Spansk tortilla med sød kartoffel og bacon

Spansk tortilla

Modsat den mexicanske variant, så er spansk tortilla en simpel ret lavet på æg fremfor mel. Det minder måske mere om æggekage end tortillapandekager, men det egner sig ligeledes perfekt til en nem frokost med et stykke hjemmebagt rugbrød eller surdejsbrød til. 

nem spansk tortilla

Spansk tortilla med sød kartoffel og bacon

Spansk tortilla med søde kartofler, æg, bacon og løg – en simpel spansk æggekage. Smager så godt og er simpel at lave
5 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse8 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt18 minutter

Ingredienser

 • 8 stk æg
 • 50 g creme fraiche 18 %
 • 50 ml mælk
 • 180 g søde kartofler
 • 1 stk løg
 • 15 g olivenolie*
 • 75 g bacon
 • 1 tsk røget paprika*
 • salt og friskkværnet peber
 • 1 bundt bredbladet persille

Noter

TIP: Vil du bage den i ovnen? Så kan du gøre det i stedet for på kogeblusset i de 10 min. der er angivet i opskriften. Bages på 180° varmlugt, i ca. 8-10 minutter til æggemassen har sat sig. 

Fremgangsmåde

 • Pisk æg, creme fraiche og mælk sammen med salt og peber.
 • Skræl kartoflerne med en urtekniv. Skær de søde kartofler i ca. 1*1 cm tern. 
 • Skræl løget og halver det og skær det, så tyndt som muligt. 
 • Steg baconen af på den varme pande med en lille smule olivenolie. Efter 2-3 min tilsættes kartofler, løg og paprika og det steges yderligere af i 5-7 min.
 • Krydr med salt og peber og kom æggemassen på.
 • Rør rundt det første minut indtil det begynder at ligne røræg. Skru derefter ned på mellem til lav varm og kom et låg på og lad det stå i ca. 10 min. 
 • Server med hakket persille.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

En spansk æggekage eller tortilla?

Egentlig er spansk tortilla det samme som en spansk æggekage. Men i Spanien kalder de det for ’Tortilla de patatas’ – der er nemlig som regel kartofler i – så derfor giver det jo god nok mening at kalde det spansk tortilla på dansk. 

Fyldet i æggekagen består af søde kartofler, løg og økologisk, dansk bacon – men skal man endnu mere i det spanske hjørne, så kan chorizo altså også noget! Især til dig, der godt kan lide det lidt stærkt. 

Læs også: Er du vild med søde kartofler? Prøv at lave fyldte søde kartofler. De smager så godt!

Spansk tortilla med kartofler og løg

spansk tortilla med æg

Spansk tortilla med søde kartofler og bacon

I princippet kan man sådan set komme de ingredienser i man gerne vil. Jeg kan dog virkelig anbefale de søde kartofler, da det smager vildt godt sammen med løg og bacon. Du kan også prøve at veksle med almindelige kartofler, så det bliver mere klassisk spansk. Hvis du har en rest kogte kartofler liggende, så brug dem – så slipper du også for madspild. 

Du skal være velkommen til at bruge denne opskrift som basisopskrift, som du så kan bygge videre på og variere, som du ønsker.  

Verdens bedste tortilla opskrift: I samarbejde med Eva Solo

Der er flyttet et par nye køkkenredskaber fra Eva Solo ind hos mig. Ind til ”samlingen” som jeg siger! Jeg har allerede et par af Eva Solos gryder og pander, og derfor tøvede jeg heller ikke med at teame op med dem, da de spurgte om jeg ville lave et samarbejde med deres nyeste kollektion: Green Tools.

Så en ny kniv er blevet en del af min samling, og den er ret fin både i design og de tanker, der ligger bag. Alle håndtag i serien er fremstillet i et bæredygtigt materiale, hvor 50% af kunststoffet er erstattet af hvedefibre. Det var bestemt en bonus, da jeg sagde ja til samarbejdet. Det supplerer nemlig min filosofi om et mere bæredygtigt forbrug. 

Og ja, nu skriver jeg, at det her er verdens bedste spansk tortilla opskrift. Det tør jeg nemlig godt skrive! Kombinationen af søde kartofler, løg og bacon er … simpelthen ubeskrivelig! Det er SÅ godt.   

nem spansk tortilla bagt i ovn

nem spansk tortilla

Andre ingredienser du kan komme i en spansk æggekage

Der er et væld af muligheder, når det kommer til fyldet i en spansk tortilla. Jeg kan fx anbefale:

 • Chorizo: Denne spanske, spicy pølse er fuld af smag og styrke. Du kan derfor godt erstatte baconen med chorizo – og eventuelt supplere med lidt chili, hvis der skal ekstra power på.  
 • Urter: Friske urter passer rigtig godt til den lune ret. Kom urter som fx estragon eller rosmarin i æggemassen.
 • Almindelige kartofler: Skift den søde kartoffel ud med almindelige kartofler – eller patatas som det hedder på spansk. Det smager lige så godt, så brug hvad du har liggende. 
 • Rødløg: Jeg brugte almindelige løg i opskriften, men rødløg kan også sagtens bruges. Det giver endda et skønt farveudtryk. 

Jeg har ikke testet flere kombinationer, men jeg kunne forestille mig at champignon, peberfrugt og purløg også ville være en kæmpe vinder i en spansk tortilla.  

spansk tortilla opskrift

Nem tortilla bagt i ovn

I opskriften bruger jeg en stegepande, hvor grøntsager og bacon først steges, før æggemassen hældes i. Så skal det stå i 10 minutter på lav varme, men du kan også sagtens lave det bagt i ovn. Det er især en nem måde, hvis du har en stegepande, der kan gå i ovnen, men det kan også hældes i fad eller bradepande.  

Bager du det i ovn, skal det have ca. 8-10 minutter ved 180°. Især hvis du laver dobbeltportion er det smart at gøre det på denne måde.  

På udkig efter flere opskrifter med æg?

Æg er dejlig velsmagende og fuld af protein. Vil du have flere opskrifter med æg, kan jeg anbefale dig min fool-proof opskrift på scrambled eggs, denne klassiske æggesalat med karry eller mine grillede asparges med porcherede æg. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 986
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments