Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Flæskesteg og flæskestegssauce

Gå til opskrift Udskriv
flæskesteg-med-sprøde-svær

Flæskesteg er en traditionel dansk spise, og særligt til jul er den ekstra populær. Dog er flæskesteg noget vi spiser og nyder godt af året rundt. Mest velkendt som en udskæring vi bruger i en hjemmelavet flæskestegssandwich med frisk rødkål, syltede agurker og mayonnaise eller blot på den gode gammeldags facon til jul med rødkålssalat, brune kartofler og brun sauce. 

Men hvordan får du en mør flæskesteg med sprød svær? Hvor lang tid skal flæskestegen have i ovnen? Og ved hvor mange grader? Og hvad med kernetemperaturen? Alle de spørgsmål du må sidde med, vil jeg prøve at besvare her i opskriften på hjemmelavet flæskesteg.

En god flæskesteg skal have sprøde saltede svær der knaser godt, være dejlig saftig og have mørt kød. Ellers gider jeg ikke spise den. Den skal derfor tilberedes korrekt, så det ikke bliver en kedelig tør omgang. Jeg har øvet mig nogle gange med min kæreste Olivier, som er kok. Og den spiller bare, så nu får I en guide til en lifesaver af en opskrift på flæskesteg. Jeg lover den er nem at gå til OG er sprød, saftig og mør.  

En god flæskestegssauce af skyen fra stegen

Der kommer naturligt en stegesky når man tilbereder flæskesteg – den sky kan du lave en god brun sovs ud af. For at få en mere kraft- og smagsfuld sky kan du tilsætte forskellige smagsgivere. Disse smagsgivere kan være både krydderier, friske som tørrede, men også diverse grøntsager som fx løg og porre eller rodfrugter. 

Krydderier eller grøntsagerne tilsættes i vandet. Laurbærblade vil jeg dog stikke ned mellem sværen. 

Den brune flæskestegssauce/brun sovs laves ved at si skyen gennem en sigte og dermed kassere krydderierne/grøntsagerne. Du skal først lave en opbagning og derefter tilsætte sky/svinefonden. Sovsekulør kan du tilsætte for at få den brune farve. Nu har du den perfekte sauce eller sovs til din flæskesteg og kartoflerne.

Se evt. i opskriften hvilke smagsgivere jeg bruger og hvilke mængder jeg bruger til saucen. 

TIP: Bruger du ikke hele stegen, er den perfekt som pålæg til frokosten dagen efter.

kamsteg opskrift

flæskesteg opskrift af kamsteg

Sådan laver du den bedste flæskesteg med sprøde svær 

Flæskesteg er det samme som kamsteg – en udskæringer der kommer fra fileten på en gris. Kamstegen tilberedes i ovnen på varmluft. Stegetiden afhænger af kamstegens vægt. 

Hemmeligheden bag sprøde flæskesvær er følgende fremgangsmåde:

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. 
  • Rids sværen helt ned til kødet, men sørg for du ikke ridser i selve kødet – det vil give en tør steg og bløde svær. Lav ridser med ca. 0,5-1 cm mellemrum.
  • Gnid godt med groft salt godt ned mellem alle sværere. Regn med ca. 7,5 g pr. kilo. 
  • Læg stegen på en rist med en bradepande under. 
  • Kom 1-1,5 L vand i bradebanden.
  • Sæt stegen ind i ovnen i ca. 1 t og 30 min. Det er vigtigt at stegen står lige i fadet, så sværene får jævn varme over det hele. Du kan fx bruge stanniol til at justerer med. 
  • Brug gerne et stegetermometer og tjek at kernetemperaturen er ved at nå de 65 grader og hvis sværen her ikke er sprød nok her, sættes grillfunktion til og du skruer op på 200 grader til du opnår kernetemperaturen. Hold øje(!), så du ikke får brændte svær. 
    • TIP: Du kan også skære sværen af og give dem grillfunktionen alene, for derefter at komme dem tilbage på stegen. 
  • Hvis alt vand er fordampet her, tilsættes blot lidt ekstra undervejs. 

Nu skulle du gerne opnå den perfekte flæskesteg med sprøde svær, som samtidig er saftig og mør. 

saftig-flæskesteg

Opskrift på flæskesteg 

At stege en flæskesteg er for mange en uoverskuelig proces, fordi man kan være bange for at gøre det forkert. Men den frygt kan du heldigvis slippe af med nu, fordi det er slet ikke spor svært at lave en god flæskesteg. Hvis du bare sørger for ikke at skære rillerne til sværene for dybt ned i kødet er du allerede godt med! 

Opskriften og fremgangsmåden her er lige til, og det eneste du skal bruge er en god kamsteg, groft salt og lidt smagsgivere (ikke nødvendigt). Men det smager dejligt hvis du kommer krydderier ved, fx laurbærblade mellem sværen og peberkorn i vandet. 

Du kan bruge et stegetermometer til at styre flæskestegens kernetemperatur – på den måde kan du være helt sikker på en mør steg, som er saftig. Men ellers kan du sagtens lave en skøn stegning af flæskesteg uden termometer. 

Opskriften her svarer til 4-6 personer, med en steg på ca. 1500 gram. 

Få den bedste opskrift på saftig flæskesteg og sauce her:

Reklamelinks er markeret med*
saftig-flæskesteg

Flæskesteg

Flæskesteg er en klassisk ret dansk ret – særligt juleaften. Jeg laver flæskestegen af kamsteg og steger den perfekt med sprøde svær.
5 fra 4 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse1 t 30 min
I alt1 t 40 min

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1500 g kamsteg
  • 2500 ml vand
  • 8 stk tørrede laurbærblad*
  • 2 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • 10 stk peberkorn

Flæskestegssauce

  • 75 g smør
  • 75 g hvedemel
  • 750 ml sky/fond fra stegen
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 dråber brun kulør

Køkkenudstyr

  • Termometer*

Noter

Flæskestegssaucen:
  • Du kan tilsætte ribsgelé til din sauce for et twist. 
 

Fremgangsmåde

Flæskesteg

  • Køb gerne kamstegen dagen før og tag den ud af indpakning, rids sværen og tør stegen godt med papir. Stil stegen i køleskabet natten over uden tildækning – dette gør oversiden tørrer og dermed får du endnu mere sprød svær. 
  • Kom godt med salt imellem sværen og kom ca. 8 laurbærblade i mellem også.
  • Pil hvidløg og løg og skær kun løg i kvarte.  
  • Tænd ovnen på 180° varmluft. Kom stegen i en stor bradepande eller fad. Tilsæthalvdelen af vandet, løg, hvidløg, peberkorn og de sidste 2 laurbærblade. 
  • Steg nu flæskestegen i 60 min.
  • Tag nu stegen op af bradepanden og kom den på en rist der skal ligge oven på bradepanden. Tilsæt det resterende mængde vand og kom det hele i ovnen i yderligere 30 min. 
    OBS! Kernetemperaturen skal være 65°, hvis du bruger et stegetermometer.
  • Hvis man ikke føler at sværen er sprød nok kan man give den de sidste 10 min på 225 grader eller de sidste 2 min på grill med åben låge. NB: husk at hold øje, da det nemt kan brænde på!
  • Tag stegen ud og lad den hvile i min 15-20 min., men kun hvis kernetemperaturen er 65°. Det er naturligt at temperaturen vil stige her op mod de 70 grader.
  • Sigt stegeskyen/svinefonden fra bradepanden til saucen. 

Flæskestegssauce

  • Lav en opbagt sauce ved at smelte smørret i en gryde og kom melet i lidt efter lidt og pisk det ved middel varme indtil det har en let gyldent farve, det tager ca. 5-6 minutter.
  • Tilsæt skyeen/fond lidt ad gangen mens der piskes. Alt afhængig af hvor tyk du vil have din sauce, kan du holde lidt igen med din væske.
  • Lad nu sauce stå og småsimre ved lavt blus under omrøring i 10-15 minutter. Smag til med salt og peber og et par dråber kulør.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Kernetemperatur på flæskesteg

Jeg vil gerne kunne styre temperaturen på flæskestegen for at opnå det bedste resultat med en saftig midte, samtidig med at sværen er sprød. Det giver det bedste resultat at bruge den tilberedningsmetode, hvis du spørger mig. 

Hvor mange grader skal en flæskesteg være?

  • Sluttemperaturen skal være et sted mellem 70-75 grader. 
  • Tilbered stegen ved 180 grader varmluft til du får en kernetemperatur på 65 grader. Her tages stegen ud, hvorefter den skal hvile i ca. 20-30 minutter. Det er naturligt at temperaturen vil stige her op mod de 70 grader. 
  • Lige inden servering, kan du give den et skud varme i ca. 3-5 minutter i en brandvarm ovn (ca. 225 grader). Herefter kan du skære skiver af flæskestegen. 

Langtidsstegt flæskesteg 

Du kan sagtens lave en langtidsstegning af din steg. Så giver du den blot 125 grader ved almindelig ovn. Du følger fremgangsmåden som normalt, hvor du salter mv. 

En langtidsstegt kamsteget skal have ca. Syv timer. Du kan bruge et termometer til at tjekke kernetemperaturen, som fortsat skal være på 65 grader. 

Hvor lang tid skal en flæskesteg have i ovnen?

Afhængig af kilogram på din flæskesteg kan du gå med følgende: 

  • 1 kg = 1 time.
  • 1,5 kg = 1 time og 30 minutter. 
  • 2 kg = 2 timer. 

Så pr. ½ kilo, skal du regne med ca. 30 minutter. 

Hvor meget flæskesteg pr person? 

En steg på 1,5 kg vil være passende til 4-6 personer. Regn med 3-4 skiver pr. mand – så er du godt dækket ind. 

bedste flæskesteg til jul
verdens bedste flæskesteg med sprød svær

brun flæskestegssauce

Tilbehør til flæskesteg juleaften

Hvis du spiser den skønne flæskesteg til jul, er tilbehøret vist næsten selvskrevet. Der skal selvfølgelig serveres brunede kartofler, brun sovs og gammeldags rødkål. Og måske også en frisk og sprød rødkålssalat med appelsin. Jeg samler her nedenfor en hurtig oversigt: 

  • Frisk og sprød rødkålssalat med appelsin
  • Lun hjemmelavet rødkål
  • Brun sovs
  • Waldorfsalat
  • Brunede kartofler
  • Grønkålssalat med æbler

Læs også: Hvis du mangler et grønt input som en del af julen kan jeg anbefale min opskrift på nøddepostej med svampe.

Kategorier - Aftensmad, Julemad til juleaften
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

risalamande til jul

Klassisk risalamande

Flæskestegssandwich

Flæskestegssandwich

kylling i karry

Kylling i karry a la ristaffel

Nem opskrift på bygotto

Bygotto med fennikel og ramsløg

Tilbehør til lammekølle i ovn

Langtidsstegt lammekølle i ovn

bagt torsk i ovn med rygeostsauce

Bagt torsk med grønne asparges og sauce lavet med rygeost og stenbiderrogn

Forårskylling med grønne asparges

Forårskylling med grønne asparges

Ovnkartofler

Ovnkartofler med krydderurter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 29

Open
Reklame 〰️ I samarbejde med sejeste @nordic.harvest har jeg tryllet en nem onsdagspasta med rucolacreme frem🌿⁠ Til opskriften bruger jeg en af de skønne salater fra Nordic Harvest - nemlig deres baby rucola. Det hedder baby rucola, fordi Nordic Harvests bladgrønt ikke vokser sig ret stort. De dyrker nemlig i en vertikal farm, i etager, hvor de kan spare på både plads og vand. Derfor er denne rucola heller ikke så bitter 🌱👌🏻 Jeg har selv for nylig været en tur forbi Nordic Harvest for at se, hvordan de gør. For en madnørd som mig er det så spændende at opleve, og deres produkter er on point - hver og én. Kæmpe anbefaling herfra. ⁠
⁠
Pasta koges 1-2 minutter mindre end anvist på pakke, og blandes med 1 dl kogevand og pesto 💚⁠
⁠
Derfor er det faktisk bare pesto som skal blendes sammen, og det kan du gøre mens pastaen koges.⁠
⁠
💚 1 håndfuld basilikum⁠
💚 ½ håndfuld bredbladet persille⁠
💚 20 g pinjekerner⁠
💚 1 lille fed hvidløg ⁠
💚 60 g baby rucola, fra Nordic Harvest)⁠
💚 20 g olivenolie⁠
💚 60 g smagsneutral olie⁠
💚 salt og friskkværnet peber⁠
💚 1 stk citron⁠
⁠
Op i en blender/minihakker, og blend til en lind lækker pesto, smag til med salt, peber og citronsaft 🌿⁠
⁠
Find opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 💚⁠
⁠
Bonus-info: Jeg spurgte selvfølgelig også, om de dyrker økologisk. De bruger både økologisk gødning, økologiske frø og bruger hverken sprøjtemidler eller kemikalier, men kan dog ikke få lov at kalde sig økologiske. Ø-mærket dækker nemlig kun over dyrkning i jord.⁠
⁠
#pasta #grønpasta #rucola #pesto #pastamedpesto #onsdagspasta #pastaret #onsdag #rucolapesto #hjemmelavet⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠#Nordicharvest⁠

marialottes

View

Jun 27

Open
BAILEY IS MED CHOKOLADESAUCE 🤎🍫⁠ Det vilde ved den her Bailey is er, at det faktisk ikke er is med bailey, men blot is med baileysmag. Nemlig gennem ingredienserne cognac, kahlua og kaffe ☕️⁠ Jeg er nemlig mest til, at man prøver at ramme smagene med rene ingredienser, fremfor at tilsætte en Bailey! Men det kan man vel også nok? 😉
⁠
En rigtig voksenis - ikke så sød som normal is, derfor er det en god ide at putte nougat og chokoladesauce på toppen af sin baileyis. Det er en helt genial isdessert! 🍨 🤎⁠
⁠
Lyder det som noget for dig? ⁠
⁠
Godt nok er det is-sæson nu, men den kunne også snildt blive serveret til andre tider på året 🎇 🤍⁠
⁠
Find den på Marialottes.dk eller via link i bio 🤎⁠
⁠
#isdessert #bailey #voksen #is #sommer #baileyis #kaffeis⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK