Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Krondyrfilet med brunet rosmarinsmør, græskarcreme og rødvinssauce

Gå til opskrift Udskriv
krondyrfilet til nytår

De kolde vintermåneder er kommet. Udover at man skal pakke sig godt ind, når man skal ud, har det også betydning for, hvad jeg har lyst til at spise. Det er nemlig de dybere, mere krydrede smage, jeg har lyst til for tiden – mad, hvor der er knald på umamien. 

Det er fx retter, der har fået lov at simre lidt længere og som har dybde og fylde. Det er retter, hvor et godt glas rødvin passer til – om så det er en kold vinter-hverdag, til gæstemad i weekenden eller til nytår. 

Det er selvfølelig her dagens ret kommer ind i billedet: Krondyrfilet med brunet rosmarinsmør, pastinakker, græskarcreme og rødvinssauce.  

TIP: Til retten serverer jeg en klassisk italiensk rødvin fra Amarone. Vinen har stor fylde og tydelige noter af kirsebær og modne frugter. Den passer perfekt til vinterens tunge, krydrede køkken.

Krondyrfilet med rødvinssauce og et godt glas Amarone

Krondyr og andet vildtkød smager så godt med et glas rødvin. En af mine første bekendtskaber med rødvin var faktisk en Amarone, som man jo ikke kan gå helt galt i byen med. Det er en velkendt klassiker, og derfor har jeg valgt at servere denne til: En Amarone Costasera fra den italienske producent Masi.

Vinen går rigtigt godt til krondyrfilet, da den er dejlig kraftig og har hints af modne frugter og bær, især kirsebær. Jeg har også brugt en sjat i rødvinssaucen for at skabe en gennemgående, rød trød. Du kan også SAGTENS spare på de velsmagende dråber og bruge en anden rødvin til saucen. 

opskrift på krondyrfilet

krondyrfilet helstegt

En af de bedste krondyrfilet opskrifter til dato!

Krondyr – og generelt vildtkød – er en fantastisk spise. Det er desuden noget af det mest bæredygtige kød, man kan spise, da krondyrene lever af naturens spisekammer, og jagten foregår her i Danmark. Man kan kun få vildtkød i forbindelse med jagtsæsonen, så det er med at nyde det nu. 

Denne krondyr opskrift er ikke så avanceret som den kan se ud. Den er ret simpel at gå til: I hovedtræk skal krondyrfileten på panden et par minutter på hver side, og herefter steges færdig i ovn. Og ellers er det blot tilbehøret, der skal laves.

Få opskriften på en skøn ret med krondyrfilet her:

Reklamelinks er markeret med*
Krondyrfilet med brunet rosmarinsmør

Krondyrfilet med brunet rosmarinsmør

Krondyrfilet med brunet rosmarinsmør er en perfekt servering til fx nytår eller gæster en weekendaften i de kolde efterårs- eller vintermåneder.
4.75 fra 4 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse1 t
I alt1 t 15 min

Ingredienser

Rødvinssauce

  • 1 fed hvidløg
  • 1 stk løg
  • 1 kviste rosmarin
  • 15 g olivenolie* (1 spsk)
  • 400 ml rødvin
  • 400 ml oksefond
  • 2 tsk majsstivelse
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • 500 g Hokkaido græskar
  • 20 g smør
  • 45 g olivenolie*
  • 1 stk citron
  • salt og friskkværnet peber
  • 8 stk pastinakker
  • 15 g olivenolie* (1 spsk)

Krondyr med brunet smør

  • 800 g krondyrfilet
  • 1 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • 15 g olivenolie* (1 spsk)
  • 200 g smør
  • 8 kviste rosmarin
  • salt og friskkværnet peber

Noter

  • Tip: Oksefond kan udskiftes med en fond fra fx fra vildt, kalv, okse, kylling. 

Fremgangsmåde

Rødvinssauce

  • Tag en gryde og sæt dem på medium varme. Steg et halveret hvidløg, et løg skåret i kvarte samt 1 kvist rosmarin i gryden i lidt olie. Steg det af i ca. 2 minutter.
  • Kom nu rødvinen på og lad alkoholen fordampe og rødvinen koge ind til en ⅓ del.
  • Tilsæt fond og lad det reducere til det har en flot let sirupsagtig konsistens 45-60 minutter. Sigt løg, hvidløg og rosmarinkvisten fra.
  • Lige inden servering røres majsstivelsen sammen med ½ dl vand og dette røres ud i saucen og den koges igennem ca. 5 minutter. 
  • Smag til med salt og friskkværnet peber.

Tilbehør

  • Skræl græskarret, skær det i mindre stykker og kom det i en gryde med vand samt 1 spsk salt og kog det i ca. 20-30 minutter, indtil det er mørt/udkogt. Blend græskar sammen med 1-2 dl af kogevandet 20 g smør, olivenolien og smag til med salt, friskkværnet peber samt lidt citronsaft- og skal. 
  • Skræl eller skrub pastinakkerne og skær dem i mindre ukurante stykker på ca. 4 x 4 cm. Steg dem hårdt af på en panden med lidt olie i ca. 2-3 minutter. Skru herefter ned og giv dem yderligere 4-5 minutter ved middelvarme.

Krondyr med brunet smør

  • Tag din krondyrfilet og afpuds det for sener og hinder.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.  
  • Skræl dit løg og skær det i kvarte stykker og pil hvidløg.
  • Varm en stor pande op – hvis ikke krondyret kan være på panden hel, kan den halveres. Når panden er varm tilsættes lidt smagsneutral olie og ca. 30 g smør. Steg krondyret 2-3 minutter på hver side.
  • Tag fileten af panden og kom den over i et fad, krydr med salt og peber og steg den færdig i ovnen i ca. 20 minutter, indtil den har en kernetemperatur på 56 grader.
  • Tilsæt 150 g smør til panden sammen med resten af rosmarinen og lad det bruse op, til det er gyldent brunt. Stil til side indtil servering.
  • Skær krondyr i skiver og anret på et fad eller tallerken med brunet smør, græskarmos og pastinakker.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Tilbehør til krondyr filet

En helstegt krondyrfilet er selvfølgelig kronen på værket, men der skal også noget lækkert tilbehør til for at balancere måltidet og mætte gæsterne. Jeg har valgt at servere min krondyrfilet med brunet smør med rosmarin, græskarcreme, pastinakker og rødvinssauce. Disse lidt krydrede og sødlige smage går rigtig godt til både krondyr og den intense rødvin:

  • Rosmarinsmør: Rosmarinsmør er sådan set blot smør, som brunes med rosmarin. Nemt men SÅ lækkert. 
  • Pastinakker: Eller andre rodfrugter for at få lidt vintergrøntsager ind i retten. Ellers kan du lave et hel bagt selleri til i stedet for.
  • Græskarpuré: Eller du kan lave en gulerodspure. Begge har en skøn, orange farve, som gør måltidet livligt.  
  • Rødvinssauce: Sauce hører til vildt, og når nu rødvin smagsmæssigt passer så godt til vildt, er det oplagt at lave både rødvinssauce og servere den dejlige vin til.

Eftersom krondyr filet er en vinterspise, kunne det også serveres med en klassisk waldorfsalat til, da det krydrede vildt går godt med den søde og cremede salat med vindruer, selleri og valnødder. 

Krondyrfilet med brunet rosmarinsmør

Helstegt krondyrfilet på panden

Jeg tilbereder krondyrfilet først på panden og så i ovnen. Det er vigtigt, fileten får nogle minutter på panden først. Sørg desuden også for at afpudse kødet for sener og hinder før det tilberedes. 

Når krondyrfileten har været i ovn, skal det have en kernetemperatur på 56 grader, før det er klar til servering. Sådan bliver det dejligt mørt og rosa – kødet må ikke være gennemstegt, så bliver det tørt.

Krondyrfilet til nytår

Helstegt krondyrfilet er oplagt at servere som hovedret til nytårsaften. Det er nemlig sjældent, at man får vildtkød, og det er med til at gøre retten særlig. Når man så serverer et godt glas rødvin, som den skønne Amarone, til så har du en gennemtænkt, veludført hovedret. 

Krondyr kan også sagtens serveres til en gæstemiddag eller i forbindelse med en anden særlig anledning. Krondyrfilet er nemlig det perfekte gæstemad, hvis du spørger mig.

Kategorier - Aftensmad
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Rabarberkompot opskrift

Rabarberkompot til det søde og salte køkken

Porre vinaigrette med æg

Porre vinaigrette med æg og urter

Butter chicken opskrift

Butter chicken

Grillede kyllingespyd med barbecue

Marinerede kyllingespyd med bbq

Ratatouille med mozzarella

Grillede gulerødder med feta, oliven og tahin

Grillede gulerødder med feta, oliven og tahin

Speltotto med græskar og svampe

Speltotto med græskar og svampe

Pastasalat med pesto og mozzarella

Pastasalat med pesto, tomater og mozzarella

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 29

Open
Reklame 〰️ I samarbejde med sejeste @nordic.harvest har jeg tryllet en nem onsdagspasta med rucolacreme frem🌿⁠ Til opskriften bruger jeg en af de skønne salater fra Nordic Harvest - nemlig deres baby rucola. Det hedder baby rucola, fordi Nordic Harvests bladgrønt ikke vokser sig ret stort. De dyrker nemlig i en vertikal farm, i etager, hvor de kan spare på både plads og vand. Derfor er denne rucola heller ikke så bitter 🌱👌🏻 Jeg har selv for nylig været en tur forbi Nordic Harvest for at se, hvordan de gør. For en madnørd som mig er det så spændende at opleve, og deres produkter er on point - hver og én. Kæmpe anbefaling herfra. ⁠
⁠
Pasta koges 1-2 minutter mindre end anvist på pakke, og blandes med 1 dl kogevand og pesto 💚⁠
⁠
Derfor er det faktisk bare pesto som skal blendes sammen, og det kan du gøre mens pastaen koges.⁠
⁠
💚 1 håndfuld basilikum⁠
💚 ½ håndfuld bredbladet persille⁠
💚 20 g pinjekerner⁠
💚 1 lille fed hvidløg ⁠
💚 60 g baby rucola, fra Nordic Harvest)⁠
💚 20 g olivenolie⁠
💚 60 g smagsneutral olie⁠
💚 salt og friskkværnet peber⁠
💚 1 stk citron⁠
⁠
Op i en blender/minihakker, og blend til en lind lækker pesto, smag til med salt, peber og citronsaft 🌿⁠
⁠
Find opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 💚⁠
⁠
Bonus-info: Jeg spurgte selvfølgelig også, om de dyrker økologisk. De bruger både økologisk gødning, økologiske frø og bruger hverken sprøjtemidler eller kemikalier, men kan dog ikke få lov at kalde sig økologiske. Ø-mærket dækker nemlig kun over dyrkning i jord.⁠
⁠
#pasta #grønpasta #rucola #pesto #pastamedpesto #onsdagspasta #pastaret #onsdag #rucolapesto #hjemmelavet⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠#Nordicharvest⁠

marialottes

View

Jun 27

Open
BAILEY IS MED CHOKOLADESAUCE 🤎🍫⁠ Det vilde ved den her Bailey is er, at det faktisk ikke er is med bailey, men blot is med baileysmag. Nemlig gennem ingredienserne cognac, kahlua og kaffe ☕️⁠ Jeg er nemlig mest til, at man prøver at ramme smagene med rene ingredienser, fremfor at tilsætte en Bailey! Men det kan man vel også nok? 😉
⁠
En rigtig voksenis - ikke så sød som normal is, derfor er det en god ide at putte nougat og chokoladesauce på toppen af sin baileyis. Det er en helt genial isdessert! 🍨 🤎⁠
⁠
Lyder det som noget for dig? ⁠
⁠
Godt nok er det is-sæson nu, men den kunne også snildt blive serveret til andre tider på året 🎇 🤍⁠
⁠
Find den på Marialottes.dk eller via link i bio 🤎⁠
⁠
#isdessert #bailey #voksen #is #sommer #baileyis #kaffeis⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK