Baba ganoush – cremet aubergine dip

libanesisk baba ganoush - dip med aubergine

Den mellemøstlige dip som er af libanesisk oprindelse smager vidunderligt. Det er en virkelig lækker og nem dip lavet på dejlige auberginer, citronsaft, olivenolie, tahini og nogle skønne aromatiske krydderier.

Typisk indgår denne skønne aubergine dip af bagte hele auberginer der blendes i den traditionelle libanesiske mezze = små retter som serveres som appetitvækkere. Jeg elsker denne her dip, til andre tyrkiske retter fra det mellemøstlige køkken. Ligesom med hummus er det absurd lækkert at dyppe et lækkert stykke fladbrød i. De to på et bord som dips til diverse salater. Uhm, det er godt!

Baba Ganoush opskrift

Baba ganoush

Baba ganoush er en lækker libanesisk aubergine dip, som er nem at lave. Denne opskrift er lavet med tahin og smager vidunderligt. Prøv den – god til mange retter.
5 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse35 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt40 minutter

Ingredienser

Baba ganoush

  • 2 stk auberginer
  • 2 fed hvidløg
  • 45 g lys tahin
  • 15 g olivenolie*
  • ½ tsk flagesalt
  • 1 stk citron
  • ¼ bundt bredbladet persille

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200° varmluft.
  • Prik med en kødnål eller gaffel 10 huller i hver aubergine og kom dem i et ovnfast fad i ca. 35 minutter, til de er faldet sammen og helt gennembagte. De bliver forholdvis sorte og rynkede i deres udseende. Lad dem herefter afkøle.
  • Skær auberginerne over på langs og skrab indmaden ud med en ske.
  • I en foodprocessor blendes auberginekødet med hvidløg, tahin, olivenolie og salt til en grov dip. Smag til med mere salt og citronsaft.
  • Kom dippen i en skål, top med lidt olivenolie og finthakket bredbladet persille.
  • Servér med fx pitabrød eller tyrkiske fladbrød.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Lækker ægte libanesisk aubergine dip

Denne er virkelig en af de bedste opskrifter på dip med aubergine du kan lave, hvis du spørger mig.

Denne herlige traditionelle dip er god som en del af en mezze sammen med flere mellemøstlige retter. Denne ret laver jo næsten sig selv, og i den tid den er i ovnen kan du forberede nogle andre retter. Så om du skal servere for dine dejligste venner eller familien, er jeg sikker på, at du vil kunne overraske dem med en fantastisk mezze med de bedste retter fra det mellemøstlige køkken!

Er du vild med tanken om at bruge aubergine i en dip, så MÅ du altså prøve en af mine andre grøntsagsdips, hvor man også bager auberginen inden. Det er ajvar, jeg hentyder til. Og både ajvar og baba ganoush er forresten lækkert at smøre i madpandekager.

tilbehør til baba ganoush

Opskrift på baba ganoush med tahin

Denne forkælelse for sjælen med en lækker cremet aubergine dip er heldigvis lavet med en nem opskrift. Aubergine klargøres ved at prikke huller i skindet, hvorefter de bages i ovnen i 35 minutter. Når auberginer er gennembagte og måske ligner en mutant rosin skæres de midt over, og indmaden blendes sammen med hvidløg, tahin, salt og olivenolie, til du har en grov cremet konsistens på din cremede aubergine dip. Smag endeligt til med citronsaft.

Anret dippen med i en skål og flad den ud med bagsiden af en ske, for derefter at toppe med olivenolie og friskhakket persille. Nyd din herlige dip med aubergine som forret med friskbagt brød, pitabrød eller fladbrød. 

Ingredienser til den bedste baba ganoush

En simpel libanesisk dip med få, men gode lækre ingredienser. Dippen indeholder:

  • Auberginer: Er basis for hele opskriften. Auberginerne bages for at blødgøres, samt udvikle de søde smage som kommer frem efter en tur i ovnen. I baba ganoush er det helt essentielt at bage auberginerne, for at få den autentiske cremede lækre aubergine dip. 
  • Hvidløg: Som altid er hvidløg med til at fremhæve smage, samt bidrager de små fed også med et lille indspark af noget stærkt. Du tilsætter selvfølgelig bare hvidløg efter smag.
  • Tahin: Jeg bruger gerne lys tahin, men du kan lave et mix af ristet mørk tahin og lys tahin. Tahin eller tahini er en skøn paste af sesamfrø som ofte bruges i det mellemøstlige køkken, fx i en tahindressing. Men også særligt i tilbehør, såsom denne traditionelle dip med aubergine eller en klassisk hummus. Jeg er vild med smagen af tahin, og topper også gerne mine dips med en ekstra cirkel tahin
  • Olivenolie: Smager jo fantastisk og bitterhed, og så giver olien en dejlig fedme til den libanesiske dip.
  • Citron: Når noget er cremet og smager en smule fedtet, er det essentielt at afbalancerer med noget syrligt. Derfor er der citronsaft i denne opskrift, og du bruger bare som din smagsløg siger dig er tilpas. 

Tilbehør til hjemmelavet baba ganoush

Når du nu lægger tid og kærlighed i denne skønne cremede dip med aubergine skal den selvfølgelig serveres i flæng med noget akkurat så delikat. Jeg vil foreslå at servere din hjemmelavede dip med en dejlig salat, det kunne fx være en tabouleh, samt med nogle lækre tyrkiske fladbrød. Se det er en fantastisk kombination. Frisk hjemmelavet auberginedip med friskbagte tyrkiske fladbrød. Det kan slå benene væk på enhver – sikkert også Gordon Ramsay 😉

baba ghanoush

bedste opskrift paa baba ganoush

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

6 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments