sunde belgiske vafler med chokoladecreme
I weekenden er jeg hos mine forældre, og i dag har vi spist disse sunde belgiske vafler til morgenmad sammen med en sundere version af chokoladecreme. Jeg nyder at starte weekenden med hjemmebagte vafler kan en søndag morgen vist ikke blive bedre.
Sunde belgiske vafler
Ingredienser
Vafler
- 20 g havregryn*
- 70 g hvedemel
- 20 g fuldkorns speltmel
- ¼ stk flagesalt
- 1 tsk vaniljepulver*
- 1 tsk stødt kardemomme*
- 250 ml mælk
- 2 stk æg
Chokoladecreme
- 1 stk avocado
- 45 g honning
- 30 g kakaopulver*
Desuden
- 15 g kokosolie* (til stegning)
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Blend havregryn til mel.
- Pisk havregryn og mel sammen med salt, vaniljepulver, kardemomme og mælk til dejen er glat og fri for klumper.
- Pisk æggene i en anden skål og rør dem i dejen.
- Sæt gerne dejen på køl i 20 minutters tid, så melet kan suge lidt væske
- Varm dit vaffeljern op og bag dem i kokosolie eller smør, til de er let gyldne og slipper vaffeljernet.
Chokoladecreme
- Alle ingredienser blendes med stavblender eller i en minihakker indtil chokoladecremen er helt fin og ensartet.
- Brug chokoladecremen ovenpå dine vafler, sammen med evt. friske bær.
Opskrift på sunde belgiske vafler
Jeg kalder vaflerne for belgiske fordi de har den firkantede form. Men du kan også sagtens stege samme vaffeldej i et hjertevaffeljern.
Vaflerne er lavet på fuldkornsmel for at få en grovere og sundere variant fremfor kun at lave dejen med ren hvede. Det giver også lidt struktur, hvilket jeg synes er meget lækkert, især når man spiser vaflerne med sødt tilbehør.
Tips til opskriften
- Sunde vafler har godt af at blive sammensat af en masse toppings. Brug gerne 3 eller flere toppings: Fx noget sprødt, noget frisk og noget cremet.
- Bær, sirup eller marmelade er gode toppings.
- Denne opskrift på vafler kan selvfølgelig også spises til frokost, da de jo ikke er søde. De er fx helt geniale til at lave en vaffel sandwich, hvor man i stedet for brød bruger vafler. Hvis du vil prøve det, vil jeg dog anbefale dig at udelade vaniljepulveret i opskriften.
De bedste belgiske vafler uden smør og sukker
Man kan sagtens lave belgiske vafler sunde uden at gå på kompromis med smagen. Udover at bruge fuldkornsmel, bruger jeg også havregryn og har udeladt både smør og sukker til fordel for en lille smule vaniljepulver.
Man kan dog ikke komme udenom at bruge fedtstof, når man bager vaflerne, så jeg bruger tit kokosolie eller smør for at bruge et sundere fedtstof.
Sund chokoladecreme som tilbehør
Det var helt med vilje, at jeg lavede disse belgiske vafler uden tilsat sukker. Jeg lavede nemlig en vildt lækker chokoladecreme til, som blev sødet med honning og bare passede perfekt til vaflerne.
Chokoladecremen er lidt anderledes, da den er lavet på avocado. Men lad dig ikke skræmme, avocado smagen står ikke tydeligt frem, men giver derimod en dejlig blød konsistens. Det er desuden en rigtig god måde at få flere sunde fedtstoffer ind i morgenmaden.
De belgiske vafler kan uden tvivl også bruges til dessert sammen med dine foretrukne tilbehør. Udover hjemmelavet chokoladecreme er jeg selv rigtig glad for den helt klassiske kombination af syltetøj og flormelis. Dét er altså svært at gå galt i byen med, når man serverer belgiske vafler.