Annonce

Perlebygsalat med tomat og basilikum

perlebygsalat opskrift

Her får du en skøn og nem salat med perlebyg, tomater, rødløg og basilikum – vendt med olivenolie, eddike og røget paprika. Det er en så god kombination. Generelt er perlebygsalater hurtige og nemme at lave! Og gode til både frokost, aftensmad og madpakken. Det gælder selvfølgelig også for denne perlebygsalat! 

Den kan serveres alene, eller være skøn tilbehør til aftensmaden. Jeg synes selv, at den er så god at den kan stå alene og være hovedret hvis du spiser nok af den.

Perlebyg er et alternativ til ris, og mætter således også. Smagen er mild, og derfor passer den godt sammen med ingredienser, hvis smag er mere fremtrædende. Tomaterne giver salaten en skøn friskhed, og de fremhæves af de friske basilikumblade. Rødløgene giver lidt knas og så er alle ingredienser vendt med olivenolie som jo næsten er et must når man skal have tomater. 

Ingredienser til perlebygsalat

  • Perlebyg: Passer perfekt til salater. Perlebyg har en mild smag og så er det lidt ligesom ris. Selvom farven lidt kunne ligne fuldkorn, er der ikke nok kerne med til at kalde det fuldkorn. Alligevel er de inddraget i denne salat, da perlebyg giver fylde og mætter. Således kan salaten spises alene, eller nydes til andre retter.
  • Tomat: Når de er i sæson smager de fantastisk. I Danmark er de i sæson mellem marts og november, dog kun mellem juni og september hvis de skal være økologiske. I denne salat er de nærmest det vigtigste element og fremhæves af de andre ingredienser.
  • Rødløg: Til mange salater kan der tilsætte en form for løg, og det får du også i denne fra rødløgene. Husk at skære dem tyndt så den ikke overdominerer de andre smage, men blot assisterer dem.
  • Basilikum: Jeg elsker basilikum. Ud over at give en farvekontrast til de røde friske tomater fremhæver den dem også – genialt. Basilikum er bare så lækkert i salater – det samme gør sig gældende i en frisk vandmelonsalat med feta!
  • Paprika: Er undervurderet. Det skal i, for det giver varme til den kolde friske salat. Smagen er røget, og løfter denne perlebygsalat til et højere niveau. Da røget paprika smager en smule som bacon, får du også det element dækket og smagsoplevelsen bliver mere fuldendt, end hvis du undlod det – så prøv det! 
  • Olivenolie: Denne salat er så simpel, så brug gerne en du synes er rigtig lækker og smager af noget. 
  • Salt og peber: Du skal altid smage til med salt og peber, det gælder også denne perlebygsalat. Salt og peber er nemlig med til at fremhæve de andre ingrediensers smage. 

Tip: Du kan tilsætte feta for noget mere cremet og et salt element. 

perlebygsalat med tomat-1

perlebygsalat med tomater

Opskrift på perlebygsalat med tomat, rødløg og røget paprika

Så her er den altså, verdens nemmeste salat med perlebyg! Den smager SÅ godt, at jeg klart vil anbefale dig, at lave dobbelt portion, så du har til et par dage. Det kræver kun en større skål 😉 Og så har du en nem frokost klar. Du kan nemt smide salaten over i nogle tætlukkende beholdere, og så kan den holde sig i op til 3-4 dage.

Perlebygsalaten er krydret med røget paprika, og det må ikke negligeres, for paprika er undervurderet i salater. Røget paprika smager himmelsk, og derfor skal det selvfølgelig med i denne salat med perlebyg. Skal det være lidt forårsagtigt kan du servere perlebygsalaten med en god ramsløgspesto til.

Opskriften på perlebygsalaten får du lige her:

perlebygsalat

Perlebygsalat med tomat

Perlebygsalat med tomat, basilikum og rødløg. Her får du en skøn salat med perlebyg vendt med olivenolie og røget paprika.
5 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt25 minutter

Ingredienser

Køkkenudstyr

Fremgangsmåde

  • Skyl perlebyggen og kog dem efter forskriften på pakken. Når det er kogt færdig skyldes det i koldt rindende vand i 10 sekunder og derefter kommes det i en sigte for at dryppe af.
  • Skær tomater i mindre chunks.
  • Skær rødløgene så fint som muligt, i ringe.
  • Pluk basilikumbladene af.
  • Vend perlebyg sammen tomat, rødløg, basilikum, paprika, olivenolie, hvidvinseddike og smag til med salt samt friskkværnet peber.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Sådan koger du perlebyg: 

Det er vigtigt, at du før kogning får skyllet perlespelt igennem for at undgå urenheder. Fyld blot en sigte med den angivne mængde og skyl med rindende vand. Se på pakken, hvor meget vand der skal bruges til mængden af perlebyg.

Når vandet koger tilsættes perlebyg, som herefter skal koge som anvist på pakken, da kogetiden varierer, smag gerne på dem. Perlebyg må gerne have en smule bid. Inden du blander dem i salaten, kan du med fordel lade dem køle lidt ned. 

Kan jeg bruge andet end perlebyg til salaten?

Svaret er JA. Du kan godt bruge andet end perlebyg. Du kan fx bruge kogte quinoa, bulgur, couscous eller perlespelt. Så hvis du har en rest stående af en af dem, kan du sagtens bruge det i stedet hvis du altså ikke lige har perlebyg stående i skabet. 

salat med perlebyg og tomater
perlebygsalater tilbehør

Mættende salat med perlebyg

Denne salat passer til en masse. Den er god til frokost eller til aftensmad. Jeg elsker perlebygsalater og generelt fyldige og mættende salater med korn i. Perlebyg gør nemlig denne salaten mættende, og derfor kan du ligeså godt lave nok til at have nem mad til et par dage.

Denne salat kan nemlig holde sig omtrent fire dage i køleskabet og er desuden god til madpakken! Du kan også lave den klar til en picnic eller hvilken som helst anden anledning – eventuelt med andre gode serveringer som fx bagte porrer med sennepsvinaigrette eller bagt butternut squash græskar som ses på billedet ovenfor.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 981
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments