
I weekenden er jeg hos mine forældre, og i dag har vi spist disse fuldkorns belgiske vafler til morgenmad sammen med en sundere version af chokoladecreme. Jeg nyder at være hjemme på weekend og hygge lidt om mine forældre – og med hjemmebagte vafler kan en søndag morgen vist ikke blive bedre.
Når jeg er hos mine forældre, bliver vaflerne altid i firkantet format, fordi de har dette vaffeljern*. Jeg selv har et hjerte-vaffeljern som jeg kun lige er begyndt at eksperimentere med – jeg synes virkelig vafler er lækre, så det kommer der meget mere af her på bloggen! Jeg er allerede helt vild med disse citronvafler, som indeholder birkes – en megalækker smagskombination. Jeg er også svært glad for søde og svampede bananvafler.
Sunde belgiske vafler med fuldkorn
Jeg kalder vaflerne for belgiske fordi de har den firkantede form, som belgiske vafler normalt har. Men du kan også sagtens bruge denne dej i et hjertevaffeljern.
Vaflerne er lavet på fuldkornsmel for at få en grovere og sundere variant fremfor ren hvede. Det giver også lidt struktur, hvilket jeg synes er meget lækkert, især når man spiser vaflerne med sødt tilbehør.
Mange sunde vaffelopskrifter bruger banan som sødemiddel, men jeg har lavet denne opskrift uden. Så hvis du ikke er så meget til banan, så kan du med fordel prøve denne opskrift. Jeg har desuden tilføjet lidt kardemomme, og det passer så godt til.

De bedste belgiske vafler uden smør og sukker
Man kan sagtens lave belgiske vafler sunde uden at gå på kompromis med smagen. Udover at bruge fuldkornsmel, bruger jeg også havregryn og har udeladt både smør og sukker til fordel for en lille smule vaniljepulver.
Man kan dog ikke komme udenom at bruge fedtstof, når man bager vaflerne, så jeg bruger tit kokosolie for at bruge et sundere fedtstof. Men hvis du hellere vil bruge smør, kan du også sagtens det.
Få opskrift på nemme belgiske vafler med fuldkorn her:

Belgiske vafler
Ingredienser
Fuldkornsvafler
- 100 g hvedemel
- 20 g havregryn
- 1 tsk vaniljepulver*
- 2,5 dl mælk
- 2 stk æg
- 1 nip salt
- 1 tsk kardemomme*
Chokoladecreme
- 1 stk avocado
- 3 spsk honning
- 4 spsk kakaopulver*
Fremgangsmåde
- Blend havregryn til mel.
- Pisk havremel og grahamsmel sammen med salt, vaniljepulver og mælk til dejen er glat og fri for klumper.
- Pisk æggene i en anden skål og rør dem i dejen.
- Sæt gerne dejen på køl i 20 minutters tid, så melet kan suge lidt væske
- Varm dit vaffeljern op og bag dem i kokosolie eller smør, til de er let gyldne og slipper vaffeljernet.
Chokoladecreme
- Alle ingredienser blendes med stavblender eller i en minihakker indtil chokoladecremen er helt fin og ensartet.
- Brug chokoladecremen ovenpå dine vafler, sammen med evt. friske bær.
- Velbekomme og god søndag.
Sund chokoladecreme
Det var helt med vilje, at jeg lavede disse belgiske vafler uden tilsat sukker. Jeg lavede nemlig en vildt lækker chokoladecreme til, som blev sødet med honning og bare passede perfekt til vaflerne.
Chokoladecremen er lidt anderledes, da den er lavet på avocado. Men lad dig ikke skræmme, avocado smagen står ikke tydeligt frem, men giver derimod en dejlig blød konsistens. Det er desuden en rigtig god måde at få flere sunde fedtstoffer ind i morgenmaden.
Denne opskrift på vafler kan selvfølgelig også spises til frokost, da de jo ikke er søde. De er fx helt geniale til at lave en vaffel sandwich, hvor man i stedet for brød bruger vafler. Hvis du vil prøve det, vil jeg dog anbefale dig at udelade vaniljepulveret fra opskriften.
De belgiske vafler kan uden tvivl også bruges til dessert sammen med dine foretrukne tilbehør. Udover hjemmelavet chokoladecreme er jeg selv rigtig glad for den helt klassiske kombination af syltetøj og flormelis. Dét er altså svært at gå galt i byen med, når man serverer belgiske vafler.
