Guide: Mit bageudstyr og tips til køb

Her kommer et indlæg, som jeg har brygget på i et stykke tid. I er nemlig så mange der har efterspurgt det, så det har jeg taget til mig. Jeg linker også til hvor du kan købe tingene, der er markeret med en lille stjerne (*).

Mens jeg sidder her i Paris, vil jeg sætte de sidste punktummer og gøre indlægget helt færdigt til Jer. Jeg savner noget af mit udstyr hernede, men det allervigtigste har jeg dog fået med: surdej, weck-glas, termometer, hævekurv, dejsnitter og dejskraber. Her i Paris øver vi os nemlig på at blive endnu bedre til at bage med surdej.

Mit bageudstyr – hvad bruger jeg til hvad?

Ikke alene her på bloggen skal det fylde og have en plads – det er nemlig også noget af det, som fylder det meste af mine køkkenskuffer og skabe i mit køkken. Så her kommer det. Lad mig præsentere dig for mit elskede bageudstyr som jeg bruger næsten dagligt til mine uendelige mange bagværk, der blandt andet munder ud i lækre surdejsboller, kager og brød. Er du allerede godt igang med surdejsbagning, men vil blive endnu bedre, kan du læse lidt på autolysemtoden.

Jeg har heldigvis en kæreste der er ligeså vild (hvis ikke dobbelt så vild) med surdejsbagning, hvorfor vi deler interessen for bageudstyret – og også gerne en udvidelse af det. Vi drømmer nemlig om kornkværn* til at male noget af vores mel selv. Men ind til nu, har vi det vigtigste til bagningen, og så må kværnen vente lidt, selvom det kunne være dejligt med sådan en kværn. Jeg har nedenfor lavet en liste med alt mit nuværende bageudstyr, som du nu kan læse igennem – enten hvis du mangler inspiration, er ny på området eller blot har lyst til at komme mit køkken nærmere. God læselyst!

MIT BAGEUDSTYR + TIPS


Hvad bruger jeg? + lidt gode råd med på vejen

Weckglas* eller højt glas
Jeg bruger de høje Weckglas til at holde styr på min dejlige surdej. Du kan også blot bruge et almindeligt højt glas, men brug gerne et gennemsigtigt så du kan holde øje med dens aktivitet. Jeg har to glas, da jeg hele tiden skifter mellem dem når jeg fodre surdejen.

Røremaskine*
Det varierer meget fra opskrift til opskrift, om jeg ælter i hånden eller på maskine. Men jeg er så glad for min KitchenAid, selvom den desværre er ved at dø.

Condibøtter*
Bokse, bøtter, kasser – kald dem, hvad du vil. De er helt fantastiske. Jeg bruger dem til flere ting, da låget et helt tætsluttet (nej tak til møl) og fordi de kan stables inde i skabet. Udover opbevaring bruger jeg dem til at vende dejen i, når jeg bager surdej. Det er virkelig smart! Og når de kommes i køleskabet hvor de skal hæve, kan jeg følge med i dejens aktivitets(bobler) fordi bøtterne er gennemsigtige. Jeg anvender altid de 3L condibøtter*. De er uundværlige i mit køkken!

Dejskraber*
Denne lille skraber er guld værd, med andre ord: jeg kan ikke undvære dem! De findes både i plast og stål – jeg ejer begge dele. Den af plastik bruger til at tage dejen ud af min røreskål eller condibøtte, eller når jeg skal samle og spænde dejen op på køkkenbordet. Dejskraberen af stål bruger primært når jeg skal lave boller, grundet den er skarpere og derfor er det nemmere at hakke i dejen – det kan du se i videoen nedenfor.

Formning af surdejsboller

YouTube video

Hævekurve*
Jeg bruger kun hævekurve hvis jeg bager brød – store som små, men ofte bager jeg grydebrød og derfor er det denne* form min dej får lov at hæve i. Hævekurve er gode at bruge, fordi de er med til at holde på brødets form. Dog er det en fordel at bruge et hørklæde til formen, således den ikke klistre fast i kurven. Men du behøver ikke – du kan også bare drysse mel heri. Men det ville være så ærgerligt, hvis det ikke lykkedes med melet alene – så hellere være på den sikre side med et klæde! Et billede af, hvordan det ser ud kan du finde nederst i indlægget. Hævekurve kan desuden give nogle ret flotte mønstre på brødet. Først kommes viskestykket i, herefter rismel og så det formet brød/dejen. Det skal typisk hæve heri, natten over – på køl.

Hørklæde*
Som beskrevet ovenfor, er det nemmere at bruge hævekurve hvis du har et klæde. Jeg har prøvet at undlade nogle gange og et par gange har dejen siddet fast. ØV! Jeg har bedst erfaring med et hørklæde, fordi her sidder dejen ikke fast som med fx bomuld. Hørklædet ligges blot i hævekurven, hvorefter der drysses med rismel inden brødet kommes op i.

Dejsnitter
Du kan lave flotte mønstre og snit med en dejsnitter. Det er svært, men sjovt at lege lidt med.

Meltyper
– Rismel
– Rugmel
– Hvedemel
– Fuldkornsmel (ølands, kamut og spelt er mine foretrukne).

Du kan læse mere om hvorfor jeg bruger rugmel og fuldkornsmel lige her.

Rismel*
Jeg bruger som sagt rismel i mine hævekurve, ovenpå hørklædet. Grunden til rismel er velegnet er, at det ikke indeholder gluten og ikke absorbere væsken i dejen.

Stentøjsgryde*
Hvis du endnu ikke har afprøvet et grydebrød, så har du noget at glæde dig til! At bruge en støbejernsgryde er nemlig det tætteste du kommer på de professionelle brød, hvor man ellers har gode bageovnen der kan komme helt op på +300 grader. Dette kan vores almindelig ovn hjemme i køkkenet ikke, og derfor er en stentøjgryde god, da den kan blive sindsyg varm. Det andet gode ved gryden er, at der dannes damp så snart låget kommer på.

Bagestål*
Et bagestål er fantastisk til bagværk! Det giver et ekstra boost til en sprød skorpe og du får lækre sprøde boller, brød og pizza. Bagestålet lægger man ind i ovnen, og lader det blive brandvarmt.

Termometer*
Et termometer er godt både til at tage temperatur din surdejsstarter, dej når man bager og det færdige brød, der gerne skal være mellem 96-98 grader.

MIT BAGEUDSTYR + TIPS
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

5 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments