Skip to content
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Surdejsbrød uden gær

Gå til opskrift Jump to Video Udskriv
Surdejsbrød

Et sprødt brød bagt med surdej, mmmh.. Der findes, i min optik, altså intet bedre! Jeg er blevet ret glad for at bage med surdej, som I måske fornemmer på de seneste indlæg hvor mine bagværk er bagt med surdej. Nu blev det et dejligt surdejsbrød, som jeg vil dele opskriften på.

Jeg delte for nogle uger siden min guide til surdej, som I har taget så dejligt imod. Alle jeres billeder, opskrifter osv., ser simpelthen så fine ud! Det varmer mit lille surdejselskende hjerte. Bliv endelig ved med det, og tag mig også gerne på min Instagram, hvis I bager nogle af mine surdejsbrød og boller eller bare prøver mine opskrifter.

Luftigt surdejsbrød til en hver lejlighed

Jeg kan spise et surdejsbrød til alle mine måltider. Om morgenen med smør og ost på eller sammen med en god omgang scrambled eggs. Til frokost kan jeg godt lide at få brød til min salat eller suppe. Og det samme til aften. Et luftigt surdejsbrød egner sig altså bare til det meste.

surdejsbrød med hvedemel

Et hjemmebagt groft surdejsbrød uden gær

Det er helt oplagt at anvende surdej til brød, og dermed undgå at bruge gær. du på den måde kan undgå at bruge gær. Et hjemmebagt brød bagt med surdej er fantastisk, fordi det også holder længere på fugten, da der ikke er gær i. Når du først har fået øjnene op for at bage med surdej, så bliver du bidt af det. Derudover bidrager surdej med gode sundhedsmæssige egenskaber, smag og karakter i bagværket. Det kan du også læse mere om i min guide, hvor jeg også beskriver step-by-step hvordan du kan starte en surdej op.

Jeg ønsker at vi skal få implementeret mere surdej i vores bagninger, fordi det er mere simpelt end mange tror – det er ihvertfald min opfattelse. Der er selvfølgelig lidt mere arbejde og tid i det, men det er til den uoverskuelige side.

Se også denne opskrift på et lækkert brød med surdej, hvor jeg har tilføjet valnødder og tørrede figner. Et brød der er lidt mere til den søde side, men det fungerer så godt med nødderne og den tørrede frugt. Særligt med et godt lag smør på.

Få opskriften på mit bedste brød med surdej her:

Reklamelinks er markeret med*
Surdejsbrød uden gær

Surdejsbrød

Groft surdejsbrød med luftig krumme og sprød skorpe. Her får du den bedste opskrift på hjemmebagt surdejsbrød uden gær.
4.19 fra 16 stemmer
Antal: 1 Brød

Ingredienser

Brød

  • 100 g surdej
  • 380 g vand
  • 400 g hvedemel
  • 100 g ølandshvedemel
  • 12 g flagesalt*

Køkkenudstyr

  • Bagestål*
  • Dejsnitter*
  • Hævekurv*
  • Condibøtter*
  • Hørklæde*
  • rismel så dejen ikke hænger fast i hørklæde

Noter

TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det danner lidt damp.

Fremgangsmåde

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine.

Dag 1

  • Vand (25°) og mel røres sammen i en skål til al melen er absorberet. Lad det stå i 60 minutter Herved sker der en autolyse, hvor glutennetværket har mulighed for at udvikle sig.
  • Rør surdejen i og tilsæt salt. Rør dejen på langsom hastighed og ælt i ca. 10-12 minutter til du får en glat og smidig dej*
    * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere. Jeg ælter alle mine surdejsopskrifter, men det er forskelligt hvor længe. En vigtig tommefinger-regel er, at holde lidt øje med dejen. Når den begynder at slippe skålens kanter og er smidig samt glat, er den god. Den må nemlig ikke blive for varm eller overæltes, da det kan ødelægge strukturen i dejen.
  • Smør en bøtte (jeg bruger disse firkantet*) med olie og hæld dejen heri. 
  • Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO, længere nede). 
  • Lav din hævekurv klar ved at lægge hørklæde i og drys med rismel.
  • Kom rismel på et bord og vend dejen ud herpå. Lad dejen flade ud, og tag nu fat i yderkanterne af dejen og fold den ind over midten, så det danner en samling.
  • Kom brødet over i den beklædte hævekurven og lad samlingen vende opad. Lad det stå på køkkenbordet 30 minutter og sæt derefter på køl – gerne 12 timer.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.
  • Skru ovnen op på 250° varmluft, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm. Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
  • Vend forsigtigt dejen ud på et stykke bagepapir.
  • Drys evt. med lidt mel ovenpå, for et flot udtryk og lav et snit på toppen af brødet.
  • Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt brødet i ovnen.
  • Bag brødet på 250° varmluft i 20 minutter. Herefter skrues ovnen ned på 220° varmluft og brødet bages færdigt i 10-12 minutter til det er gyldent/mørkt udenpå.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes
surdejsbrød opskrift
Kategorier - Bagværk, Morgenmad
Del med en du holder af:
Del på facebook
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

48 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

vandbakkelser opskrift

Vandbakkelser – grundopskrift

Grøntsagssmoothie med ingefær og spinat

Grøntsagssmoothie med spinat og ingefær

Butterdejsstænger med oliventapenade og blå birkes

Scones med æble og mandler

Æblescones med mandler

Ciabattaboller med surdej

Ciabattaboller med surdej

nem boghvedegrød med hel boghvede

Boghvedegrød med hel boghvede

Chokoladeboller med surdej

Chokoladeboller med surdej

ingredienser til bagte rabarber

Bagte rabarber med vanilje

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Maj 18

Open
💙🐚UGENS ONSDAGSPASTA.... Muslinge pasta🐚⁠
⁠
Du skal bruge ⁠
1,5 kg blåmuslinger⁠
1 løg⁠
1 fed hvidløg⁠
5 kviste frisk timian⁠
2 gulerødder⁠
2 tomater⁠
30 g olivenolie⁠
100 ml hvidvin⁠
500 ml fløde⁠
salt og friskkværnet peber⁠
1 citron⁠
500 g spaghetti⁠
½ bundt persille⁠
1 bundt frisk estragon⁠
⁠
Pastaen er super nem at lave og tager omtrent 35 min. ⁠
⁠
🐚Rens muslinger grundigt i rindende vand. Hvis der er nogle muslinger som er åbne, kan du banke dem på skallen – lukker de sig ikke, skal de kasseres. ⁠
⁠
🔪Snit løg og hvidløg fint og hak timianen. Skær gulerødder og tomat i mindre stykker. ⁠
⁠
🔥Varm en stor gryde op på højeste blus, kom olivenolien i og steg løg, hvidløg og timian i ca. 30 sekunder, kom herefter tomat og gulerødder og steg yderligere af i 30 sekunder. ⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslinger - rør sammen - tilsæt hvidvin og lad muslingerne dampe i ca. 5-10 min eller indtil de har åbnet sig.⁠
⁠
🧜🏻‍♀️ Når muslingerne er færdige sigtes væsken over i en anden gryde hvor i fløden tilsættes og dette skal reducere ved middelvarme i ca. 15 min. ⁠
⁠
👩🏼‍🍳 I mellemtiden pilles ¾ dele af muslingerne ud af skallen, den sidste ¼ skal bevares i skallen, mest for syns skyld. Gem også grøntsagerne.⁠
⁠
🍝 underkog pastaen med 2-3 minutter efter pakkens anvisning. Tilsæt dem herefter til flødesaucen og vend sammen, smag til med salt peber og citronsaft.⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslingerne og grøntsagerne til pastaen⁠
⁠
🍽 Server med grofthakket persille og estragon. ⁠
⁠
Du kan også finde opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#onsdagspasta #muslinger #pastamedmuslinger #blåmuslinger⁠
#vegetarmad #hverdagspasta #marialottes #pastaret #grønmad #hverdagsmad #aftensmad #nemaftensmad #foodstagram #nemmad #frokost #simpelopskrift #pastabånd #hjemmelavetpasta #spaghetti #citron #sommerpasta⁠
⁠

marialottes

View

Maj 17

Open
Bliver man da ikke bare i godt humør af denne farvebombe af en salat?! 🌈⁠
⁠
Denne salat altså bare så smuk og en vidunderlig kombination af det bitre fra radicchio, salte og fede fra feta, syrlig og søde fra de rå marinerede rabarber og sprøde fra asparges og pinjekerner. Salaten her, har det hele! 🤩⁠
⁠
Rabarbersalaten er en sikker vinder hele sommeren, og hvis du har rabarber hjemme i haven eller sommerhuset, så er det altså en fantastisk måde at tilberede den på. Rabarbertærte er også genialt, og det har jeg også opskrift til, hvis du mangler 😉⁠
⁠
Faktisk er rabarber en grøntsag... men den er stadig fantastisk smuk i farven, og hvad end du bruger dine rabarber til, smager det garanteret vidunderligt 😝⁠
⁠
Du finder hvertfald opskrift på denne salat via link i bio, eller på marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#rabarber #farverigsalat #rabarbersalat #salatmedrabarber #asparges #feta #pinjekerner #regnbue #smuksalat⁠
#salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

marialottes

View

Maj 16

Open
Et lille hej fra Grækenland 🇬🇷 Her er varmt, utrolig smukt og 50 % af tiden går med at spise lækker græsk mad. Jeg elsker det, det er så frisk, lavet med lækre råvarer. Lækre oliven, olivenolie, græsk yoghurt, grøntsager. Listen er lang for al det gode, og jeg fik sådan lyst til at inspirere med lidt græsk mad:⁠
🥒 Tzatziki ⁠
🥗 Græsk salat⁠
🍅 Gyros⁠
🫓 Græske fladbrød⁠
🍗 Kyllinge souvlaki og kartofler⁠
🍴 Moussaka⁠
... og en masse 🍦, ☕️ og græske desserter 🍮⁠
⁠
Alle opskrifterne kan I finde via linket i min profil, hvis du har lyst til at græske-vibes og sommermad☀️🇬🇷⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#græskmad #mad #grækenland #sommermad #tomat #Tzatziki #græsktzatziki #Tzatzikiopskrift #græskeopskrifter #marialottes #oliven #olivenolie #hverdagsmad #sommeropskrifter #græsk #sommer #nemhverdagsmad

