Vitello tonnato
Vitello tonnato er en ægte italiensk klassiker, som du måske har smagt på italienske restauranter eller caféer. Vitello tonnato er egentlig kalvekød i tunsauce, og selvom det kan lyde lidt kompliceret, så er retten virkelig nem at lave og en genial måde at bruge rester af kalvekød på.
Min opskrift på vitello tonnato passer portionsmæssigt til en forret, da retten klassisk set spises som en skøn antipasti. Vitello tonnato kan dog også godt serveres som hovedret i en menu eller for sig selv – så skal du blot justere lidt på mængderne.
Opskrift på vitello tonnato – kalvekød med tunsauce til forret
En menu med vitello tonnato, efterfulgt af en lækker pastaret og/eller måske en italiensk inspireret servering med fisk og til sidst en tiramisu. Altsååå, behøver jeg forklare, hvorfor jeg elsker italiensk mad? Dét køkken er jo fyldt med lækkerier!
Vitello tonnato laves med kalveinderlår, men hvis du har en rest andet kalvekød tilbage, kan det også sagtens bruges. Du kan sågar vælge en anden steg end kalv, hvis nu du har rester, der skal bruges.
Hvis du har en rest kalvekød, så er kødet jo allerede tilberedt = en virkelig nem opskrift!
Opskrift på sauce til italiensk vitello tonnato
Udover ”vitello” – altså kalv – skal der også ”tonnato” til denne opskrift – altså tun. Som tilbehør til kalvekødet serveres nemlig en sauce med tun. Så der kommer knald på smagene med tun på dåse og kapers. Det er en umamibombe af en sauce, der bare smager fantastisk! Derudover serverer jeg med rucola.
Saucen kan med fordel laves en dag i forvejen – det tillader også saucen at trække smag. Er du i dårlig tid, kan du også blende tun, kapers og ansjoser sammen og røre det sammen med en købt mayonnaise. Det smager selvfølgelig bedst fra bunden, men nogle gange skal man også springe over, hvor gærdet er lavest. Det er okay!
Vitello tonnato
Ingredienser
Kalvekød
- 400 g kalveinderlår
- 2 tsk flagesalt
Tunsauce
- 100 g dåsetun
- 40 g kapers
- 20 g olivenolie*
- 1 stk citron
- 100 g rucola
- 20 g Parmesan
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Kalvekød
- Afpuds kødet.
- Kom kalveinderlåret i en gryde og kom vand på til det dækker. Kom en spsk salt i vand og lad det småsimre i ca. 30-40 minutter, afhængig af tykkelsen på kødet.
- Tjek undervejs med et termometer. Kødet skal være 52 grader i kernetemperatur. Når det er klar, tages det op ad vandet, kommes på en tallerken og stilles på køl i minimum 2 timer.
Tunsauce
- Kom tun, 30 g kapers, olivenolie og citron i en skål og blend det til en cremet sauce, tilsæt evt. lidt vand for at gøre den mere lind.
- Skær kødet i tynde skiver, kom dressing over.
- Anret med kapers, rucola og parmesan. Krydr med salt og peber.
Tilbehør til vitello tonnato
Jeg serverer gerne min vitello tonnato med store kapers på toppen og på en bund af rucola. Det ser så indbydende ud!
Serverer du retten som forret, behøver du ikke tænke yderligere over tilbehør. Er det som hovedret, kan du servere tilbehør til vitello tonnato, som gør at retten mætter mere. Det kan fx være noget godt brød eller kartofler.