Jordskokkerisotto
Jordskokker er en fantastisk rodfrugt, der slet ikke bliver brugt nok rundt omkring i de danske køkkener. De har en vidunderlig nøddeagtig smag, og så er de i sæson nu, så hvorfor ikke lave en cremet jordskokkerisotto?
Den bedste jordskokkerisotto til aftensmad
Jeg elsker at spise risotto til aftensmad, for jeg virkelig elsker risotto! Alle slags. Og man kan lave dem med alt muligt. Med eller uden kød. Med en enkel grøntsag eller flere. Sommerlige, efterårsagtige … you name it!
Denne risotto med jordskokker laves med jordskokker, som bages og derved bliver lækre karamelliserede. Simpelt og SÅ godt.
Nem opskrift på risotto med bagt jordskokker
Min opskrift på jordskokkerisotto er nem at følge – især hvis du har lavet risotto før. Det er nemlig præcis samme måde, man tilbereder risene på som altid: Løg på panden, så risottoris, så hvidvin og så bouillon. Jeg bruger hønsebouillon, men du kan også bruge grøntsagsbouillon eller lave din egen grøntsagsfond – fx på skrællerne fra jordskokkerne.
Inden du går i gang med at lave selve risottoen, skal jordskokkerne dog i ovnen. De skal nemlig have 20-25 minutter, så de kan bage færdigt, mens risene koger.
TIP! For en cremet risotto, skal du huske at risene skal koges under omrøring.
Vil du gå all in på jordskokker, så server risottoen med endnu en opskrift med jordskokker – nemlig min jordskokkesalat med æbler.
Jordskokkerisotto
Ingredienser
Bagte jordskokker
- 6 stk jordskokker
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
- salt og friskkværnet peber
Risotto
- 1 stk løg
- 50 g olivenolie*
- 30 g smør
- 250 g risottoris
- 100 ml hvidvin
- 1500 ml hønsefond
- 50 g Parmesan
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 4 kviste frisk timian
Fremgangsmåde
Bagte jordskokker
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Skyld jordskokkerne grundigt – du behøver ikke skrælle dem, hvis de er økologiske. Halver dem og kom dem på en bradepande beklædt med bagepapir. Vend jordskokkerne med olivenolie samt salt og peber.
- Bag jordskokkerne i ca. 20-25 minutter, indtil de er karamelliserede og gennembagte.
Risotto
- Snit løg fint.
- Varm en gryde op på medium varme og tilsæt olivenolie samt smør i gryden. Lad det bruse op og kom hakkede løg i. Rør jævnligt, indtil løgene er klare i farven.
- Tilsæt risottorissene i gryden og rør det rundt i ca. 30 sekunder. Tilsæt hvidvin til gryden og lad det fordampe i ca. 30 sekunder.
- Tilsæt hønsefonden, en smule ad gangen, mens du rører i gryden. Lad risene koge – det tager ca. 15-20 min. Når risene er ved at være færdige tilsættes revet parmesan, halvdelen af de bagte jordskokker, lidt citronskal samt safte fra citronen.
- Smag til med salt og friskkværnet peber og rør lidt friskhakket timian i, lige inden servering, hvis du har lyst og ellers gem det til toppen.
- Servér med den sidste halvdel af de bagte jordskokker på toppen.
Flere gode opskrifter med jordskokker
Jeg kan ikke skrive om jordskokker og risotto med jordskokker, uden også at nævne en af mine favorit-opskrifter med jordskokker. Det er selvfølgelig jordskokkesuppe! En klassisk god opskrift, som du får med på vejen.