Græske fladbrød
Græske fladbrød smager helt vidunderligt til mange retter, men helt traditionelt bruges de til souvlaki, som er en kendt ret fra det græske køkken – svinekød eller lammekød grilles på spyd. Derudover er de græske fladbrød helt perfekte til græske gyros, hvor de serveres med tzatziki. Begge retter er simpelthen sådanne skønne spise og perfekt hverdagsmad.
Græske fladbrød
Ingredienser
- 20 g gær
- 200 ml vand
- 15 g olivenolie*
- 15 g sukker
- 2 tsk flagesalt
- 150 g græsk yoghurt 10 %
- 520 g hvedemel
Fremgangsmåde
- OBS! Jeg bruger en røremaskine, men du kan også ælte dejen i hånden.
- Opløs gæren i lunkent vand.
- Tilsæt olivenolie, sukker, salt samt græsk yoghurt.
- Hvedemel tilsættes lidt efter lidt, mens dejen æltes ved lav hastighed. Der skal muligvis tilsættes en smule mere hvedemel – det afhænger af melets sugeevne.
- Ælt dejen glat og smidig i ca. 7-10 minutter, til den slipper skålens kanter.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet, med et klæde over sig i 1 time.
- Vend dejen ud på et bord, drysset med hvedemel. Form dejen til en stor kugle og del den herefter ud i 8 lige store stykker med en dejsnitter.
- Rul hver stykke til en lille kugle og rul dem flade med en kagerulle – de skal ha' en tykkelse på ca. 1 cm.
- Varm en stor pande op på middelvarme og læg hver udrullet brød på panden. Det er vigtigt at panden er tør. Bag alle brød i ca. 2-3 minutter på den ene side til brødet har taget lidt farve. Vend brødet og bag færdig på den anden side.
Pita er faktisk græsk og betyder flad – og dagens opskrift på græske fladbrød er grækernes svar på pitabrød. De græske fladbrød, eller pitabrød om man vil, er supernemme at bage og de kan bages på få timer. Du skal faktisk bare ælte dejen sammen til brødene, vente en time på den hæver og så kan du bage brødene på en pande. I mellemtiden kan du udnytte tiden til at lave lækkert fyld, fx souvlaki, græske frikadeller eller krydrede grillede grøntsager. Alle disse ingredienser er virkelig gode idéer til fyld, som brødene kan foldes omkring.
De græske fladbrød skiller sig ud fra de klassiske pitabrød. Læs hvorfor, her nedenfor:
De græske fladbrød laves på en pande, og skal ikke have en såkaldt ”lomme eller hulrum” til at putte fyld i. De puffer ikke op, som hvis de blev bagt i ovnen ved høje temperaturer, ligesom pitabrød. I stedet skal de være helt bløde of saftige, så man kan rulle dem om fyldet.
Opskrift på nemme græske fladbrød med græsk yoghurt
De græske kan købes i supermarkeder, men det er altså nemt at bage dem selv. Jeg bruger altid græsk yoghurt, da det er med til at give fladbrødene en god krumme. Og den lettere syrlige smag er jeg vild med.
Det eneste du skal bruge for at lave de græske fladbrød er gær, vand, olivenolie, lidt sukker, salt, græsk yoghurt og hvedemel. Alle ingredienserne røres sammen til en glat og smidig masse. Det kan du gøre på røremaskine eller i hænderne.
Dejen til fladbrødene er supernem at arbejde med – den er elastisk og nem at rulle ud på bordet. Du kan bruge hvedemel eller majsmel, for et mere rustikt udtryk.
Luftige og græske fladbrød med fyld
De græske fladbrød er både luftige og saftige. De flade brød er desuden lette og bløde – derfor kan de også nemt foldes om det fyld man vil have i. Eller man kan rulle dem, som hvis det var en gyros. Fx med kyllinge souvlaki og urtedressing i.
Hvis du serverer dem på en varm sommerdag, hvor du får gæster, vil jeg anbefale at lave dobbelt portion. Sådanne fladbrød er nemlig vældig populære og når man først har fået smag for ét brød, vil man ha’ mere. Jeg skriver det af erfaring – min kæreste nappede tre!
Tilbehør til lækre græske pitabrød
Der er mange gode muligheder for fyld i de græske fladbrød. Jeg er selv vild med at smøre brødene med myntedip eller tzatziki, fylde dem med blandet salat og så krydrede græske frikadeller med feta. Det er en så god smagskombination.
Derudover bruger jeg også de græske fladbrød dér hvor jeg ville bruge et pitabrød – det afhænger lidt af situationen, men fx om sommeren er fladbrødene fantastiske som tilbehør til mange andre retter, alt fra forskellige grillspyd til spændende salater. Særligt græsk salat med feta er jo en klassisk god salat, som man kan servere til – så har du et helt vidunderligt græsk måltid! Og hvis det er hensigten, så kan jeg anbefale dig at se alle mine græske opskrifter.
Græsk fladbrød fungerer også godt som en mindre ret til den klassiske græske moussaka.