Fish and chips med sauce tatare

Fish and chips med tilbehør

Hvis du går og sukker efter en tur til England, så er det her nok det nærmeste, du kommer, uden at skulle flyve over Nordsøen. I dag står den nemlig på fish and chips – højt elsket fastfood i Storbritannien. Og hos mig! 

Og heldigvis er fish and chips – eller fish n chips som briterne ville skrive det – virkelig nemt at lave. Men hvad er fish n chips? 

Det er som det lyder: En omgang pomfritter med fisk, der bliver friturestegt. Det kan jo ikke gå galt. Den bedste dressing at servere dertil er tatarsauce. Den finder du også en opskrift på længere nede, så der kan komme et lækkert, hjemmelavet, engelsk-inspireret måltid på bordet!

Dej til fish and chips – beer batter dej

Hemmeligheden bag en vellykket, engelsk style panering er, at der bruges en såkaldt beer batter dej. Altså en dej bestående af mel og øl. Jeg tilføjer desuden danskvand, og så sidder fisken lige i skabet, når den frituresteges. Øl er godt at bruge til grunddejen, da det tilføjer kulsyre, alkohol og skum, som alt sammen giver en let og crispy fish. Mums!  

opskrift på fish and chips med dressinger

Opskrift på fish and chips – sådan laver du det nemt selv

Det er super nemt at lave fish and chips selv, både fritter og dybstegt fisk.  

Til fritterne bruger jeg bagekartofler, så de bliver grove og store. Jeg skærer kartoflerne dagen før og giver dem et kort opkog, hvorefter de skal i køleskabet, så de bliver helt tørre, inden de skal i frituregryden dagen efter. 

Start med at stege dem i olie på 130 grader og skru herefter op for blusset, så olien rammer 170 grader. Sådan sikrer du nemlig at kartoflerne bliver både gennemstegte og sprøde. Det er altså en fordel, hvis du har et sukkertermometer.  

Sauce tartare dressing er også bedst lavet i god tid, så creme fraichen kan trække smag af de friske krydderurter, cornichoner og kapers. Gerne dagen før. 

Fisken er jo til gengæld bedst frisk, og det samme gælder ærtepuréen eller mushy peas. 

Få min bedste opskrift på fish and chips her:

Fish and chips med sauce tatare

Fish and chips

Hjemmelavet Fish and chips med tatarsauce og ærtepuré er en super lækker servering, som du kan spise året rundt. Læs gerne noter til opskriften, hvor jeg kommer med forslag til fisketyper.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse1 day 15 minutter
Tilberedelse15 minutter
I alt1 day 30 minutter

Ingredienser

Kartofler

  • 750 g bagekartofler
  • 1000 ml fritureolie
  • 2 tsk flagesalt

Friteret fisk

  • 800 g torskefilet
  • 300 g hvedemel
  • 150 ml danskvand
  • 150 ml øl
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 stk citron

Ærtepuré

  • 200 g frosne ærter
  • ¼ bundt frisk mynte
  • 15 g olivenolie*
  • 0,5 stk citron
  • salt og friskkværnet peber

Noter

Tip: I stedet for torsk, kan du også bruge fx pigvar eller lyssej. 

Fremgangsmåde

Kartofler – dagen før

  • Rens bagekartoflerne godt og skær dem i store både.
  • Kog dem i ca. 3 minutter i letsaltet vand. Sigt vandet fra og læg dem på en plade og stil den i køleskabet natten over.
  • Varm olien op i gryde – olien skal i første omgang være ca. 130°. Fritér kartoflerne lidt ad gangen i ca. 2-3 min.
  • Skru herefter varmen op, så olien kommer op på ca. 170°.
  • Fritér dem nu igen i ca. 3-5 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Tag dem op med en hulske og drys med en god mængde flagesalt.
  • Sluk ikke for frituren – du skal bruge den til fisken. Bagekartoflerne kan du evt. lige inden servering smide hurtigt ned igen, for at de er helt varme.

Friteret torsk

  • Skær torsken i lange stykker.
  • Pisk mel, danskvand, øl, salt og peber sammen. 
  • Kom torsken i dejen og kom herefter i frituren ved 180° og fritér i ca. 2-3 minutter. 
  • Afdryp torsken på fedtsugende papir.
  • Gentag med resten af torsken.
  • Krydr med salt og peber.

Ærtepuré

  • Optø ærterne og blend dem med mynteblade, olivenolie samt saften fra en halv citron. Dette kan du gøre i en minihakker eller foodprocessor.
  • Smag til med salt og friskkværnet peber. 

Servering

  • Anret de grove fritter med den friteret torsk og ærtepuré. Server med skiver af citron.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Det bedste tilbehør til hjemmelavet fish and chips

  • Tatarsauce: Den bedste dressing til fish and chips, hvis du spørger mig. Den skal selvfølgelig også være hjemmelavet, og min opskrift på tatarsauce er god. Det laves med mayo, creme fraiche, urter, kapers og cornichoner. Perfekt til både de her grove fritter og dybstegte fisk. Prøv også i en fiskeburger – det er så godt! Server evt. en omgang grov remoulade som tilbehør også, hvis der skal være en mere børnevenlig sauce.  
  • Mushy peas: Ærtedip, ærtepuré – kald hvad du vil. Det smager så godt som tilbehør!

Hvilken fisk kan jeg bruge til fish and chips? 

Til denne opskrift kan du sådan set bruge lige den type fisk, du har lyst til. Gerne hvid fisk som torsk, rødspætte eller kuller. 

Hjemmelavet fish and chips
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments