. SkÊr hele vejen gennem laksen og alle benene (langs med rygraden) helt ned til halen. SkÊr herefter tÊt under de store ben fra brystkassen for at fjerne dem. NÊste skridt er at fjerne fedt fra maven og rester af finnerne, samt at fjerne de smÄ ben i midten laksefileten. Til sidst kan du ogsÄ vÊlge at fjerne skindet pÄ laksen ved at lÊgge fileten med skindsiden vendende nedad og skÊre ned og frem.
Herefter er det blot at skÊre laksen ud i de Þnskede portionsstÞrrelser, som passer til den valgte opskrift pÄ laks.
Om laks
Laks er nem at genkende pÄ grund af den lyserÞde farve, som den har, fra de dyr den spiser. Og sÄ er laks uden tvivl ét af de mest populÊre valg, nÄr der skal fisk pÄ bordet. Den fede fisk er nemlig proppet med sunde fiskeolier og vitaminer, der er en essentiel byggesten for vores krop. Det er ogsÄ derfor, at det anbefales at spise fisk flere gange om ugen.
Opbevaring af laks
Som med alt andet mad er det vigtigt, at du opbevarer laksen korrekt. En tilberedt laks skal opbevares i kÞleskabet, hvor den kan holde sig i ca. 1-2 dage. En fersk laks skal opbevares sÄ kÞligt som muligt (f.eks. den nederste hylde i kÞleskabet) og helst tilberedes pÄ kÞbsdagen. Endelig kan en laks ogsÄ sagtens fryses ned. Men husk at tÞ den langsomt op i kÞleskabet og undgÄ at fryse laksen ned igen, hvis den allerede har vÊret frosset.
Jeg hÄber, du synes godt om mine opskrifter med laks. Jeg har ogsÄ andre gode opskrifter, hvis du har brug for inspiration til en forret eller hovedret.