Tyrkiske fladbrød
Disse arabiske fladbrød er lækre og saftige; de er det perfekte tilbehør til alt fra salater og dips til kød og gryderetter. De kan også fyldes med lækre sager og rulles som durum. De kan fx spises til lamme kødboller, grønt og en god dressing eller hummus.
Tyrkiske fladbrød
Ingredienser
- 20 g gær
- 250 ml vand
- 150 g græsk yoghurt 2 %
- 2 tsk flagesalt
- 100 g durum hvedemel*
- 350 g hvedemel
Køkkenudstyr
- Stegepande
Fremgangsmåde
- Jeg bruger en røremaskine, men du kan sagtens ælte dejen i hånden.
- Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt græsk yoghurt samt salt.
- Tilsæt durummel og hvedemel til du har en smidig dej der slipper skålens kant.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 time og 30 minutter.
- Del dejen i 8 lige store stykker, ca. 100 g pr. dejklump og tril dem i kugler.
- Rul hver klump ud i en cirkel med en tykkelse på 2 mm.
- Varm en stor pande godt op, på middel varme – den skal være tør.
- Bag hvert brød i ca. 2-3 minutter på hver side. Brug en paletkniv til at vende dem.
- Mens du fortsat bager hvert brød, pakkes de resterende ind i et rent viskestykke så de holder sig lune og bløde.
Arabiske eller tyrkiske fladbrød?
Brød hedder Khubz på arabisk, og måske kender du også fladbrød under dette navn. De spises meget i de arabiske lande, og selvom det kan referere til mange typer brød, så er det som regel fladbrød, der menes, når man støder på Khubz.
Tyrkiske fladbrød hedder derimod bazlama, men er nærmest det samme. Så om du er mest til tyrkiske eller arabiske fladbrød, så er disse nemme fladbrød en god opskrift, da de to minder meget om hinanden.
Disse fladbrød kan du bage på panden og enten servere til et måltid eller fyldes ligesom hvis det var durum.
Opskrift på nemme tyrkiske fladbrød på panden
Fladbrød er utrolig nemme at lave, da der kun skal bruges få ingredienser, og fremgangsmåden er simpel. Opskriften er både med gær og yoghurt. Fladbrødene laves med yoghurt for et syrligt, saftigt kick, mens hævningen sørger for at du får lækre, luftige fladbrød.
Når dejen er hævet, deles den i 8 kugler, som derefter rulles ud. Jeg foretrækker tynde fladbrød, især hvis det er durum fladbrød, og ruller dem derfor ud til de er ca. 2 mm tykke. Så skal dine fladbrød på panden, hvor de bages.
TIP: Pak brødene godt ind, når de er tilberedte, så de holder sig lune inden servering. Du kan også komme lidt vand på dem og bage dem lune i ovnen i 2-3 minutter, hvis de er blevet for kolde efter tilberedning.
Tilberedning af fladbrød
Det bedste resultat fås ved at stege fladbrød på panden. Du kan dog også fryse dem ned og tø dem op igen, når de skal spises. Det er fx smart, hvis du altid gerne vil have fladbrød på hånden.
Fladbrødene skal ikke være sprøde – da de jo skal kunne rulles – så det er bedst at lade dem tø op inden opvarmning. Herefter kan du varme de hjemmelavede fladbrød op:
- I en brødrister – pas dog på de ikke blive for sprøde
- I mikrobølgeovnen – de skal have ca. 15-20 sek.
- I ovn – hold godt øje med dem
- På en varm plade, pande eller grill – bare lige få sekunder på hver side til de er varme
Hvad spiser man til hjemmelavede fladbrød?
Arabiske eller tyrkiske fladbrød kan spises med meget forskelligt tilbehør og på mange forskellige måder. Servér dem som durum fladbrød med fx kofta på spyd – krydrede kødboller- og hjemmelavet hummus eller en tahindressing og eventuelt med en tabouleh salat til.
Du kan også servere dem til et marokkansk inspireret måltid – eller finde mere inspiration i mit arkiv over mellemøstlig mad opskrifter.