Ajvar – lækker peberfrugt dip

hjemmelavet ajvar dip

Sådan en ajvar relish er virkelig lækker, og man kan lave alt mulig mad med ajvar. Ajvar kan købes i velassorterede supermarkeder, i bazarer eller hos grønthandlere. Men man kan også sagtens lave det selv. Traditionelle opskrifter er meget tidskrævende, men denne opskrift på ajvar dressing er nem og lynhurtig at lave, og så smager det skønt!

ajvar opskrift

Ajvar

Hjemmelavet ajvar relish er en skøn grøntsagsdip med aubergine og rød peberfrugt, som er lækker til alt fra knækbrød, tapas eller brød.
5 fra 3 stemmer
Antal: 2 glas
Forberedelse45 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt50 minutter

Ingredienser

  • 1 stk aubergine
  • 3 stk røde peberfrugter
  • 2 fed hvidløg
  • 0,5 stk rød chili
  • 45 g olivenolie*
  • 0,5 stk citron
  • 5 g sukker
  • salt og friskkværnet peber

Køkkenudstyr

Noter

Holdbarhed: ca. 1 uge.

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200° varmluft.
  • Skær peberfrugter og aubergine i grove tern og fordel dem på en beklædt bageplade. Bag i ca. 40 minutter. Lad herefter afkøle en smule.
  • Pil hvidløg og halver dem. Fjern kerner fra en halv chili og skær den fint.
  • Kom alle ingredienser i en foodprocessor og blend til du har en cremet dip. Smag til med lidt sukker samt salt og friskkværnet peber.
  • Kom dippen i et skoldet glas og opbevar i køleskabet.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er ajvar?

Ja, hvad er ajvar? Det er en form for relish eller sauce lavet på rød peberfrugt og aubergine. Ordet kommer fra tyrkisk, men ajvar sauce bliver især spist på Balkanhalvøen. Her laver man en kæmpe portion hjemmelavet ajvar om efteråret, når peberfrugt er i sæson, og så har man nok til hele vinteren. I Balkanlandene spises ajvar med oftest kød og brød. 

hvad er ajvar

Opskrift på ajvar

Den primære forskel på min opskrift på ajvar og den traditionelle er, at jeg ikke fjerner skindet fra peberfrugterne. Det er nemlig meget tidskrævende, og jeg synes ikke det gør så meget for hverken smag eller konsistens. 

Jeg starter med at bage peberfrugt og aubergine i tern, hvorefter alle ingredienserne tilføjes til en foodprocessor og blendes. Du kan også bruge en stavblender. Så skal der blot smages til.

En lækker grøntsags relish / dip med bagt rød peberfrugt

Ajvar er en mild relish – der også sagtens kan laves stærk! Tilføj mere eller mindre chili afhængig af, hvor stærk den skal være. 

Ajvar kan bruges som grøntsagsdip, dressing eller sauce. Servér fx med grøntsagsstave, hjemmebagte sprøde knækbrød eller brug det i en sandwich. 

TIP: Prøv også min opskrift på langtidsbagte tomater.  

Inspiration til flere dips: Hvis du er på udkig efter andre gode dips, kan jeg anbefale baba ganoush, hvor der også er aubergine i. Hummus med soltørrede tomater smager også helt vidunderligt!

Serveringsforslag

Hvis du savner ideer til mad med ajvar eller en enkelt opskrift med ajvar eller to, så kommer der straks nogle ideer til anvendelse:  

  • Fyld i pandekager: Smør en madpandekage med ajvardippen og toppe med bagte peberfrugter eller andet grønt, sorte bønner, koriander og avocado skiver. Rul den sammen og skær over som en slags wrap. Se, dét er en skøn opskrift med ajvar. 
  • Brød: Spis ajvar som en smørbar dip på rugbrød, flute eller hjemmebag. 
  • Pasta: Ajvar kan også vendes med pasta og evt. et drys parmesan. Har du ajvar stående i køleskabet, har du altså en hurtig aftensmad, hvor det kun lige er pastaen, der skal koges. 
  • Tapas: Du kan sagtens stille ajvar på tapasbordet som en dip eller tilbehør til de andre retter. Du finder her tapas opskrifter og ideer.
  • Kød: Den traditionelle måde at spise ajvar på er med kød – så servér dippen med pølser, frikadeller eller en hakkebøf. 
opskrift med ajvar dip

Ajvar relish

mad med ajvar
Klik på billedet og få opskriften på madpandekagerne.
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 998
5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments