Kartoffelmos

luftig kartoffelmos

Min kæreste laver den bedste kartoffelmos! Men den indeholder også vildt meget smør – jeg har dog valgt at gøre denne opskrift lidt mere spiselig for de fleste – bogstavelig talt. Men jeg lover, at den stadig er rigtig lækker luftig og fløjlsblød. Er du dog ægte smør-glad, så fyr mere i, det skader ingenting.

Kartoffelmos er nok én af de retter som de fleste har fået serveret i de danske hjem, og det er der en god grund til. Det er et fantastisk tilbehør til simreretter og gryderetter, som fx gullash og coq au vin. Årh, eller til den helt gode klassiske brændende kærlighed med bacon og bløde løg. 

Den bedste hjemmelavet luftige kartoffelmos – pomme pureé!

En kartoffelmos skal være hjemmelavet og luftig. Sådan en god gammeldags kartoffelmos lavet med mælk og smør kan bruges til mange retter. Nogle vil også argumentere for at spise den alene, bare som den er.

Tip! Kog altid kartoflerne uden salt. Smag først til, til sidst.

opskrift på kartoffelmos med bagekartofler

Opskrift på kartoffelmos lavet med bagekartofler

Denne opskrift er meget nem, men du får stadig en cremet og lækker mos. Kartoffelmosen er lavet med bagekartofler, smør og sødmælk. Og så er den smag til med salt og friskkværnet peber. En helt vidunderlig smagskombination, der komplimenterer de fleste gryderetter rigtig godt!

Du skal blot skrælle kartoflerne, skære dem i store stykker og koge dem i en gryde med vand i ca. 20-25 minutter. Herefter skal smør og mælk smeltes i en gryde. 

OBS! Til min kartoffelmos presser jeg de kogte kartoflerne igennem en kartoffelpresser eller kartoffelmoser – det giver en mere cremet, luftig og blød kartoffelmos. Du kan dog også blot mose de kogte kartofler med et piskeris, og derefter røre det gradvist sammen med smørret og mælken. 

Derfor smeltes mælk og smør sammen i opskriften

Når mælk og smør smeltes inden det piskes let i de moste kartofler, bliver det nemmere at inkorporere. Meget nemmere faktisk! Desuden gør det, at du ikke får en kold mos, når både mælk og smør tilsættes.

kartoffelmos

Kartoffelmos

Kartoffelmos er meget nem at lave! Her får du en opskrift på luftig og cremet mos med kartofler, som er god som tilbehør til simreretter.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

  • 800 g bagekartofler
  • 125 g smør
  • 125 ml sødmælk
  • salt og friskkværnet peber

Noter

  • Tip: Nogle kartoffelsorter indeholder mere vand, derfor skal du måske bruge mindre mælk. Tilsæt derfor hellere gradvist mælke-smør-blandingen, til du opnår en ønsket konsistens. 

Fremgangsmåde

  • Skræl kartoflerne og skær dem i store chunks. Kom dem op i en gryde, og tilsæt vand til det dækker. Kog til kartoflerne er møre, i ca. 20-25 minutter.
  • Smelt smør og mælk i en gryde.
  • Kartoffelpresser/karotffelmoser: Pres kartoflerne gennem i en kartoffelpresser- eller moser, det giver en mere cremet og blød kartoffelmos. Tilsæt gradvist mælke-smør-blandingen til de mosede kartofler, mens du pisker det let – stop når du synes konsistensen på din mos er god.  
    Piskeris: Man kan dog også bare mose de kogte kartofler med et piskeris. Og herefter tilsætte smør- og mælken grasvist.
  • Smag til med salt og peber.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Mos med kartofler og grøntsager

For en anderledes kartoffelmos, kan du erstatte noget kartoffel med rodfrugter som fx gulerod, pastinak, knoldselleri eller persillerod.

Du kan også snige lidt flere grøntsager ind som fx broccoli eller blomkål i kartoffelmosen. 

Retter med kartoffelmos

En luftig kartoffelmos går godt som tilbehør til mange andre retter: Gryderetter, simreretter eller en steg. Her kommer lidt gode opskrifter, hvor du kan servere den cremede mos af kartofler til:

Hvorfor må man ikke piske kartoffelmos?

Det må man også gerne! Det skal man faktisk. Til gengæld må du ikke blende den! Når du laver kartoffelmos, er det vigtigt at du pisker den luftige, og ikke bruger en stavblender eller lignende for at lave mosen – det ødelægger kartoflens egenskab, da der bliver frigivet for meget stivelse der gør den klistret og sej. Også derfor du først må tilsætte salt til sidst.

Hvorfor bliver kartoffelmos sej?

Det kan skyldes at du enten har pisket for meget, tilsat salt for tidligt eller blendet kartoflerne.

Hvilke kartofler er gode til mos?

Brug en kartoffelsort, der er melet i konsistensen. Brug ikke med nye danske kartofler! Det ville også være synd, forresten. 

Efterår- og vinterkartoflerne er perfekte til formålet! Fx Bintje og Folva sorterne. 

Kan man varme kartoffelmos op igen?

Man kan sagtens varme eller genopvarme en kartoffelmos igen – brug dog lidt mere mælk, hvis den virker for tør. Så har du igen en lækker og cremet mos! 

Tip! Du kan også bage kartoffelmos ved 180 grader i ca. 20 minutter! 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments