Fyldte søde kartofler med bønner og tomatsalsa – mexi style
Søde kartofler smager skønt, og så er de geniale at fylde med alverdens lækre sager. Søde kartofler med fyld er oplagt at spise til aftensmad, så hvis du har søde kartofler liggende eller mangler inspiration til aftensmaden i aften, så læs med her.
Jeg køber ofte mine søde kartofler i Fakta, hvor man kan købe de helt store søde kartofler i løsvægt. Når man skal lave fyldte søde kartofler, er det nemlig bedst at bruge de store af slagsen. Jo større den søde kartoffel er, jo mere plads er der til fyld. Simpelthen.
Fyldt sød kartoffel er en nem, velsmagende og sund ret, som tilmed er vegetarisk. Så det er en oplagt til en kødfri dag. Retten er også nem at lave vegansk.
Bagte søde kartofler med fyld af sorte bønner, salsa og guacamole
Til fyld i søde kartofler bruger jeg sorte bønner, avocadomos, tomatsalsa og creme fraiche. På toppen pynter jeg med koriander. Du kan også fint bruge skiver af avocado, majs, peberfrugt eller hvad du nu har lyst til i bagte søde kartofler med fyld. Find evt. mere inspiration blandt mine andre mexicanske opskrifter.
Hvis din fyldt sød kartoffel skal være vegansk, skal du blot udelade creme fraiche.
Opskrift på fyldte søde kartofler
Min opskrift på fyldte søde katofler er nem. Først skal de søde kartofler bages i ovnen, og imens kan du lave fyldet. Til fyldte søde kartofler skal de søde kartofler have omkring en time i ovnen – lidt afhængig af størrelsen. Så skal der stå aftensmad på bordet om en time, er det bare med at sætte i gang.
Få opskriften her på de søde kartofler med mexi-fyld:
Fyldte søde kartofler
Ingredienser
Søde kartofler
- 1000 g søde kartofler
Tomatsalsa
- 2 stk tomater
- 1 stk rødløg
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 0,5 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Fyld
- 1 dåser sorte bønner*
- 2 stk avocadoer
- 1 tsk stødt spidskommen*
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 100 g creme fraiche 18 %
- ½ bundt friske koriander
Køkkenudstyr
- Bageplade
Fremgangsmåde
Søde kartofler
- Tænd ovnen på 200° varmluft.
- Skrub kartoflerne godt og prik huller i dem med en gaffel. Kom dem i et ildfast fad og bag dem i ovnen i ca. 50-60 minutter til de møre. Lav imens dit fyld klar.
Tomatsalsa
- Hak tomater og løg fint. Bland det med olie, saftens fra en halv citron og smag til med salt og friskkværnet peber.
Fyld
- Dræn bønnerne og skyl dem grundigt.
- Mos avocado med spidskommen, citronsaft, salt og friskkværnet peber.
- Lav et snit i hver kartoffel og åben dem så der er plads til fyld.
- Fordel en skefuld tomatsalsa, avocadomos og creme fraiche i hver kartoffel. Top med sorte bønner og koriander.
Mexicansk inspireret søde kartofler med fyld
Sød kartoffel har efterhånden været populær i Danmark i nogle år, men for at få det på det rene, så minder sød kartoffel og almindelig kartoffel ikke ret meget om hinanden. De tilhører ikke engang samme plantefamilie. Til gengæld kan man tilberede søde kartofler på samme måde som almindelige kartofler – fx ved at lave bagte søde kartofler med fyld – og så er de selvfølgelig søde i smagen.
Den søde smag balancerer jeg med et saltet og krydret fyld i min opskrift på fyldt sød kartoffel. Jeg har ladet mig inspirere af det mexicanske køkken – et køkken jeg er helt vild og som er nemt at gøre vegetarisk ved blot at bruge bønner.
Fyldte søde kartofler kan selvfølgelig også serveres med andre køkkener som inspiration. Prøv fx en amerikansk version med cheddarost og kylling eller fyldte søde kartofler a la Middelhavet med kikærter, agurk og feta.
Prøv også andre vegetariske mexicanske måltider: Den krydrede klassiker blandt vegetarer er selvfølgelig chili sin carne, men har du blod på tanden efter en mere ukendt ret med æg, så skal du prøve huevos rancheros.