Hummus
Jeg er stor fan af hummus og spiser det på ugentlig basis. Gerne til frokost eller som dip til snacks. Jeg laver det altid selv, da jeg synes den hjemmelavede bare smager bedst. Jeg kan godt synes at dem man køber smager lidt mere af kikærtemel end af kikærter, men måske det bare er mig?!
Hummus
Ingredienser
- 45 g lys tahin (3 spsk)
- 1 stk citron
- 1 tsk flagesalt
- 1 fed hvidløg
- 480 g kikærter* (svarende til 2 dåser)
- 1 tsk stødt spidskommen*
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
Ovenpå
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 1 tsk sød paprika*
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Blend først tahin, citronsaft samt salt og presset hvidløg sammen i en foodprocessor eller blender. Du vil opleve at det bliver en fast konsistens – det sker når citron og tahin røres sammen.
- Så snart du tilsætter en smule vand (ca. 2 spsk) forsvinder den faste konsistens, og i stedet blivet massen mere cremet.
- Tilsæt kikærter, spidskommen, olivenolie og citronskal . Blend til du har en lækker og cremet hummus. Tilsæt en smule vand – lidt ad gangen, til du opnår en ønsket konsistens på din hummus. Vær obs på mængden af vand ikke gør din hummus-smag kedelig, og vær hellere lidt gavmild med det.
- Smag til med ekstra citronsaft (og evt. skal), salt og friskkværnet peber samt ekstra spidskommen efter behov.
- Servér med et drys olivenolie samt lidt spidskommen eller paprika på toppen.
Brugbare tip til en god hjemmelavet hummus
Der er sikkert nogle af jer, der før har prøvet at lave hjemmelavet hummus uden at få succes. Enten er den ikke cremet nok eller også smager den ikke ”helt som den skal”. Derfor får du her mine bedste tips til, hvordan man får en perfekt, cremet hummus.
- Tahin: Man kan få både en mørk og lys tahin. Det er vigtigt at vælge den lyse, da det giver en mere cremet hummus.
- Olivenolie: Olivenolie er vigtigt, men vil du gerne have en fedtfattig variant kan du godt udelade lidt til fordel for vand. Dog ikke det hele.
- En god blender: Det er et utrolig vigtigt redskab til at lave hummus! Din blender skal nemlig kunne holde og kunne blende det hele, så alt bliver rørt sammen til en cremet lækker hummusdip.
- Krydderier: I opskriften her bruger jeg spidskommen, men du kan sagtens lege med krydderierne. Prøv fx chili, karry, koriander mv.
- Grøntsager: Du kan lege med at komme kogte grøntsager i og lave alt fra rødbedehummus til hummus med soltørrede tomater.
- Grovere variant: Er du ikke til den helt smooth variant, så gem nogle af kikærterne og blend dem i lige før servering.
Den bedste opskrift på hummus
Det vigtigste for mig i denne opskrift er, at det giver mig en hummus præcis som jeg elsker den, og at den super nem at lave. Alt du har brug for er sådan set bare en god blender og ellers lidt tålmodighed, når du blender. Jeg starter med at blende tahin først sammen med citron og hvidløg, så det får en fast konsistens, som derefter kan blendes til en super cremet kikærtedip, når først du tilsætter vand og kikærter.
Når du først har lavet din grundopskrift på hummus, kan du begynde at lege med smage og tekstur. Fx kan du blande hummus op med lidt creme fraiche, så du får en hummuscreme. Sådan en creme er virkelig lækker at serverer som jeg har gjort, på disse grillede auberginer.
Brug den cremede dip som tilbehør til andet mad
Hvad kan man bruge dippen til? Spørgsmålet er klart mere, hvad kan man ikke bruge det til. Jeg synes nemlig det passer til virkelig mange ting!
Det går især godt sammen med brød, fx i sandwiches som denne vegetarisk sandwich, i hjemmebagte luftige pitabrød, til falafel eller bare ovenpå et helt klassisk stykke ristet rugbrød, når frokosten skal være nem.
Hummus er jo en meget populær spise blandt de mellemøstlige retter, og det passer rigtig godt med andet mad Mellemøsten. Prøv fx at bruge den som dip til hjemmelavede pitachips eller smør det på et ægte hjemmebagt fladbrød til en tyrkisk dönerkebab eller kofta. Og servér så en skøn tabouleh salat til.
Prøv også andre varianter, fx avocadohummus eller auberginehummus.
Er hummus sundt?
Selvfølgelig alt med måde. Men denne opskrift på hummus indeholder få og gode ingredienser – rene råvarer, sunde fedtstoffer og gode mængder protein. Det er en rigtig god kilde til protein, især hvis man ikke spiser kød. Og fordi ingredienslisten er simpel, vil jeg mene, at det er sundt at spise fremfor alverdens erstatningsprodukter.
Holdbarheden for hummusdip
Hummus kan holde sig 3-4 dage på køl, hvis du har den i en lufttæt beholder. Bliver den kedelig eller bliver du træt af at spise hummus flere dage i træk, så kan du altid lave lækre kikærtedeller af resterne.