Græskarmos med feta og timian

græskarmos med feta

Man kunne godt tro, at græskarmos bare havde potentiale som babymad. Men det er langt fra sandheden! I den her opskrift laver jeg nemlig en lækker græskarmos med feta og timian, som smager af gourmet og som passer til alt. Enhver ret kan vitterligt peppes op med en skefuld græskarmos. 

Mos af græskar er nemt og hurtigt at lave, for græskars kogetid er blot 15 minutter – og du kan lave det af enten Hokkaido græskar eller butternut squash. Det er så lækkert!

Hjemmelavet græskarmos med feta

Da græskar er sødt og cremet, er det en helt fantastisk kombi med feta og timian. Feta giver nemlig en salt smag og tekstur til mosen, mens timian giver dén der dejlige urtede earthy-ness, som passer perfekt til græskar. Jeg laver altså mosen ret grov for at beholde noget tekstur, så pak blenderen væk og brug i stedet en gaffel til at mose.  

Hokkaidomos / butternut squash mos kan opbevares på køl et par dage, så har du altid mos til lækre salater, fisk, brød, sandwich og så videre. Mums! En græskarpuré er også virkelig lækker, men den er bare helt glat og med mindre struktur. Den er også god i forbindelse med brød.

grov græskarmos med hokkaido græskar

brød med pocheret æg

En lækker grov græskarmos der passer til alt

Jeg har selv brugt græskarmos til alle mulige retter. Prøv fx:

 • Salater: Put mos ovenpå eller servér til, fx en falafel bowl eller som en bund med andre grøntsager på. Det kunne være stegte svampe eller kål. 
 • Brød: Ristet brød, fx med pocheret æg – det er en GENIAL frokost. Især hvis brødet er surdejsbrød!
 • Fisk: Servér græskarmos til fisk eller smør det ud som bund på tallerkenen. 
 • Kylling: Helstegt kylling, ovnbagte kartofler og så en god skefuld græskardip – en perfekt måde at få flere grøntsager inkorporeret i måltidet. 
 • Kød: Hokkaidomos eller butternut squash mos kan også fint serveres til kød – som en slags dip eller tilbehør. Eller fx til den græske moussaka.
græskarmos opskrift

Græskarmos med feta

Lækker hjemmelavet græskarmos med feta og timian. Brug den som tilbehør til alt fra kød, fisk eller salater. Se også under selve opskriften et eksempel på hvad du kan bruge mosen til.
5 fra 2 stemmer
Antal: 2 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

 • 150 g græskar
 • 15 g olivenolie*
 • 2 kviste frisk timian
 • 25 g feta
 • 0,5 stk citron
 • salt og friskkværnet peber

Ristet brød med græskardip og pocheret æg

Fremgangsmåde

 • Skær dine skrællede græskar i mindre stykker og kom dem i en gryde med vand til det dækker. Kog til græskarret er mørt, ca. 15 minutter.
 • Sigt vandet fra græskarret og kom olivenolie, timian, feta og citronsaft i gryden. Mos det hele let og smag til med salt samt friskkværnet peber.

Ristet brød med græskardip og pocheret æg

 • Tag en mellemstor pande og sæt den på højeste blus, tilsæt olivenolien og skru ned på medium varme. Rist brødet på begge sider til de er gyldne. Kom dem derefter på et stykke fedtsugende papir.
 • Tag en lille gryde gryde og fyld den halvejs op med vand og tilsæt edikke og salt. Når vandet er lige under kogepunktet, piskes en hvirvel i vandet og æggene klækkes og kommes i gryden. Pocher æggene i et par minutter indtil hviden er let fast.
 • Tag æggene op af vandet med en hulske og dryp dem forsigtigt af på lidt køkkenrulle.
 • Anret 4-6 spsk af græskardippen på brøddene og kom det pocherede æg og timianen på toppen. Krydr med salt og peber.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Ristet brød med grov græskardip og pocheret æg

Med min opskrift på græskarmos får du også opskriften på ristet brød med pocheret æg, som smager SÅ GODT. 

Græskarrets kogetid er kort, så mens det koger, kan du riste brød i olie på panden. Når mosen er klar, er det lynhurtigt at pochere et æg og voila! Jeg mener bare – ser det ikke VILDT lækkert ud?  Jeg har også masser af andre nemme græskar opskrifter, hvor du helt sikkert kan finde noget, der frister!

græskarmos på surdejsbrød
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments