
Kan vi ikke hurtigt blive enige om, at det er så dejligt at græskar endelig er i sæson? Jeg er i hvert fald meget begejstret. Jeg vil næsten vove og påstå, at det på den ene eller anden måde har indgået i min madlavning siden kalenderen skrev september måned.
Det er helt fantastisk, hvordan græskar kan give så meget fylde til en ret – særligt i denne gryderet gør det sig gældende, hvor perlespelt, græskar og svampe bliver til en lækker cremet speltotto.
Efterårs speltotto med svampe og græskar
Jeg elsker risotto, men som noget andet ville jeg prøve med spelt for at tilføre retten lidt fuldkorn. Hvis du var i tvivl om, hvad speltotto er, så er det altså bare et fancy ord for risotto lavet på speltkerner.I går lavede jeg speltotto til min mor og jeg, hvor græskarret selvfølgelig indgik. Det fungerede super godt og tilførte en cremet konsistens, god smag og ikke mindst, det prydede retten med en flot orange farve. Hvis du er mere til ris, kan du tage et kig på denne risotto, der udelukkende består af ris og skønne svampe.

Opskrift på den bedste speltotto for hele familien
Speltotto er et genialt måltid til hele familien, da det er sundt, mætter godt og er nemt at lave. Godt nok indeholder retten hvidvin, men bare rolig – alkoholen når at blive kogt væk, så du kan sagtens servere det for børn. Alternativt kan du også udelade vinen og spæde til med mere grøntsagsbouillon.
Denne opskrift er til 4 personer, men du kan også sagtens lave en større portion og nyde speltotto dagen efter til frokost eller i madpakken. Det smager nemlig også rigtig godt koldt – her synes jeg faktisk at det slår risotto med længder, da risotto godt kan have en tendens til at være lidt kedeligt dagen efter.
Du kan også tilføje kyllingebryst i stykker, hvis du gerne vil have mere fylde i retten – jeg synes dog ikke det er nødvendigt, da retten mætter rigeligt i sig selv. Det er altså en perfekt ret til dig, der gerne vil have et nemt, vegetarisk måltid ind i hverdagen.
Få opskriften på cremet spelt otto med græskar her:

Speltotto med græskar og svampe
Ingredienser
- 2 stk løg
- 3 fed hvidløg
- 200 g svampe (blandende)
- 1 stk Hokkaido græskar
- 400 g perlespelt
- 1 dl hvidvin
- 1 L grøntsagsbouillon
- 75 g parmesanost (revet)
- 1 håndfuld krydderurter, fx bredbladet persille, timian eller salvie
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Hak hvidløg og løg fint. Skær dine svampe i skiver.
- Skær dit græskar midt over og fjern kernerne (du behøver ikke fjerne skallen, hvis det er økologisk).
- Skær græskarret i små tern på cirka 1,5 x 1,5 cm.
- Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i ca. 20 minutter.
- Sauter imens løg og hvidløg i olie, til de er blanke.
- Tilsæt svampe og sauter.
- Tilsæt perlespelt og hvidvin og rør godt, til hvidvinsdampen er forsvundet.
- Tilsæt boullion og kog op under omrøring, til perlespelt er lettere møre og væsken er kogt ind. Tilsæt evt. mere vand, hvis nødvendigt.
- Når græskarret er bagt og perlespelt er møre blandes græskaret i risottoen.
- Tilsæt parmesan og rør rundt. Smag til med salt og evt. peper.
- Servér og pynt af med friske urter, græskarkerner og ost.
- Velbekomme.
Du skal bruge perlespelt til hjemmelavet speltotto
Hovedingrediensen i speltotto er selvfølgelig perlespelt. Perlespelt kommer fra urhvedesorten spelt, og er rig på både kostfibre og proteiner. Det er derfor det mætter så godt, og det kan desuden være med til at holde gang i fordøjelsen. Det er også virkelig lækkert at tilsætte de skønne perlespelt i salat.
Udover hvor sundt det er, så er en af de bedste ting ved speltotto også at det kan varieres, alt efter sæson og lyst. Prøv fx en speltotto med ærter og citron, når det er sommer eller med edamamebønner. I det hele taget er det en god ret til at få brugt nogle af de grøntsager man har liggende i køleskabet – så slipper du også for madspild.
Flere opskrifter med græskar
