Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Brunede kartofler

Gå til opskrift Udskriv
nemme brunede kartofler

Dejlige brunede kartofler laves med en god smør, sukker og kærlighed (+ tålmodighed). De brunede kartofler skal være blanke og karamelfarvede, og have et godt bid. Og så skal den søde karamel naturligvis sidde fast på kartoflerne.

Du kan lave brunkartofler med kartofler fra glas eller koge dem selv. Jeg vil anbefale dig at koge kartofler selv og selv pille dem. Det giver det bedste resultat, og det er jo kun jul én gang om året, så det er værd at give sig tiden til det. Det er hurtigt gjort og bagefter kan du være stolt af dine brunkartofler. 

Men hvad er hemmeligheden bag de brune kartofler? Hvordan laver man brunede kartofler? Og hvordan undgår man at de brænder på? Eller karamellen bliver for flydende eller omvendt, bliver til klumper? 

Jeg ved der er mange spørgsmål at stille, og selv har jeg siddet med dem. Nu har jeg skrevet et indlæg med alle mine brugbare tips – hvad du skal gøre og bestemt ikke gøre, men også renskrevet den perfekte opskrift på de dejlige sukkerbrunede kartofler, som er 100 % skudsikker hver gang!

Nemme brunede kartofler til jul

De brunede kartofler er en absolut klassiker at spise i julen og særligt til det helt store julebord juleaftensdag. Selvfølgelig sammen med den saftige andesteg, gammeldags rødkål, brun sovs og måske også flæskesteg for nogle samt en sprød rødkålssalat med appelsin. 

De brune kartofler hører sig til i julen. I min familie har vi altid fået almindelige kogte kartofler og søde brunede kartofler. Så kan man ligesom selv vælge til og fra. Men jeg synes bestemt det brune af slagsen, hører sig til. Derfor vil jeg også dele min opskrift på nemme brunede kartofler med sukker og smør, som er karamelliserede, lækre og det perfekte tilbehør. 

brunede kartofler til flæskesteg

brunede kartofler og tilbehør

Sådan laver du skudsikre brunede kartofler 

Kartoflerne: Du kan købe dig til færdigkogte- og pillede kartofler. Men lad os være ærlige – resultatet er ikke nær så godt som hvis du selv har været i gang. Når du selv koger kartoflerne, vil du opnå mere bid og friskhed, fremfor kartoflerne på glas. Plus du vil have sværere ved at få karamellen til at sidde fast på glaskartoflerne. Men jeg ved det også er et spørgsmål om tid for nogle. 

For de bedste brunede kartofler, skal de pilles – altså frigøre dem fra skrællen, således karamellen bedre kan sidde fast om kartoflen. Hvis den er skrællet og kogt, er det ikke nær så nemt. Du kan med fordel bruge en urtekniv til at skrabe skrællen af. Du kan med fordel planlægge denne her proces dagen før brug. 

Karamellen: Til brunede kartofler, skal der laves en karamel som laves med smør og sukker samt en smule vand. Det nemmeste at arbejde med er almindeligt hvidt sukker – du kan godt bruge rørsukker eller brun faring. 

Sukker skal først smeltes på en middelvarm pande til en gylden karamel. Til at starte med går det langsomt, og du vil måske føle der ikke sker noget. Men pludselig går det stærkt og derfor skal du holde øje – justér evt. på varmen, så det ikke brænder på. Det er vigtigt, for ellers skal du starte forfra. Vær tålmodig og vent med at røre rundt, til alt sukker er smeltet. Et tip er at trække panden rundt, så det får lige meget varme. Efter sukker er smeltet, har du gennemført den ”svære del” – derfra er det ret nemt! Så skal smør på panden og bruse op. Derefter tilsætte noget af kartoflernes kogevand, og det koges op til karamellen samler sig.

Kartoflerne tilsættes og så skal de bare vendes jævnligt rundt i karamellen så de får et tyndt lag sukker. Nu skal du blot vente tålmodigt.

Opskrift på brunkartofler med farin eller sukker

Den svære del er tålmodigheden når sukker skal smeltes. Men derfra er det ret nemt. Jeg vil anbefale dig at bruge almindelig hvidt sukker, men rørsukker og brun farin kan også bruges. Resultatet vil dog være forskelligt. Jeg har brugt hvidt sukker i min opskrift.

TIP: Start gerne et par timer før servering, da du både skal koge kartofler, pille dem og de skal køle helt af før du bruner dem på panden i sukker og smør.

Få min opskrift på brunede kartofler på panden her: 

Reklamelinks er markeret med*
Opskrift på brune kartofler med sukker

Brunede kartofler

Perfekte brunede kartofler i en skøn karamelsauce med sukker og smør. Brug små kartofler og lav dem i god tid.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse20 min
I alt30 min

Ingredienser

  • 600 g aspargeskartofler
  • 150 g sukker*
  • 50 g smør

Noter

  • Start gerne et par timer før servering, da du både skal koge kartofler, pille dem og de skal køle helt af før du bruner dem på panden i sukker og smør.

Fremgangsmåde

Kogning af kartofler

  • OBS! Kartoflerne skal bruges kolde og du skal derfor koge kartoflerne i minimum et par timer før brug – gerne dagen før.
  • Kog kartoflerne i letsaltet vand – de skal kun lige koges møre. 
  • Hæld vandet fra og kom dem i isvand. 
  • Pil skrællen af kartoflerne – evt. med hjælp fra en urtekniv. Lad kartoflerne køle helt af inden brug.  

Brunede kartofler

  • Kom sukkeret på en passende størrelse pande og skru op på medium blus, lad sukkeret smelte stille og rolig, man må ikke røre i massen imens, men man kan trække panden lidt rundt på blusset, hvis sukkeret smelter før nogen steder.
  • Når sukkeret er helt smeltet og gyldent kommes smørret på. Når smørret er bruset op og smeltet tilsættes kogevandet fra kartoflerne og det hele koges hurtigt op, så karamellen samler sig.
  • Tilsæt kartoflerne og ladet det hele koge langsomt sammen i 10-12 min. under lidt omrøring.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Hurtige tips til at lave de bedste sukkerbrunede kartofler

  • Kog selv kartoflerne og brug ikke dem fra glas. Du vil få en mere fast kartoffel, hvis du selv koger og piller dem. Gør det evt. dagen før, så du sparer tid.
  • Brug små babykartofler eller aspargeskartofler – dog er aspargeskartofler lidt mere trælse at pille for skræl. 
  • Lav brunede kartofler uden skræl. 
  • Brug smør! Godt økologisk smør, gerne saltet. Lad være med at bruge margarine – det er ikke det samme. 
  • Hvis dit sukker brænder på, kan den ikke reddes og skal derfor smides ud. ØV!
  • Kom lidt af dit andefedt eller fedt fra flæskestegen ved, det giver en skøn smag. 
  • Brug sukker og ikke honning. Du kan sagtens bruge brun farin eller flormelis. 
Opskrift på brune kartofler med sukker

Hvor mange brunede kartofler pr. person?

Hvis du følger opskriften ovenfor, kan du regne med at der er nok til fire personer. Regn med ca. 250-300 g kartofler pr. person – rå vægt.  

Kategorier - Julemad til juleaften
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Knuste kartofler med hvidløgssmør

Knuste kartofler med hvidløgssmør og parmesan

Kyllingeboller i karrysauce med kokos og æble

Kyllingeboller i karry med kokosmælk

Risengrød med kanelsukker

Risengrød og guide til forskellige tilberedninger

Stegt andebryst

Stegt andebryst

flæskesteg-med-sprøde-svær

Flæskesteg og flæskestegssauce

Ramsløgspesto

Ramsløgspesto

Pikant kylling i fad med grønt

Pikant kylling i fad med grønt

Grillede asparges med pocheret æg og ristede hampefrø

Grillede asparges med pocheret æg og ristede hampefrø

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 29

Open
Reklame 〰️ I samarbejde med sejeste @nordic.harvest har jeg tryllet en nem onsdagspasta med rucolacreme frem🌿⁠ Til opskriften bruger jeg en af de skønne salater fra Nordic Harvest - nemlig deres baby rucola. Det hedder baby rucola, fordi Nordic Harvests bladgrønt ikke vokser sig ret stort. De dyrker nemlig i en vertikal farm, i etager, hvor de kan spare på både plads og vand. Derfor er denne rucola heller ikke så bitter 🌱👌🏻 Jeg har selv for nylig været en tur forbi Nordic Harvest for at se, hvordan de gør. For en madnørd som mig er det så spændende at opleve, og deres produkter er on point - hver og én. Kæmpe anbefaling herfra. ⁠
⁠
Pasta koges 1-2 minutter mindre end anvist på pakke, og blandes med 1 dl kogevand og pesto 💚⁠
⁠
Derfor er det faktisk bare pesto som skal blendes sammen, og det kan du gøre mens pastaen koges.⁠
⁠
💚 1 håndfuld basilikum⁠
💚 ½ håndfuld bredbladet persille⁠
💚 20 g pinjekerner⁠
💚 1 lille fed hvidløg ⁠
💚 60 g baby rucola, fra Nordic Harvest)⁠
💚 20 g olivenolie⁠
💚 60 g smagsneutral olie⁠
💚 salt og friskkværnet peber⁠
💚 1 stk citron⁠
⁠
Op i en blender/minihakker, og blend til en lind lækker pesto, smag til med salt, peber og citronsaft 🌿⁠
⁠
Find opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 💚⁠
⁠
Bonus-info: Jeg spurgte selvfølgelig også, om de dyrker økologisk. De bruger både økologisk gødning, økologiske frø og bruger hverken sprøjtemidler eller kemikalier, men kan dog ikke få lov at kalde sig økologiske. Ø-mærket dækker nemlig kun over dyrkning i jord.⁠
⁠
#pasta #grønpasta #rucola #pesto #pastamedpesto #onsdagspasta #pastaret #onsdag #rucolapesto #hjemmelavet⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠#Nordicharvest⁠

marialottes

View

Jun 27

Open
BAILEY IS MED CHOKOLADESAUCE 🤎🍫⁠ Det vilde ved den her Bailey is er, at det faktisk ikke er is med bailey, men blot is med baileysmag. Nemlig gennem ingredienserne cognac, kahlua og kaffe ☕️⁠ Jeg er nemlig mest til, at man prøver at ramme smagene med rene ingredienser, fremfor at tilsætte en Bailey! Men det kan man vel også nok? 😉
⁠
En rigtig voksenis - ikke så sød som normal is, derfor er det en god ide at putte nougat og chokoladesauce på toppen af sin baileyis. Det er en helt genial isdessert! 🍨 🤎⁠
⁠
Lyder det som noget for dig? ⁠
⁠
Godt nok er det is-sæson nu, men den kunne også snildt blive serveret til andre tider på året 🎇 🤍⁠
⁠
Find den på Marialottes.dk eller via link i bio 🤎⁠
⁠
#isdessert #bailey #voksen #is #sommer #baileyis #kaffeis⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK