Ajvar – lækker peberfrugt dip
Sådan en ajvar relish er virkelig lækker, og man kan lave alt mulig mad med ajvar. Ajvar kan købes i velassorterede supermarkeder, i bazarer eller hos grønthandlere. Men man kan også sagtens lave det selv. Traditionelle opskrifter er meget tidskrævende, men denne opskrift på ajvar dressing er nem og lynhurtig at lave, og så smager det skønt!
Ajvar
Ingredienser
- 1 stk aubergine
- 3 stk røde peberfrugter
- 2 fed hvidløg
- 0,5 stk rød chili
- 45 g olivenolie*
- 0,5 stk citron
- 5 g sukker
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
- Bagepapir
- Bageplade
- Glas med låg
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200° varmluft.
- Skær peberfrugter og aubergine i grove tern og fordel dem på en beklædt bageplade. Bag i ca. 40 minutter. Lad herefter afkøle en smule.
- Pil hvidløg og halver dem. Fjern kerner fra en halv chili og skær den fint.
- Kom alle ingredienser i en foodprocessor og blend til du har en cremet dip. Smag til med lidt sukker samt salt og friskkværnet peber.
- Kom dippen i et skoldet glas og opbevar i køleskabet.
Hvad er ajvar?
Ja, hvad er ajvar? Det er en form for relish eller sauce lavet på rød peberfrugt og aubergine. Ordet kommer fra tyrkisk, men ajvar sauce bliver især spist på Balkanhalvøen. Her laver man en kæmpe portion hjemmelavet ajvar om efteråret, når peberfrugt er i sæson, og så har man nok til hele vinteren. I Balkanlandene spises ajvar med oftest kød og brød.
Opskrift på ajvar
Den primære forskel på min opskrift på ajvar og den traditionelle er, at jeg ikke fjerner skindet fra peberfrugterne. Det er nemlig meget tidskrævende, og jeg synes ikke det gør så meget for hverken smag eller konsistens.
Jeg starter med at bage peberfrugt og aubergine i tern, hvorefter alle ingredienserne tilføjes til en foodprocessor og blendes. Du kan også bruge en stavblender. Så skal der blot smages til.
En lækker grøntsags relish / dip med bagt rød peberfrugt
Ajvar er en mild relish – der også sagtens kan laves stærk! Tilføj mere eller mindre chili afhængig af, hvor stærk den skal være.
Ajvar kan bruges som grøntsagsdip, dressing eller sauce. Servér fx med grøntsagsstave, hjemmebagte sprøde knækbrød eller brug det i en sandwich.
TIP: Prøv også min opskrift på langtidsbagte tomater.
Inspiration til flere dips: Hvis du er på udkig efter andre gode dips, kan jeg anbefale baba ganoush, hvor der også er aubergine i. Hummus med soltørrede tomater smager også helt vidunderligt!
Serveringsforslag
Hvis du savner ideer til mad med ajvar eller en enkelt opskrift med ajvar eller to, så kommer der straks nogle ideer til anvendelse:
- Fyld i pandekager: Smør en madpandekage med ajvardippen og toppe med bagte peberfrugter eller andet grønt, sorte bønner, koriander og avocado skiver. Rul den sammen og skær over som en slags wrap. Se, dét er en skøn opskrift med ajvar.
- Brød: Spis ajvar som en smørbar dip på rugbrød, flute eller hjemmebag.
- Pasta: Ajvar kan også vendes med pasta og evt. et drys parmesan. Har du ajvar stående i køleskabet, har du altså en hurtig aftensmad, hvor det kun lige er pastaen, der skal koges.
- Tapas: Du kan sagtens stille ajvar på tapasbordet som en dip eller tilbehør til de andre retter. Du finder her tapas opskrifter og ideer.
- Kød: Den traditionelle måde at spise ajvar på er med kød – så servér dippen med pølser, frikadeller eller en hakkebøf.