Kartoffeltærte med bacon

kartoffel tærte opskrift

Når køleskabsskuffen er fyldt med kartofler, der ikke er blevet spist i ugens løb, så får du nu en perfekt mulighed for at få dem brugt i denne kartoffeltærte. Og hvis du så også har porre liggende, er det endnu bedre.

Vi har altid æg i køleskabet, og så er det jo oplagt at trylle rester af grøntsager om til en lækker tærte. Det er virkelig en god måde at få ryddet op i sit køleskab og derved også undgå madspild. I princippet kan der jo komme alle mulige grøntsager i en tærte, så det er bare med at bruge løs af de grøntsager, der skal bruges. I mit køleskab var det lige kartofler og porre, der fangede min opmærksomhed. 

Til denne tærte serverede jeg en skøn salat med hvedekerner og græskar, da salat og tærte udgør et dejligt, velbalanceret måltid.

kartoffel tærte opskrift

Kartoffeltærte med bacon

Bunden jeg bruger til denne kartoffeltærte er med smør, og får en skøn sprød kant. Du kan udelade bacon, hvis du vil lave en vegetarisk tærte.
5 fra 1 stemme
Antal: 8 Personer
Forberedelse1 time
Tilberedelse1 time
I alt2 timer

Ingredienser

Tærtebund

  • 50 ml vand
  • 100 g smør
  • 150 g hvedemel
  • 0,5 tsk flagesalt

Tærtefyld

  • 750 g bagekartoffel
  • 40 g olivenolie*
  • 1 stk porre
  • 70 g bacon
  • 2 kviste frisk timian
  • 1 fed hvidløg
  • 6 stk æg
  • 200 g creme fraiche 18 %
  • 100 ml sødmælk
  • salt og friskkværnet peber

Køkkenudstyr

Fremgangsmåde

Tærtebund

  • Kom mel, koldt smør i tern og salt i en foodprocessor og til massen har en ”savsmuldslignende” konsistens. Tilsæt koldt vand lidt ad gangen og blend til massen samler sig – det er vigtigt at massen kun lige samle sig.
  • Kom dejen i en pose eller læg den på køl i 45 minutter. 
  • Rul dejen ud, på et let meldrysset bord med en diameter på ca. 25 cm, eller så det passer med din tærteform. Kom dejen i formen og tryk den til op ad siderne. 
  • Bag bunden i ca. 15-20 min. på 160° varmluft, inden fyld kommes i.

Tærtefyld

  • Skyld bagekartoflerne grundigt og skær dem i mindre stykker, ca. 1 x 1 cm.
  • Krydr kartoflerne med salt og peber og 1/2 dl olivenolie.
  • Bag kartoflerne i ovnen i en bradepande i ca. 15 minutter, de behøver ikke være helt færdige, men minimum halvejs.
  • Skær porre i tynde ringe og hak timian fint.
  • Skær baconen i tern og steg dem på en pande ved medium varme. Når fedtet er ved at være smeltet væk tilsættes den resterende olivenolie, porrer, timian og et knust fed hvidløg. Steg på panden indtil porrerne er møre.
  • Vend porrer blandingen sammen med kartoflerne. 
  • Blend æg, creme fraiche og mælk sammen med en teskefuld salt og peber og indtil en homogen masse. 
  • Kom porrer-kartoffel blandingen i den forbagte tærtebund og kom æggeblandingen på og bag ved 170° varmluft i ca. 60 min.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

En klassisk kartoffel bacon tærte

Tærte er simpel og nem mad. Og så er det sundt og virkelig velsmagende. Jeg elsker tærter! Skal det være ekstra nemt, så kan du i princippet bare købe en færdig bund, hvis du ikke har tiden eller lysten til at lave din egen. En færdiglavet bund gør lige processen en hel del nemmere.

Men selvom det er nemt at bruge en bund fra supermarkedet, så vil jeg mene, at det bestemt er besværet værd at lave sin egen. Jeg plejer ofte at lave denne hjemmelavet tærtedej, som er en grovere variant uden smør, men med olie. Til denne kartoffeltærte har jeg dog valgt at lave varianten med smør, som du også finder i indlægget. Det er altid sjovt at lave små twists på de opskrifter, man bruger igen og igen. 

Tærten her kan siges at være en fortolkning af en klassisk kartoffel-porre suppe – så selvfølgelig er min kartoffeltærte med bacon. Porre elsker jeg at bruge i tærte, da det har sådan en god smag. Derfor har jeg naturligvis også en nem opskrift på porretærte med bacon. Jeg bruger desuden også porrer i denne kyllingetærte, hvor kyllingebryst, porre og purløg går op i en højere enhed. 

kartoffel bacon tærte opskrift

Tærte med kartofler og bacon

Den bedste opskrift på kartoffeltærte med bacon

Jeg elsker kombinationen af kartoffel og bacon. Det er egentlig først noget, jeg har bemærket i det sidste stykke tid – jeg er blevet helt vildt glad for kartofler. Det er en skøn måde at spise kulhydrater på, som ikke er lige så forarbejdet som fx pasta. 

Og selvom kartofler jo er helt simple og nede på jorden, så kan de altså sagtens være grundstenen i et lækkert måltid. Jeg synes i hvert fald sagtens, at sådan en kartoffel porrer bacon tærte kan fungere i flere sammenhænge end bare som hverdagsmåltid. Får man gæster til frokost, er det fx genialt at diske op med sådan en tærte. 

Som sagt er kombinationen af bacon og kartofler helt genialt, men du kan også sagtens bruge en anden slags kød. Jeg bruger gerne hvad vi har liggende i ånden af ’stop madspild’ – chorizo skåret i små tern er fx også lækkert. Eller du kan udelade bacon, eventuelt til fordel for svampe, hvis tærten skal være vegetarisk. Der er jo mange måder man kan lave kartoffeltærter på!

Top din kartoffeltærte med ost

Kartofler, porrer, bacon, krydderier, en bund og en æggemasse. Det er sådan set dét, du skal bruge til en kartoffel tærte. Men hvis du ligesom mig også synes, at ost bare gør livet bedre, så kan jeg også kun anbefale at lave denne opskrift med ost. 

Du kan komme en smule ost i massen, fx feta, vesterhavsost, hytteost, cheddar eller mozzarella. Det giver nogle forskellige resultater alt afhængig af, hvilken ost du vælger, men lad os nu være helt ærlige – man kan jo ikke gå galt i byen med en kartoffeltærte med ost. Jeg foretrækker at rive vesterhavsost på toppen, når tærten er kølet lidt af. Det ser både indbydende ud og tilføjer lidt højde på tærten. 

Tilbehør til kartoffeltærte
Kartoffeltærte med hvedekernesalat til.
Kartoffeltærte med bacon og timian
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 998
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments