Tzatziki

Tzatziki opskrift

Jeg vil gerne dele den bedste græske tzatziki med dig! Du får min yndlings opskrift, hvor mængde af hvidløg, græsk yoghurt, urter, agurk og olivenolie er helt perfekt afstemt. Jeg synes det er sjovt at prøve forskellige køkkener af, og lige for tiden er det altså det græske køkken, der har min interesse.

I det græske køkken er det simpel tilberedning af grøntsager i høj kvalitet, der især spiller ind sammen med fisk, lam og kalv. Og øverst på tronen sidder selvfølgelig den lækre, græske olivenolie. 

Tzatziki

Tzatziki

Den bedste og nemmeste opskrift på hjemmelavet tzatziki med agurk hvidløg og græsk yoghurt. Perfekt til salater, brød og som dip.
4,67 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt25 minutter

Ingredienser

 • 2 stk agurker
 • 2 tsk flagesalt
 • 400 g græsk yoghurt 10 %
 • 2 fed hvidløg
 • 30 g olivenolie*
 • salt og friskkværnet peber

Desuden

Noter

TIP: Kom lidt hakkede urter i for variation, fx frisk mynte, persille eller oregano. 

Fremgangsmåde

 • Argurk skæres over på langs og kødet skrabes ud med en ske.  
 • Riv agurkerne groft på et rivejern. Vend dem med 1 spsk salt og lad dem trække i 10 minutter, så væden frigives fra agurkerne. Dryp væden fra gennem en sigte og tryk til sidst al væden ud, men lidt god håndkraft. 
 • Bland græsk yoghurt, hvidløg, citronsaft og olivenolie sammen.
 • Rør agurkerne sammen med yoghurtblandingen. Smag til med salt og friskkværnet peber, efter behov.
 • Anret i en skål eller et fad og drys med ekstra olivenolie, et par oliven samt friskkværnet peber. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Lækker aftensmad med smagen af græsk tzatziki

Hvis hvidløg og græsk mad gør dig glad, så er du landet det helt rette sted. En af mine yndlingsopskrifter fra det græske køkken er nemlig tzatziki – den fantastiske, cremede dressing lavet på agurk og græsk yoghurt, og som bare passer godt til alt mad, der tager dig til Middelhavets kyster. 

Jeg bruger den ofte sammen som en skøn dip til diverse frikadeller og kødudskæringer, fx er det vildt lækkert at dyppe disse græske frikadeller med feta eller kyllingefrikadeller i den cremede tzatziki.

Man kan også keep it simple og servere tzatzikien som en dressing til en lækker spidskålssalat eller stegt spidskål. Nogle gange behøver man bare en god salat, brød og en god dip, for at en sund aftensmad er sikret.

Selvom vi har en tendens til at tænke aftensmaden ud fra, hvilket kød vi gerne vil spise, vil jeg opfordre til at man også kan tænke sit måltid på en hel anden måde. Jeg kan godt finde på at beslutte mig for aftensmad med tzatziki og så finde på resten af elementerne ud fra, hvad der passer godt som tilbehør til denne dressing.  

Tzatziki tilbehør til græsk salat

Hjemmelavet tzatziki med agurk og græsk yoghurt

Det er super nemt at lave tzatziki selv, og alt hvad du skal bruge er agurk, en god græsk yoghurt – gerne 10 % og så skal der selvfølgelig hvidløg i. Jeg kommer både lidt olivenolie i selve dippen, men elsker også at komme mere ovenpå den færdige tzatziki.

Tip: Hvis du synes at der skal lidt mere knald på smagen, kan du komme lidt hakkede krydderurter i også, fx mynte, persille eller oregano.

Agurken skal blot rives, presses fri af væske og så skal den røres sammen med de øvrige ingredienser, som er angivet i opskriften.

Tips til en god tzatziki

Min opskrift er meget simpel. Men hvor god en tzatziki, du får lavet, er afhængig af nogle ting. Jeg har prøvet mig frem med forskellige ingredienser og fundet nogle tips til, hvordan din dip/dressing bliver allerbedst: 

 • Olivenolie: Det er vigtigt at vælge en kvalitetsolie, som har en god smag. De billigste olivenolier til stegning har en tendens til at være bitre i smagen, og det skal man helst undgå, når man bruger olien til dressing. Her skal man både bruge lidt i dressingen og lidt ovenpå inden servering.  
 • Vær på forkant: Hvis du har tiden til det, så lav tzatzikien dagen før. Dressingen vil nemlig stå og trække smag, så du får en dressing med meget mere knald på. Vær dog opmærksom på, at du nok skal skære ned på mængden af hvidløg, hvis du laver det i god tid. Brug evt. ½-1 fed mindre.
 • En fed yoghurt: Græsk yoghurt er selvfølgelig det oplagte valg, og det smager altså bedst, hvis man vælger den med 10% fedt. 2% kan selvfølgelig også bruges – eller du kan bruge skyr. 
 • Dobbelt portion: Fordi tzatziki er godt til alt, kan man lige så godt lave dobbelt portion, når nu man er i gang. Dressingens holdbarhed er også rimelig god, da hjemmelavet tzatziki sagtens kan holde sig nogle dage på køl. 
Tzatziki

Sund tzatziki med agurk

Hvad passer til tzatziki?

Der er så mange gode tilbehør og serveringsforslag til den cremede græske dip! Men næsten alt græsk mad passer bare godt sammen med tzatziki. Ligegyldigt om du serverer opskrifter med lam, fisk eller bare en lækker græsk salat.

Nærmest alt kan dyppes i denne græske dressing: Græske fladbrød, grøntsager, kødboller – you name it. Dressingen passer også rigtig godt til sprøde ovnkartofler, som smager så skønt, når de bliver dyppet i tzatziki. Med lidt friske krydderurter på kartoflerne behøver du nemlig ikke mere smag, når de kan spises med den cremede græske dressing, der har et friskt og skarpt pust af hvidløg. 

Og hvis du savner noget mere grønt til den lækre dip, så vil jeg selvfølglig anbefale at servere en græsk salat til.

Holdbarhed for tzatziki

Jeg vil anbefale dig at komme dippen i en lufttæt beholder fordi der er hvidløg i, så du undgår hele køleskabet kommer til at lugte. Holdbarheden er ca. 2 dage i køleskabet.

Aftensmad med tzatziki
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 990
4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

1 Comment
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments