Bagt butternut squash med rygeostcreme og pistacienødder
Et butternut squash delt i to, ind i ovnen og serveret med den lækreste ostecreme af rygeost. Så simpelt – og så lækkert!
Bagt butternut squash smager vidunderligt med rygeost. Bare forestil dig det søde, bløde græskar med en sprød skorpe og så den salte og røgede smag fra rygeosten. Rygeosten bidrager desuden med lidt fedme og syrlighed, som går godt til græskar. Og så bare lige for at sætte prikken over iet, skal det bagte butternut serveres med pistacienødder og frisk timian. Mums!
I har sikkert lagt mærke til, at jeg har en stor forkærlighed for græskar, og selvom man kan gøre alverdens ting med alverdens sorter af græskar, ender jeg tit med at smide et butternut squash i ovnen som her, og servere det med en lækker topping, og så kalde det for et drønlækkert måltid. Perfekt til den vegetariske aftensmad.
Min kærlighed til græskar ses også i de mange græskaropskrifter, jeg efterhånden har på bloggen, så dem kan du tjekke ud, hvis du mangler inspiration til gode retter – om det så er suppe, tærte eller tilbehør, du er på udkig efter.
Opskrift på ovnbagt butternut squash græskar
Min opskrift på butternutsquash / græskar er en nem opskrift, som egner sig perfekt til de dage, hvor du gerne vil smide noget ind i ovnen, lige røre en dressing sammen og så ellers slappe af.
Først skal græskarret halveres og herefter bages med salt, peber, rosmarin og lidt olie i 25 min. Mens græskarret bager, er det oplagt at lave cremen, og den er mindst lige så simpel: Rygeosten skal presses gennem en sigte for at få en mere cremet konsistens og herefter er det bare at røre det sammen med de øvrige ingredienser.
Når græskarret er færdigt i ovn, skal der blot anrettes med creme og hakkede pistacienødder. Så ja, opskriften er virkelig nem!
Det er måske lidt misvisende at kalde butternut squash for et græskar, da det egentlig er en slags squash. Men både smag og udseende minder så meget om græskar, at jeg synes det giver god mening. Jeg bruger også butternutquash græskar, når jeg fx laver hasselback butternut squash og når jeg laver fyldt græskar – begge retter som også kunne laves med almindeligt græskar.
Bagt butternut squash med rygeostcreme
Ingredienser
Bagt butternut squas
- 1 stk butternut squash
- 45 g olivenolie* (3 spsk)
- salt og friskkværnet peber
- 4 kviste rosmarin
Rygeostcreme
- 45 g rygeost (3 spsk)
- 30 g yoghurt natural (2 spsk)
- 1 stk citron
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 50 g pistacienødder*
- 2 kviste frisk timian
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Bagt butternut squash
- Skær græskarret i halve og fjern kernerne. Kom de halve græskar på en bageplade, beklædt med bagepapir og pensl med lidt olivenolie og krydr med salt og peber. Tilsæt rosmarinkvistene og bag det ved 175°, varmluft i ca. 25 min.
Rygeostcreme
- Pres rygeosten gennem en fin sigte og rør det sammen med yoghurt, skal og saft fra en halv citron og smag til med salt og peber samt 1 spsk olivenolie.
- Anret græskar på et fad med rygeostcreme og drys med grofthakkede pistacienødder og frisk timian.
Bagt butternut squash med rygeostcreme
Bagt butternut squash kan være lækkert tilbehør til aftensmaden, eller det kan få lov at spille hovedrollen i et vegetarisk aftensmåltid. Især da græskarret serveres med rygeost synes jeg snildt det kan bære at være hovedretten.
Tip! Hvis du elsker rygeost, så kan jeg virkelig anbefale dig at lave dette bagt butternut squash med rygeostcreme. Du kan også prøve varmrøget laks med rygeost eller komme rygeost på en squashpizza!
I det hele taget vil jeg opfordre til at dykke ned i rygeostens verden, da det i den grad er en del af Danmarkshistorien. Rygeost er nemlig den eneste ost, der er opfundet i Danmark uden inspiration fra andre udenlandske oste. Så vil du kokkere dansk og lokalt er rygeost en interessant ingrediens – og utrolig velsmagende!