Ungarsk gullasch med den bedste kartoffelmos!

gullasch opskrift

En god, gammeldags gryderet, som er perfekt til den lange vinter og de korte dage: Gullasch er netop sådan en gryderet. Den er fuld af smag, varmer godt – og så skal den serveres med en cremet kartoffelmos, hvis du spørger mig. Selv om retten er fra Ungarn, så er det jo ægte mormormad!

Gullasch kød er små tern og det er som regel skært oksekød, der bruges. Jeg køber gerne en pakke kød, hvor der står gullasch kød, da det nemlig skal være en ret fedtfri og robust udskæring, så det kan blive dejlig mørt, når det steger i lang tid. Her får I hvad jeg synes er verdens bedste opskrift på gullasch, både inspireret af min mormors madlavning og af Ungarn.

gullasch opskrift

Gullasch med kartoffelmos

Langtidssimret Gullasch kartoffelmos – en klassisk skøn gryderet der er perfekt til vinter. Retten er lavet med Gullasch kød tern og grøntsager.
5 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse2 timer
I alt2 timer 10 minutter

Ingredienser

Gullash

Kartoffelmos

 • 1000 g bagekartofler
 • 150 g smør
 • 175 ml sødmælk
 • salt og friskkværnet peber
 • 0,5 stk citron

Fremgangsmåde

Gullash

 • Pil rødløg, skræl gulerødder samt selleri og skær dem i mindre tern.  
 • Varm en gryde eller stegeso op på højeste varme. Kom lidt almindelig olie i gryden, når olien ryger tilsættes kødet og det brunes af i ca. 1 minut. Kom hvedemelet ved og lad det stege med i ca. 30 sekunder
 • Kom nu paprika, røget paprika og tomatpure ved og lad det stege med i ca. 30 sekunder. 
 • Kom grøntsager, hvidløg, laurbær og timiankviste i gryden og kom vand på til det hele er dækket. 
 • Lad det småsimre i ca. 1,5 – 2 timer. 
 • Krydr med salt og peber. 

Kartoffelmos

 • Skræl kartoflerne og skær kartofler i mindre stykker og kog dem helt møre, tager ca. 25 minutter.  
 • Varm 175 g mælk op i en lille kasserolle – det er ikke sikkert du skal bruge det hele. 
 • Sigt kartoffelvandet fra og kom smør, skåret i tern, i. Lad smørret smelte en smule. Tilsæt herefter mælken i, men hold lidt af mælken tilbage – så kan du justere efter hvilken konsistens du ønsker din mos.  
 • Pisk kartoffelmosen godt og smag til med salt og friskkværnetpeber samt en lille smule citronsaft. Udelad ikke citronsaft, da er med til at fremhæve smagen af kartoflerne på en helt vidunderlig måde! 
 • Servér kartoffelmosen med den færdigsimrede gullash. Velbekomme.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Klassisk ungarsk gullasch med grøntsager 

Ud over at der selvfølgelig er kød i gullasch, så er grøntsagerne også med til at give smag, da de simrer med i lang tid. Jeg bruger gulerødder, løg og selleri, men har du andre rodfrugter eller grønt liggende, som fx sød kartoffel eller porre, så kan det også sagtens bruges. 

Gullasch har sin oprindelse i Ungarn, hvor det er en så populær spise, at det er deres nationalret og nationalsymbol. Den klassiske gryderet har en karakteristisk smag, som især skyldes, at den krydres med paprika. Jeg bruger både almindelig paprika og lidt røget paprika, som passer godt til både kød og rodfrugter. 

Læs også: Hvis du elsker de gode simreretter, vil jeg lige tippe dig om en lækker coq au vin, som du også kan spise til kartoffelmos.

gullasch med kartoffelmos

gullasch

Opskrift på gullasch med kartoffelmos 

Gullasch er virkelig en nem ret at lave. Når først grøntsagerne er snittet og pillet, skal du blot brune kødet, stege paprika af og tilsætte grøntsager og vand. Herefter skal gullaschen have lov at stå og simre et par timer. 

Jeg elsker simremad – det er så nemt at lave, og man får slappet af om aftenen på en anden måde, når maden blot står og passer sig selv. Du finder mange flere af mine simreretter her. 

En anden grund til at elske simremad, er også hvor mørt kødet bliver. Især hvis du bruger den rette gullasch kød udskæring, bliver det som smør på tungen. Et godt tip er enten at købe en pakke kød, hvor der decideret står gullasch kød eller bare sige til slagteren, at det er det, kødet skal bruges til. Så er du sikker på, at du får det rette kød.  Alternativt kan du bruge vildtkød til gullasch, som giver samme, møre resultat. 

Prøv også en græskarmos, som alternativ til kartoffelmos.

Verdens bedste kartoffelmos til gullasch!

Og så skal der selvfølgelig kartoffelmos til. Mens gryderetten simrer, har du god tid til at kræse om en kartoffelmos. Jeg laver min med bagekartofler, masser af smør og sødmælk. Du kan også servere gullasch med brød, hele kogte kartofler eller den kan spises som den er – eventuelt med en skefuld creme fraiche på toppen. 

En anden dejlig simreret med kartofler er min kartoffel-porre suppe, som også er skøn vinterret.  

Klassisk ungarsk gullasch med grøntsager

Lav gammeldags gullasch i stegeso eller gryde 

Gullasch kan laves i almindelig gryde, eller det kan laves i en stegeso og kommes i ovnen. Laver du gryderetten i stegeso, skal ovnen være på 160 grader, og gullaschen skal gerne have 3 timer. 

På udkig efter flere gode opskrifter på gryderetter? Så finder du her min samling af gryderetter her.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 985
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments