Hasselback butternut squash med urtesmør og hasselnødder
Jeg har allerede en del gode opskrifter med græskar på min hjemmeside, og alligevel er der masser af plads til flere. Græskar kan jeg nemlig ikke få nok af – det er jo så lækkert. Derfor vil jeg også i samme skriv slå et slag for bagt butternut squash med rygeostcreme.
Denne opskrift er på hasselback butternut squash, eller hasselbagt som jeg sagde, da jeg var lille og som jeg troede det hed i ret lang tid – haha, det er altid godt at blive klogere.
Hasselback græskar kan fungere som tilbehør til aftensmaden, eller det kan få lov at spille hovedrollen i et vegetarisk måltid. Hvis du ligesom mig også altid er ude efter inspiration til, hvad der skal på bordet som tilbehør, så har jeg samlet mine bedste ideer til tilbehør til aftensmaden her.
Hasselback butternut squash
Ingredienser
Urtesmør
- ½ bundt bredbladet persille
- 2 kviste frisk timian
- 75 g smør
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk flagesalt
Hasselback butternut squash
- 1 stk butternut squash
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- salt og friskkværnet peber
Krydderiblanding
- 50 g hasselnødder*
- 10 g sesam*
- 1 tsk fennikelfrø*
- 1 tsk flagesalt
- 0,5 tsk peberkorn
Fremgangsmåde
Urtesmør
- Vask krydderuterne grundigt og hak dem fint.
- Rør det bløde smør, hakket krydderuter, presset hvidløg og salt sammen. Sæt det til side.
Butternut squash
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Skær græskar over på langs og skrab kerner ud med en ske. Skræl græskarret hvis du ønsker, eller behold det på. Jeg køber økologisk og foretrækker med skræl.
- Find et ildfastfad frem, smør det med olivenolie og kom græskar over i. Pensl også med olivenolie på toppen af de to halve græskar. Krydr med salt og peber.
- Kom fadet i ovnen i ca. 15 minutter, således du kan skære en smule i græskarret uden det føles for fast, så en kniv kan skære let i det. Lav imens krydderiblandingen klar.
- Skær herefter tynde riller i hvert græskar og tilføj urtesmør hist og her. Pensl det godt ud på hele græskarret, så det trækker ned gennem rillerne. Drys med krydderiblandingen.
- Sæt fadet tilbage i ovnen og bag færdig i ca. 25 minutter. Kig til dem undervejs – størrelsen på dit græskar har en betydning for tilberedningen. Brug en gaffel til at prikke i græskarret med, for at tjekke om det er mørt.
- Servér evt. med friske krydderurter og et drys af krydderiblandingen.
Krydderiblanding
- Rist hasselnødder på en tør pande i et par minutter og gnid skallerne af i et rent viskestykker. Hak halvdelen fint og anden halvdel groft.
- Sesamfrø, fennikelfrø, flagesalt og peberkorn mordes godt og vendes med de hakkede hasselnødder.
Hvad er hasselback butternut squash græskar?
Hasselback butternut squash laves på præcis samme måde, som man laver hasselback kartofler – og dén metode kender du garanteret.
Helt enkelt skæres et butternut squash græskar over på den lange led og så skæres der riller i på hasselback maner. Herefter bages det i ovnen med masser af urtesmør, som løber ned i rillerne, når det smelter. Det er en snasket måde at tilberede græskar på – græskarret bliver sprødt udenpå og mørt indeni. Til med er det super nemt at lave og både ser og smager virkelig imponerende.
Hasselback græskar i samarbejde med Eva Solo
Denne opskrift er lavet i samarbejde med Eva Solo og deres Green Tools serie. Min sidste opskrift lavet sammen med Eva Solo var en skøn spansk tortilla med sød kartoffel, som du kan se opskriften på her. Dér kunne man også sagtens bruge græskar.
Jeg har fået et par nye tilføjelser til min Eva Solo samling, som består af et par gryder, jeg i forvejen har, og så min lille samling af Green Tools. Den inkluderer nu også en pæn salatslynge og en krydderiknuser. Jeg er virkelig glad for mit samarbejde med dem, da serien har et skarpt, bæredygtigt fokus. Dele af redskaberne er nemlig fremstillet af 50% hvedefibre fremfor kunststof. Samtidig elsker jeg den visuelle stil. Mit lille Østerbro køkken har farverne hvid og blå, og dertil passer den rolige, beige farve perfekt.
Salatslyngen bruger jeg til at rengøre urterne, inden de blandes med smør til urtesmør. Krydderiknuseren bruges til at lave den lettere spicy krydderiblanding, som kommer på til sidst over græskarret.
Opskrift på mørt hasselback butternut squash med urtesmør
Smør og græskar går i forvejen perfekt sammen. Og når man så tilføjer urter til smørret, så får man virkelig en smagsoplevelse, der vil noget. Det søde græskar med det syrlig-salte smør. Mums!
Urtesmørret er nemt at lave – urterne skal blot renses, grofthakkes og herefter røres sammen med blødt smør, hvidløg og salt. Jeg bruger persille og timian i smørret, men du kan også eksperimentere med andre friske krydderurter. Rosmarin, estragon, salvie … mulighederne er mange og det hele passer sådan set godt til græskar. Du kan også prøve med ramsløgssmør.
Butternut squash græskar bagt i ovnen
Græskar er en ret taknemlig grøntsag at arbejde med. Dog kan det godt være svært at skære i, da kødet jo er ret hårdt. Derfor har jeg et enkelt trick til hasselback eller hasselbagt butternut squash, som gør det hele meget lettere:
Forbag græskarret. Hvis græskarret lige får en 10-15 min. i ovnen efter du har halveret det, så bliver det meget nemmere at skære rillerne uden at komme til at skære helt igennem. Så er der heller ikke nogen der kommer til skade.
Bruger du et økologisk græskar, behøver du desuden ikke fjerne skrællen.
Grundet min store kærlighed til græskar, finder du også en del andre opskrifter på min blog med græskar. Hvis du er vild med ideen om hasselback butternut squash i ovn, så har jeg et par andre opskrifter, der minder om. Blandt andet en hel simpel version af butternut squash i ovn og fyldt græskar, hvor jeg også bager butternut squash i ovnen og fylder det med lækre sager. Min tærte med græskar er også et rigtig godt sted at gå hen for alle græskar-fans!