
Svamperisotto er en klassisker, som man sjælendt går galt i byen med. Der er ikke så meget at sige – det smager bare herligt! Er jeg ene om den? Risotto er i min optik, generelt en ret, der passer til alle ugens dage – både i hverdagen, men også en ret jeg ville servere for mine gæster i weekenden.
Jeg har endnu ikke mødt mennesker på min vej, som ikke synes en risotto er noget af det skønneste. Derfor har jeg også lavet en samlet side over alle mine opskrifter på risotto.
Følg årstiden og lav skøn risotto med svampe
Det gode ved risotto er, at det kan varieres i uendeligheder. Når græskar er i sæson laver jeg speltotto med græskar og svampe. Når asparges titter frem kommer jeg dem i en perlebygotto. Og når tomaterne er på sit højeste bliver det en tomatrisotto.
Jeg spiser en del risotto, indrømmet. Jeg er stor tilhænger af lækker comfortfood, der ikke kræver den store tilberedning. Og her er svamperisottoen et godt bud – fuld af smag og med rigeligt parmesan. Svamperisotto er på min top tre, over efterårsretter.
Er du som jeg helt pjattet med risotto – altså året rundt, kan du nærmere på denne risotto med ærter og parmesan. Den laver jeg igen og jeg om sommeren, når de grønne ærter titter frem. Den får simpelthen den smukkeste grønne farve. Præcis som denne risotto med spinat.

Verdens bedste svamperisotto med champignong eller andre svampe
Du kan bruge de svampe du finder mest spændende. Det kan varierer med sæsonen, og går du i skoven og finder dine egne svampe får du automatisk mere smag. Jeg har lavet en guide over spiselige svampe, hvor du kan blive klogere på dem du kan bruge i madlavning.
Du kan også bruge tørrede svampe, men så skal de blot opblødes lidt i kogende vand 10 minutters-tid inden.
Jeg steger altid en svampene af på panden først i lidt olie, til de er lettere gyldne. På den måde bliver de lækre, saftige og ikke så smattede, som hvis de blot kom i retten og kogte med risene.
Ellers laver jeg risotto på helt klassisk vis, ved at bruge risottoris og vin. Afslutningsvis kommer jeg selvfølgelig gode mængder revet parmesan på toppen. Det er næsten et must!
Få opskriften på svamperisotto her:

Svamperistotto
Ingredienser
- 350 g svampe (gerne et mix)
- 2 spsk olivenolie*
- 1 stk løg (finthakket)
- 50 g smør
- 350 g risottoris*
- 2 dl hvidvin
- 8 dl hønse- eller grøntsagsfond
- 100 g parmesanost (revet + ekstra til servering)
- friske krydderurter: salvie, timian, estragon eller oregano
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Skær svampene i tern og steg dem gyldne i lidt 1 spsk olie. Sæt dem derefter til side.
- På en pande svitses løg klare i 1 spsk olie, uden at de tager for meget farve.
- Tilsæt risottoris og steg dem med løgene et par minutter.
- Tilsæt hvidvin og rør godt, til hvidvinen er fordampet.
- Tilsæt boullion lidt ad gangen, og rør jævnligt, til risene er lettere møre og væsken er kogt ind – det tager ca. 20 minutter. Tilsæt evt. mere vand, hvis nødvendigt.
- Tilsæt parmesan, smør og svampene.
- Rør godt sammen og smag til med salt og peber.
- Server med friske urter og evt. revet parmesan.
- Velbekomme.

Nem risotto opskrift med svampe og parmesanost
Min opskrift på svamperisottoen her, er dejlig cremet og ligger altså en god bund. Portionen rækker til ca 4 personer, men hvis I er to kan opskriften halveres, medmindre I vil spise retten to dage i streg. Ost kan du sagtens undlade, men det giver god smag og gør retten mere cremet. Hvis du synes der mangler lidt sprødhed, kan du altid riste lidt hasselnødder på en varm pande og tilsætte. Både i retten, men også ovenpå.
Tilbehør til hjemmelavet svamperisotto
Retten kan fint udgøre et måltid alene, men kan også serveres som tilbehør til lette kødretter, som fx kyllingebryst og lækre salater. Ellers vil jeg slå et slag for at nyde et godt glas koldt hvidvin til retten – særligt hvis du får gæster på besøg til middag.
