Falafler – den nemmeste opskrift!

hjemmelavet falafel opskrift

Sprøde og krydrede falafler smager fantastisk – især når man lige rammer rigtigt med opskriften. Jeg har testet hjemmelavede falafler i et stykke tid nu med varierende resultater. Så blev de for tørre, så blev de lidt for krydrede eller også smuldrede de for mig. Men nu har jeg endelig ramt en opskrift, som jeg er tilfreds med hver gang. Og den skal I selvfølgelig have!

Mine sprøde falafler er nemme at lave, og de kan laves i ovn, på panden eller dybstegte. Alle de forskellige muligheder fortæller jeg om i opskriften. 

hjemmelavet falafel

Falafler

Falafler kan både laves i ovn eller steges. Disse er friturestegte, og har derfor en dejlig sprødhed udenpå og er bløde indeni.
4,78 fra 9 stemmer
Antal: 16 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse30 minutter
Hviletid45 minutter
I alt1 time 25 minutter

Ingredienser

Noter

TIP: Er farsen alt for våd kan du tilsætte 1-2 teskeer hvedemel mere. 

Fremgangsmåde

  • Kom 300 g forkogte kikærter, presset hvidløg, grofthakket løg, groftplukket bredbladet persille, olivenolie, krydderier, hvedemel samt salt og saften fra en citron i en foodprocessor og blend til du har en ensartet kikærtemasse, som har struktur, men hvor kikærterne er ikke længere er synlige.
  • Sæt farsen på køl i ca. 45 minutter.

Friturestegning

  • Varm en mellemstor gryde op med smagsneutral olie.
  • Når olien er mellem 180-190° varm, formes falaflerne med to skeer som formen er vist på de færdige falafler, således falaflerne bliver faste og ikke smuldre i olien under fristurestegningen.
  • Kom fire falafler i gryden ad gangen og friter til de er gyldne og sprøde. Brug en hulske til at tage dem op med.

I ovn

  • Opvarm ovnen til 180° varmluft.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og form i alt 12-16 falafler – enten med ske eller hænderne. Bag dem i ca. 20-25 minutter til de er gyldne og sprøde. Vend dem gerne lidt undervejs. 
    Tip: Pensl eller vend dem gerne lige i lidt olie, så de får en mere sprød overflade.
  • Velbekomme.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er falafel?

Falafler kommer fra Mellemøsten, og er en vegetarisk, friturestegt frikadelle, der laves på kikærter. Jeg går efter den ægte tyrkiske / arabiske variant og laver dem uden æg. 

Jeg elsker falafler og spiser dem tit, fordi de smager skønt og mætter på en dejlig måde. Og så er jeg helt tosset med mellemøstlig mad. Falafler har både de skønne krydderier fra det mellemøstlige køkken, og så laves de på en base af kikærter, som er en meget anvendt bælgfrugt i mellemøstlige retter. Bare tænk på hummus! 

falafler med kikærter på dåse

Opskrift på falafel – sprøde og nemme!

Jeg har testet opskriften utallige gange, og det er blevet den bedste falafel opskrift, jeg før har brugt. Derudover er det en virkelig nem opskrift, som giver både den lækre knasende skorpe og en midte, der er blød og krydret. Det er altså bare en herlig kombination!

Jeg laver altid en god, stor portion, så jeg har til flere dage eller kan komme nogle i fryseren. Så er der altid til en omgang nem aftensmad, når jeg har brug for det.  

Hjemmelavede falafler med kikærter på dåse

Skal det være helt rigtigt, så bruger man tørrede kikærter, der skal stå og udbløde natten over. Men jeg har testet og testet, hvordan man kan lave falafler af kikærter på dåse i stedet. Så behøver man nemlig ikke planlægge sig ud af det. Jeg synes sagtens man kan få gode resultater med kikærter på dåse, og det passer bedre ind i min hverdag. 

Opskriften er virkelig simpel. Du skal starte med at lave kikærtemassen, som blot indebærer at putte alle ingredienserne i en foodprocessor. Så skal farsen på køl i ca. 45 minutter, hvorefter du kan tilberede falafel på din foretrukne måde: i ovn, på panden eller friturestegt. 

de-bedste-falafler

Sådan laver du nemme falafler – flere fremgangsmåder

Når du laver farsen til dine falafler, så sørg for at massen bliver ensartet – det skal ikke være for fint, men det er vigtigt at kikærterne er helt blendet, så falaflerne ikke falder fra hinanden under tilberedning. Gå altså gerne efter en lidt grov, men sammenhængende konsistens. 

Farsen skal så hvile, og du kan med fordel lade den stå på køl i flere timer, hvis du gerne vil være i god tid. 

Falaflerne kan tilberedes lige som du har lyst, men lad os være ærlige – den bedste sprødhed fås ved, at de kommer en tur i frituren. 

Falafel i ovn

Friturestegt giver den bedste sprødhed, til gengæld giver ovnbagt falafel et sundere resultat. Når du har formet falaflerne, kan du med fordel vende dem i lidt olie eller pensle dem med olie, så overfladen bliver gylden. 

Falafel i ovn er især en fordel, hvis du laver en kæmpe portion, for de passer sig selv, og der er plads til mange på en plade. Det er tidsbesparende og super nemt. 

Falafler i gryde – friturestegte falafler

Vil du gerne lave falafler efter en autentisk falafel opskrift, så er det friturestegning, du skal gå efter.

Brug først og fremmest en smagsneutral olie – det kan fx være solsikkeolie eller vindruekerneolie. Jeg friterer i en lille gryde og bruger ca. 0,5-1 L olie – der skal være nok til at falaflerne bliver helt dækket. 

Når du frituresteger, så pas på olien ikke bliver for varm. Så får du nemlig falafler, der er brændte udenpå og undertilberedte inden i. Hvis du er i tvivl, kan du tjekke temperaturen med et termometer: Den skal være ca. 180-190 grader. 

Falafler på panden

En god løsning, hvis du bare laver en mindre portion og gerne vil have sprøde falafler uden at friturestege. Hjemmelavede falafler på panden skal stege et godt stykke tid og vendes undervejs. Lidt ligesom når man steger frikadeller. 

tilbehør til sprøde falafler

Veganske falafler uden æg

Mange laver hjemmelavede falafler med æg, men den autentiske opskrift er uden æg. Så får man samtidig veganske falafler, som alle kan være med på.  

Lækre tilbehør – hvad spiser man til falafel?

Falafler kan serveres for sig selv sammen med mange spændende dips som tilbehør. Falafel serveres ofte sammen med hummus eller baba ganoush, men også tahindressing er en god falafel dressing

Prøv også at servere falafler i en salat, fx som en Buddha bowl med forskellige grøntsager og syltede rødløg. Og top af med den lækreste mellemøstlige grøntsagsdip. Så godt! Smør eventuelt madpandekager med ajvar, humus eller baba ganoush og fyld med falafler.

Falafler til pitabrød

Falafler er geniale i pitabrød, især når aftensmaden skal være vegetarisk, og især hvis man bager hjemmebagte pitabrød. Jeg kan virkelig anbefale dig at følge min opskrift på pitabrød med falafler og lave det til aftensmad, for det smager simpelthen så godt, og det er en nem opskrift. Det serveres med hvidløgsdressing – en genial falafeldressing, som du også finder i opskriften. 

Prøv også falafler som fyld i fladbrød.

Kan man fryse falafel?

Ja. Du kan fryse både fars og færdiglavede falafler ned. Opbevar dem i en frysepose eller bøtte.  

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 997
4,78 from 9 votes (9 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments