Gazpacho
Gazpacho er en kold suppe, som er lækker til både forret og til varme sommerdage. Suppen stammer fra Andalusien, som er den sydligste region i Spanien. Gazpacho laves på rå grøntsager, som blendes og smages til med eddike, sukker, hvidløg og olivenolie. Tomater er som regel en hovedingrediens i gazpacho, så den kolde suppe får en skøn, rød farve og masser af smag.
Udover tomater tilsættes oftest agurk, peberfrugt og løg til en gazpacho. Det er også disse grøntsager, du finder i min opskrift, som jeg har forsøgt at holde både simpel og autentisk.
Kold spansk gazpacho suppe
Gazpacho smager himmelsk. Især på en sommerdag, hvor solen står højt på himlen, og man har brug for noget afkølende – som ikke bare er is og koldskål. Agurkesuppe med mynte er endnu et godt eksempel på en skøn kold suppe, hvis nu du er på udkig efter en kold suppe opskrift.
I Spanien findes der mange forskellige varianter af gazpacho – dén I får opskriften på her er den mest simple og klassiske variant med tomater.
Er du ved at sammenstrikke en spansk menu eller vil du gerne servere spansk tapas, så er gazpacho en fantastisk ret at inkorporere. Du finder desuden i mine opskrifter på spansk mad mere inspiration til det spanske køkken.
Sådan laver du gazpacho
Verdens bedste gazpacho er utrolig nem at lave: Alle ingredienser skal bare blendes sammen, og så skal suppen smages til og anrettes.
I autentiske spanske opskrifter finder man oftest, at gazpachoen ikke blendes, men derimod laves ved at grøntsagerne moses i en morter. Hvis du har god tid og gode armkræfter, kan det godt anbefales, da du 1) slipper for at suppen bliver varm og dermed tilberedt af blenderens varme, og 2) at suppen bliver for blendet og konsistensløs. Det er lidt en smagssag, om man foretrækker gazpacho helt finblendet eller ej – men begge dele er værd at prøve! Du kan evt. blende størstedelen af grøntsagerne og finthakke resten, hvis suppen gerne må have lidt bid.
Gazpacho laves også traditionelt som en brødsuppe, men jeg kan nu bedre lide at servere brød TIL suppen …
Er du glad for den kolde røde gazpacho-suppe så er du måske også vild med den grønne version – den opskrift kan du se lige her.
Opskrift på gazpacho med solmodne tomater
Gazpacho kan godt siges at være en slags tomatsuppe, da den bærende ingrediens nok er tomater. Derfor er det også vigtigt at bruge tomater af god kvalitet. Og her kommer derfor det vigtigste tip, jeg kan give til din gazpacho: Brug solmodne tomater!
Solmodne tomater er sprængfyldte med smag fra solens varme, og det er netop dét en gazpacho skal smage af. Kan du ikke få fat i solmodne tomater eller er det uden for tomatsæson, så kan du også godt bruge dåsetomater – disse har som regel mere smag end almindelige tomater, og gør at du kan lave gazpacho året rundt. Jeg tilføjer desuden lidt tomatpuré til suppen for en mere fremtræden smag af tomat.
Læs også: Hvis du bare vil have fat i en klassisk varm tomatsuppe, så kan du finde en simpel opskrift her. Ellers kan jeg anbefale en peberfrugtsuppe!
Få opskriften på hjemmelavet gazpacho her:
Gazpacho
Ingredienser
Parmesanchips
- 100 g Parmesan
Gazpacho
- 12 stk tomater
- 1 stk rød peberfrugt
- 1 stk agurk
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 40 g tomatpuré*
- 75 g olivenolie*
- 5 g sukker (1 tsk)
- 15 ml hvidvinseddike* (1 spsk)
- salt og friskkværnet peber
Serveringsforslag
- 4 skiver surdejsbrød
- 0,5 stk agurk
- 2 stk tomat
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Parmesanchips
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
- Riv Parmesan fint på et rivejern og fordel det ud på en bageplade, beklædt med bagepapir i et tyndt lag.
- Bages i ca. 10-15 minutter til det er gylden. Lad herefter afkøle – det bliver sprødt efter 10-15 minutter. Bræk det i grove stykker.
Gazpacho
- Blend alle ingredienser sammen til en lækker suppe og smag yderligere til med fx sukker, eddike, tomatpuré samt salt og friskkværnet af peber.
- Anret i skåle og anret med anret med parmesanchips, tomattern, agurkestrimler, timianblade og et drys god olivenolie.
Tilbehør til verdens bedste gazpacho
Top med hjemmelavede brødcroutoner eller servér med et godt, hjemmebagt brød til. Et foccacia med rosmarin er fx så skønt til.
Og glem endelig ikke parmesanchips! De passer perfekt til en kold suppe som gazpacho, da de tilføjer crunch, og parmesan jo bare smager genialt i samspil med tomater. Opskriften finder du herover.