Jeg er på barsel - vender stærkt tilbage
Græskarrisotto med bagt græskar og salvie

I dag står menuen på en af de smukkeste og mest farverige retter, jeg nogensinde har spist: Nemlig en skøn orange risotto med græskar. Jeg er totalt vild med risotto, og man finder også mange risotto opskrifter på bloggen, men én manglede der altså (og jeg kan ikke love, at der ikke kommer flere endnu…).
Min opskrift på græskarrisotto er en oplagt ret at servere om efteråret, for her går smag, sæson og farve hånd i hånd med årstiden. Som alle mine risotto opskrifter er denne græskarrisotto nem at lave og helt vidunderligt cremet.
Risotto med bagt græskar og parmesan
En ægte efterårsrisotto laves med årstidens grøntsager og skal gerne være lidt comforting, ikke? Derfor er det helt perfekt timing med denne opskrift på en cremet risotto med græskar, nu hvor efteråret lige så stille sætter ind.
TIP! For at risottoen bliver cremet skal du sørge for at røre i den ofte, mens fonden tilføres. Det gør nemlig, at der frigives mere stivelse fra risene, som netop giver den lækre, lækre cremethed.
Min græskar risotto laves på en græskarpuré, og jeg topper risottoen med tern af bagt græskar – det er en nem måde at give mere tekstur til retten, og så bliver det jo bare en fryd for øjet!
Læs også: En anden god efterårsret er min jordskokkerisotto.

Nem opskrift på græskarrisotto med salvie
Græskarrisotto laves både med bagt græskar, som tilføjes på toppen af risottoen samt i form af en græskarpuré. Du kan både lave risotto med butternut squash og med Hokkaido græskar, så brug dét, du nu har liggende.
Inden græskarret kommer i ovnen, krydrer jeg det med frisk salvie – for hvad er et bedre match end bagt græskar og salvie? I opskriften tilføjes der også salvie til selve risottoen, mens løgene steger. Top også gerne med ekstra friske krydderurter. Salvie er selvfølgelig oplagt til en græskarrisotto med salvie, men rosmarin eller estragon kan også bruges.
Reklamelinks er markeret med*

Græskarrisotto
Nem opskrift på græskarrisotto. Denne risotto med bagt græskar kan laves med hokkaido græskar og butternut squash.
Antal: 4 Personer
Ingredienser
Bagt græskar
- 400 g græskar (renset vægt)
- 50 g olivenolie*
- 2 kviste rosmarin
- 2 kviste salvie
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Græskarrisotto
- 1 stk løg
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 400 g risottoris
- 50 ml hvidvinseddike*
- 200 ml hvidvin
- 1000 ml grøntsagsfond
- salt og friskkværnet peber
- 50 g Parmesan
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Bagt græskar
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
- Skær græskarret i mindre tern.
- Hak rosmarin og salvie fint.
- Tag halvdelen af græskarternene og vend dem med 2 spsk. olivenolie samt halvdelen af det hakkede rosmarin og salvie. Kom det på en bageplade og bag det i ovnen i ca. 20 minutter.
- Tag den resterende halvdel af græskarternene og kog dem i letsaltet vand, indtil det er mørt – tager ca. 20 minutter. Blend det med 2 spsk olivenolie til du har en glat græskarpuré, smag til med saften fra ½ citron samt salt og peber.
Græskarrisotto
- Hak løg fint.
- Sæt en mellemstor gryde på medium blus. Kom lidt olivenolie i gryden og steg løg, rosmarin, salvie og risottoris af i ca. 1 minut.
- Kom eddike på og lad det koge væk.
- Tilsæt nu hvidvin og lad det reducere med ⅓ del.
- Kom fonden på lidt ad gangen, under omrøring. Fortsæt dette i ca. 15 minutter, hvor risene langsomt absorbere væsken. Kom nu græskarpurén i og lad det koge ind til en cremet konsistens.
- Smag til med salt, peber samt parmesan. Lige inden servering vendes de bagte græskar i. Gem evt. lidt til at pynte af med.
- Servér med ekstra parmesan og lidt friske krydderurter, fx estragon.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Græskar risotto med butternut squash eller Hokkaido græskar
Vælg dit foretrukne græskar eller brug det, du allerede har i grøntsagsskuffen. Risotto med Hokkaido bliver gerne en anelse stærkere farvet end risotto med butternut squash, men begge dele smager FANTASTISK.
Risotto med bagt græskar kan med fordel serveres som aftensmad eller som hovedretten i en menu, men du kan også servere den i mindre portioner som forret. I Italien er risotto nemlig en primi piatti, som serveres før hovedretten, men jeg synes græskarrisotto har rigelig fylde i sig selv, og det mætter godt.
Hvis du vil have en grovere version af risotto, men stadig med græskar, kan du prøve min speltotto. Det er en lidt sundere variant af risotto, der er skøn til hverdagen.


2 Comments
Ældste