
Vejret fortæller vist meget passende, at efteråret er kommet. Vi får flere dage med regn og blæst – bladene på træerne er også så småt ved at skifte farve. Jeg synes det er hyggeligt, og herhjemme bliver lysene tændt om flittigt. Vejret skriger altså derfor heller ikke længere på grillmad og sommersalater, men i stedet lune og dejlige simreretter, som denne cremet tomatsuppe.
Jeg har tilført lidt chili, for at spicy suppen lidt op. Men krydderier kan du altid variere med, så er du ikke glad for chilien kan den udelades. Tomatsuppen kan derfor også sagtens serveres for børn.
Hjemmelavet tomatsuppe med brød og cremefraiche
En god tomatsuppe er altså undervurderet. Ikke nok med at det smager helt vildt godt, er super nærende, så er det også meget budgetvenligt og man kan altid variere sit indhold, som man vil. Jeg er virkelig glad for tomatsuppe, og er i top tre over mine yndlings cremede supper, ligesom blomkålssuppen.
Suppen er dejlig cremet, krydret og fuld af smag. Til suppen spiste jeg et par skiver hjemmebagt surdejsbrød. Det er desuden virkelig lækkert, hvis du laver hvidløgsbrød. Du kan også toppe tomatsuppen med små sprøde croutoner.
Ej at forglemme en god klat cremefraiche på toppen af suppen – det er bare super lækkert og det er skønt med lidt kølende mod den varme tomatsuppe. Alternativt kan du tage et par teskefulde af en lækker og let spicy chilisauce og køre ned i suppen – det smager så godt, og giver altså lige suppen lidt kant.

Er du glad for varme supper, så kig nærmere på min opskrift på græskarsuppe eller ramen suppe med kylling.
Den nemmeste opskrift på klassisk tomatsuppe med fløde
Der er selvfølgelig tomater i suppen, men jeg vil lige slå et slag for den røde peberfrugt som altså virkelig giver en god smag – sådan pikantagtigt, uden at være for dominerende. Spiser du vegansk, så er det muligt at lave suppen i sådan en udgave. Det er blot at bruge kokosmælk og udelade fløde. Så er den dog knap så klassisk, men stadig velsmagende og skøn.
Opskriften er jo noget af det mest simple at kaste sig ud i. Det meste skal koges sammen, blendes og koge lidt igen. Nem mad på under 30 minutter er noget de fleste kan lide! Og har du lige noget pasta i skuffen, så kan du jo passende koge det til. Hvem kan ikke lide en tomatsuppe med pasta i?
Få opskriften på tomatsuppe lige her:

Tomatsuppe
Ingredienser
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 4 stk gulerødder
- 2 stk porrer
- 2 stk røde peberfrugter
- 1 stk grøntsagsbouillonterning
- 800 ml vand
- 1 tsk flagesalt*
- 2 dåser flåede tomater
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 200 ml fløde
Serveringsforslag
- 1 stk flute
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Hak løg og hvidløg groft og sauter det i en gryde med olivenolie over middel varme.
- Skær gulerødder, porrer og peberfrugt i grove tern og svits det med i gryden i 2-3 minutter.
- Tilsæt grøntsugsbuillon og lad det koge sammen med grøntsagerne.
- Tilsæt de flåede tomater og blend det hele med en stavblender, til konsistensen er helt fin og cremet.
- Tilsæt fløde og smag til med salt, peber, citronsaft og tabasco.
- Lad det hele simre i 5-7 minutter mere.
- Velbekomme.
Tomatsuppe fra bunden
En god gammeldags tomatsuppe skal laves fra bunden. Der er selvfølgelig mange færdiglavede tomatsupper på markedet, men altså – det er SÅ nemt at lave selv. Og så ved du jo hvad der er i.
Jeg havde nogle porer, gulerødder og peberfrugt liggende, som skulle bruges og de kom derfor i suppen. Det er dog ikke et must, men de er med til at give smag og en god måde at få lidt ekstra grøntsager på. Præcis som i en minestronesuppe, hvor grøntsagerne også udgør størstedelen. De bliver bare ikke blendet, som er tilfældet med tomatsuppen. Men hvis du er ekstra glad for smagen af peberfrugt, kan du også prøve at lave en peberfrugtsuppe.
Grøntsagerne koges blot ud og bliver blendet til sidst sammen med de flåede tomater, så det betyder ikke noget om grøntsagerne ikke er så sprøde mere. Det er en god måde at undgå madspild på, og det er noget som jeg går meget op i når jeg laver mad.
Læs også: Klassisk kold gazpacho suppe med tomat og rød peberfrugt – toppet med agurk, tomat og parmesanchips.
Tilbehør og fyld til din tomatsuppe
- Brød: Jeg elsker brød, og suppe i sig selv kan for nogle ikke virke så mættende. Så et hjemmebagt brød er altid godt at servere til tomatsuppen.
- Pasta: En klassisker til tomatsuppen må være de små suppehorn. Ej, dem fik jeg altid som barn serveret i suppen. Jeg gør det stadig, hæhæ – det er bare lækkert.
- Basilikum: Top med friske krydderurter. Basilikum er oplagt synes jeg.
- Grøntsager: Steg nogle porrer og gulerødder af på panden, hvis du har nogle tilovers. De smager godt i suppen som fyld og giver lidt mere mæthed.
- Brødcroutoner: Har du noget daggammelt brød, så skær det i tern og rist i ovnen eller på panden til de er sprøde.
- Bacon: Små pandestegt stykker bacon for lidt ekstra tekstur og smag.
- Cremefraiche: Det giver en dejlig mundfølelse og smager bare hammer godt i en varm tomatsuppe. Prøv det, og vælg for guds skyld en fuldfed variant!
