
Jeg har længe gerne ville prøve at lave et grydebrød – både fordi jeg synes det er så fint, men også for at opnå en dejlig sprød skorpe. Det samme gjorde sig gældende for manitoba hvedemelet. Dét ville jeg også gerne blive lidt klogere på, da jeg har set flere opskrifter rundt omkring med denne meltype. Og her tænkte jeg, at den bedste løsning på dette var at kombinere de to i én. Derfor blev det i denne omgang til dette lækre, saftige og ikke mindst sprøde olivenbrød, bagt med manitoba hvedemel. Så kunne de to ligesom blive vinget af i ét og samme hug. Smart!
GRYDEBRØD MED OLIVEN
Da jeg ikke selv er indehaver af sådan en fin stentøjsgryde, var jeg så heldig, at min veninde Michala ville bringe sin med til mit køkken. Som den fantastisk ingrediens oliven er, blev den selvfølgelig tilføjet til vores brød. Vi brugte sorte oliven, men grønne kan du også sagtens anvende. De sorte oliven var en skøn ekstra smagsgiver, og selvfølgelig også et smukt syn når man skære en skive af det hele brød. Olivenbrødet smager så skønt og er jo perfekt til tapasbordet, til fx tomatsuppe eller brødet i en panini.

NEM OPSKRIFT PÅ BRØD MED SORTE OLIVEN
Brødet er virkelig nemt at lave og smager virkelig dejligt! Jeg er positiv overrasket over manitoba hvedemelet, og som bestemt ikke er sidste gang jeg skal bage med. Du behøver ikke bruge manitoba – andre typer hvedemel kan også gøre det. Ligeledes kan du lave grydebrød i en stegeso, hvis du ikke har en stentøjsgryde. Eller en bradepande.
Brødet der er bagt i en gryde er jeg siden hen blevet ret vild med. Det er super simpelt, men det giver også brødet en fantastisk krumme og skorpe. Er du vild med at bage i en gryde kan du se nærmere på mit grydebrød med surdej.
Er du til gengæld glad for at komme oliven i dit brød, kan du se nærmere på dette foccacia med oliven. Det er super svampet og har en sprød skorpe. Brødet er bagt med surdej, og det giver kun en skøn smag til brødet. Prøv det!
FIND EN OPSKRIFT PÅ Olivenbrød LIGE HER:
OLIVENBRØD
Ingredienser
- 1 stk stentøjsgryde, ca. 4 L
- 25 g gær
- 6 dl lunken vand
- 1 spsk salt
- 1 spsk flydende honning
- 250 g fuldkorns speltmel
- 350 g manitoba hvedemel
- 100 g stenfrie sorte oliven (smagsfyldte!)
Sådan gør du
- Opløs gæren i den lunkne vand (her brugte jeg en røremaskine).
- Når gæren er opløst tilsættes salt og honning.
- Tilsæt begge meltyper og rør det hele godt sammen, jeg rørte ca. 7 minutter.
- Til sidst tilsættes de stenfrie oliven, hvor de kort æltes ind i dejen i ca. 2 minutter. Dejen må gerne være til den våde og klæg side.
- Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet, ved stuetemperatur i ca. 1,5 time.
- Sæt den tomme stentøjsgryde i ovnen og tænd ovnen på 250 grader. Lad ovnen og gryden blive brandvarm. Tag gryden ud af ovnen, og hæld den bløde dej ned i gryden.
- Bag brødet i forvarmet ovn ved 250 grader i ca. 35 minutter med låg.
- Efter de de 35 minutter, tages låget af gryden, og bages videre i ca. 20-25 minutter. Hold øje – ovne kan være forskellige. Brødet skal være let gyldent på overfladen.
- Brødet kan bankes ud af gryden. Lad brødet hvile i minimum 30 minutter, før det kan skæres.
- Nyd evt. en skive med smør. Velbekomme.


Skriv en kommentar