marialottes

View

Maj 15

Open
⁠UGENS MADPLAN 🍽 ⁠
⁠
En ny madplan er klar på marialottes.dk med en masse skønne, simple og forårsvenlige opskrifter.⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
I den kommende uge byder madplanen på:⁠
🍅 Bagt tomatsuppe med hvidløgsbrød⁠
🤍 Salat med parmaskinke, rucola og mozzarella med labneh⁠
😋 Butterdejsskåle og blomkålssalat⁠
💚 Enchiladas med guacamole⁠
🍕 Pizza med parmaskinke⁠
🤍 Blomkålspasta⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
#madplan #hverdagsmad #madplanuge20 #uge20madplan #madplaner #marialottes #inspirationtilmadplan #ugenmadplan #nemmemadplaner #gratismadplaner #gratismadplan #nemmadplan #madinspiration #hvadskalvispise #nemhverdagsmad #hurtigmad #nemmeopskrifter #opskrifterforalle #food52 #matplan #nemmeretter⁠

marialottes

View

Maj 14

Open
KUVERTBRØD MED SURDEJ 🤩⁠
⁠
Dem som har fulgt med længe ved, hvor glad jeg er for surdej, og nu er det vist også længe siden jeg sidst har delt en opskrift med surdej! ⁠
⁠
Denne opskrift er tilpas surdejs-syrlig og surdejs-sprød 😋⁠
⁠
Små kuvertbrød med surdej er perfekte til forret, som tilbehør til salater eller til suppe. De er nemme at lave og du kan forme dem som du vil. Jeg har brugt en muffinform og har fået små søde runde fætre, men du kan også lave dem i forme såsom hjerte-formede, firkantede eller måske noget helt tredje. Hvad ville være det vildeste at forme kuvert brød som? ⁠
⁠
Og lige netop muffinformen gør det også langt nemmere at lave denne opskrift med surdej. For alle de teknikker der findes til at folde og spænde op, har vi lagt i teknikker-skuffen. Denne her er en surdejsopskrift for alle ⁠
⁠
Lyder det som en opskrift du vil se nærmere på? ⁠
⁠
Du kan finde den på Marialottes.dk eller via link i bio 🤍⁠
⁠
#kuvertbrød #surdej #syrligeboller #kurvetboller #surdejsboller #opskriftermedsurdej #surdejsopskrifter #marialottes⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Maj 11

Open
🍋 Onsdagspasta denne uge er en af de helt nemme, men absolut en du skal prøve at lave - husk at du kan gemme opskrift her på instagram!⁠
⁠
CITRONPASTA 🍋⁠
🍋 400 g spaghetti⁠
🍋 2 tsk flagesalt⁠
Når din gryde med kogende vand bulderkoger tilsættes spaghetti, kog det lidt under pakkens anvisning og gem 1-2 dl kogevand.⁠
⁠
🍋 1 stk citron⁠
Vask den grundigt, riv skalen af den, dernæst pres halvdelen af saften.⁠
🍋 90 g olivenolie⁠
Bland citronen saft og skal i olien. ⁠
⁠
Varm en sauterpande og tilsæt⁠
🍋 30 g smør⁠
lad det brune⁠
🍋 1 fed hvidløg⁠
svits det hurtigt i den brunede smør⁠
🍋 50 ml hvidvin⁠
lad det simre i nogle minutter, så alkoholen fordamper. ⁠
Tilføj nu den kogte pasta og citronolien til sauterpanden. Tilsæt nu 0,5-1dl af kogevandet. Lad det samle sig og se an hvor meget kogevand du skal bruge. ⁠
Smag til med salt og friskkværnet peber⁠
⁠
🍋 30 g Parmesan⁠
Riv parmesan, top din anrettet pasta.⁠
⁠
Velbekomme!⁠
Du kan som altid finde opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk! 🤩⁠
⁠
Skal du lave den?⁠
⁠
⁠
#vegetarmad #hverdagspasta #marialottes #vegetarisk #pastamedcitron #citroner #citron #pastaret #vegetariskhverdagsmad #vegetarian #grønmad #hverdagsmad #Lækkerpasta #aftensmad #nemaftensmad #vegetar #vegetariskmad #foodstagram #citronskal #parmesan #nemmad #frokost #simpelopskrift #spaghetti #hjemmelavetpasta #vegetariskaftensmad⁠
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Drikke

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør

Snacks

Sæson

Personlige indlæg

Ud at rejse

Ud at spise

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Guides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK