Indisk dahl

Indisk daal opskrift

Jeg er personligt stor fan af en portion krydret indisk dahl. Det er en lækker gryderet, som er særligt god i de kolde efterårs- og vintermåneder. Retten er tilmed vegetarisk, og kan også nemt laves vegansk.

Jeg laver en indisk dahl med røde linser, og derudover kommer jeg kokosmælk, tomat og en masse gode krydderier i. Af toppings bruger jeg en god creme fraiche og friske koriander. Sidstnævnte er selvfølgelig valgfri, men jeg synes, at det smager vidunderligt. Hvis du ønsker at lave en vegansk dahl, kan du selvfølgelig udelade creme fraiche eller bruge en plantebaseret yoghurt i stedet.

Jeg er blevet utroligt glad for dahl, netop fordi retten har en dejlig krydret smag. Den mætter også utrolig godt. Jeg laver altid en god grydefuld, så jeg kan have et par portioner liggende i fryseren til de travle dage.

Indisk Dahl, daal eller dal – kært barn har mange navne

Dahl, daal eller dal – kært barn har mange navne, men uanset hvad vi kalder den, så er det en populær og lækker ret. Indisk dahl er en ret, som de fleste kan lide, og som man derfor sjældent går galt i byen med at servere. Derudover er dahl også dejlig nem at tilberede, og så er det endda en meget budgetvenlig ret. Det skyldes til dels, at den er vegetarisk og dermed kødfri. Du får altså en fyldig og mættende indisk dahl, som er perfekt til hverdag.

Du kan blive inspireret af vores andre opskrifter på billig aftensmad på budget,

Opskrift på indisk dahl med grøntsager og kokosmælk

Min opskrift på indisk dahl er super nem at lave. Retten passer lidt sig selv, idet ingredienser blot skal klargøres, og derefter skal det egentlig bare koge sammen. Portionen er stor, og du har derfor mad til flere dage hvis I er to, eller hvis du er alene.

I min opskrift på denne indiske linseret, har jeg tilføjet kokosmælk for at give den en lidt mere cremet konsistens. Jeg bruger røde linser til min dahl, men du kan principielt bruge lige de linser, du har liggende. De røde linser er dog den mest velkendte, og så synes jeg, at de ser flotte ud til tomaterne.

Af grøntsager bruger jeg tomat, lidt gulerødder, løg og hvidløg. Du kan med fordel komme andre slags grøntsager i din dahl, hvis du foretrækker.

Få opskriften på Indisk dahl lige her:

Indisk dahl

Indisk dahl

Indisk dahl er en dejlig og krydret indisk ret, som er nem at lave og smager lækkert på grund af de skønne krydderier.
4 fra 7 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse35 min
I alt45 min

Ingredienser

  • 2 stk gulerødder
  • 1 stk æble
  • 1 stk løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 cm ingefær
  • 1 stk rød chili
  • 4 tsk karry*
  • 2 tsk stødt spidskommen*
  • 300 g røde linser*
  • 400 ml vand
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 400 ml kokosmælk* (svarende til 1 dåse)
  • 0,5 stk citron
  • salt og friskkværnet peber

Serveringsforslag

  • 0,5 bundt friske koriander
  • 100 g creme fraiche 18 %

Fremgangsmåde

  • Skyl gulerødder og æble. Skær dem i små tern og svits det med i gryden.
  • Hak løg, hvidløg, ingefær og chili fint.
  • Varm olien i en stor gryde, og tilsæt løg, hvidløg, ingefær og chili i gryden og svits det sammen med karry og spidskommen. 
  • Lad det svitse i 2-3 minutter – løgene skal ikke tage for meget farve, men være gyldne.
  • Skyl linserne grundigt og kom dem i gryden sammen med vand og hakkede tomater. 
  • Lad det simre under låg i ca. 30 minutter, til linserne er ved at være møre.
  • Tilsæt kokosmælken og kog videre, til grøden har den rette konsistens – ca. 5-10 minutter.
  • Smag grøden til med salt, peber og citronsaft. 
  • Top daalen med koriander og creme fraiche. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Serveringsforslag

Jeg kan godt lide at servere min dahl med creme fraiche og koriander som topping. Hvis jeg har tiden til det, bager jeg også nogle indiske naanbrød til. Hertil laver jeg gerne en hjemmelavet myntedip med hvidløg eller en skøn raita med agurk, som er den indiske form for tzatziki. Hvis du ønsker lidt flere grøntsager til din dahl, er det også super lækkert at skære lidt cherrytomater og komme på som finish.

Nedfrysning af dahl

Hvis man har lavet en stor portion dahl, eller hvis man bare har mange rester tilbage, kan man sagtens fryse retten ned. Jeg plejer at fryse min rest af dahl ned i poser, så det fylder mindst muligt i fryseren.

Det er rart at have sådan en posefuld i fryseren til de travle dage. Husk dog at lade portionen tø fuldstændig op, inden du genopvarmer den.

Tip: Du kan også servere ris til din dahl, hvis du synes du mangler mere fylde.

Dahl opskrift

Flere opskrifter fra det indiske køkken

Er du glad for de det indiske køkken og lækre simreretter? Så bør du også prøve min lækre butter chicken. Jeg synes selv, at retten smager helt fantastisk. Ligesom dahl er det en skøn ret at servere til at varme sig på i de kolde måneder. Du kan desuden se alle mine opskrifter på indisk mad lige her.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 948
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments